Allyson Felix, futás anyaként, atlétika, sprinter, olimpiai bajnok,

Allyson Felix utolsó szezonja lesz a 2022-es, de mást is bejelentett a napokban!

Forrás: Getty Images
Az amerikai atlétanő minden idők legeredményesebb sprinterei közé tartozik. Ötször nyert olimpiai aranyat, kétszer ezüstöt és egy bronz is került a tarsolyába, megannyi világbajnoki cím mellett.

Allyson Felix az utolsó szezonjára készül, ezzel együtt azt is bejelentette, hogy sportruházati cége, a Saysh minden olyan női vásárlójuk számára ingyen cseréli a náluk vásárolt futócipőt, akinek a várandósság alatt lábmérete megváltozott – már pedig ez igen gyakran előfordul.

„Óriási fordulópont volt az életemben az anyává válás, sok mindenre felnyitotta a szemem” – mondta a 36 éves futónő. „Futóként minden apró változásra oda kell figyelnem, ami a szervezetemben történik, és rengeteg változáson mentem keresztül a terhesség alatt. Észre sem vettem például, hogy ennyit nőhet a lábam. Belefáradtam abba, hogy bizonyítsak a sportszergyártóknak. Sportoló és anya vagyok és nem vagyok hajlandó lemondani a kényelemről. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy megalkotom a saját szabályaimat.”

Minden nőnek, de különösen a sportolóknak!

Allyson Felix 2019-ben kezdett látványosan kiállni a várandós nők és a sportolók érdekében. Az amerikai képviselőház előtt is felszólalt, hogy felhívja a figyelmet arra, az Egyesült Államokban a terhesség során bekövetkezett halálesetek száma rendkívül magassá vált, ráadásul a fekete nők körében ez az arány még riasztóbb képet mutatott. Allyson súlyos terhességi szövődmény következtében, császármetszéssel adott életet kislányának 2018-ban. Véleménye szerint az afro-amerikai nők aránytalanul nagy száma tapasztal egészségügyi kockázatokat a várandóssága során.

Allyson Felix a nők jobb orvosi ellátásán túlmenően hozzájárult a várandóspolitika reformjához, amivel az atlétikában is komoly változásokat kívánt elérni azon sportolónők érdekében, akik gyermekáldás előtt állnak. Felszólalt korábbi szponzora, a Nike ellen, a cég mielőbbi visszatérését szorgalmazta a sportba annak ellenére, hogy terhességi preeclampsiával diagnosztizálták, ennek következtében kislánya sürgősségi császármetszéssel jött világra és jóval több időre volt szüksége ahhoz, hogy ismét készen álljon atlétaként. Szponzora a várandósság idején az anyagi támogatást is megvonta tőle. Ezt követően döntött úgy, hogy megalapítja saját sportruházati cégét, a Saysh-t.

„A Saysh egy olyan vállalat, amely a nőket kívánja előtérbe helyezni” – mondta Allyson cége filozófiájáról. „Attól féltem, hogy választanom kell az anyaság és a versenysport között. A várandósságot a „halál csókjának” nevezték az atlétikában.” Amióta megtörtént vele mindez, küldetésének tartja, hogy segítse a nőket abban, hogy ne kelljen választaniuk a szülővé válás és a szeretett munka között.”

Allyson Felix kislánya születését követően a tavalyi olimpián a 4x400 méteres váltó tagjaként lett ötödször olimpiai bajnok és nyert egy egyéni bronzérmet szintén 400 méteren.