Borítókép: Akinek a női futók sokat köszönhetnek: Katherine Switzer 50 év után újra teljesítette a Boston maratont

Akinek a női futók sokat köszönhetnek: Katherine Switzer 50 év után újra teljesítette a Boston maratont

Forrás: Getty Images
A hétvégén volt a világ egyik leghíresebb maratonja, a Boston Marathon, ami több okból is különleges.

Az egyik és jelenleg legaktuálisabb, hogy 50 évvel ezelőtt ezen a maratonon teljesítette először nő hivatalosan a távot. Egészen addig csak bujkálva vagy versenyen kívül tehették meg mindezt. Aki pedig ezt véghezvitte, Katherine Switzer volt, akiről a versenybíró akkor futás közben majdnem letépte a rajtszámot.

Forrás: Getty Images

Az azóta ikonikussá vált képek az esetről most újra bejárták a világsajtót, hiszen Katherine 50 évvel ezután most újra rajthoz állt, és persze célba is ért a versenyen, ugyanazzal a rajtszámmal, amivel annak idején.

Forrás: Getty Images

Manapság mi, csajok evidensnek vesszük, hogy ha elhatározzuk, hogy szeretnénk maratont futni, kinézzük a nekünk tetsző versenyt (Róma legyen vagy inkább Bécs? Inkább egy kisebb? Sík pálya? Közeli vagy egzotikus helyen?), befizetjük a nevezést, és szépen megkezdjük a felkészülést. Arra megyünk, amelyikre csak szeretnénk. Hihetetlen belegondolni, hogy csupán 50 évet kell visszamenni ahhoz az időben, amikor azt gondolták, hogy egy nő egyáltalán nem is képes ekkora táv teljesítésére, vagy ha mégis, valamit nagyon tönkretesz a szervezetében. Ha véletlenül akár titokban elindultak a mezőnnyel, akkor is kiszúrták és kivitték őket a pályáról. Végül, Katherine volt az úttörő, aki elindított valamit, és aminek köszönhetően végre szabadon futhatunk maratoni versenyeken, mi nők is. Köszönjük!