atlétika, Agnes Tirop, halál, gyilkosság,

Agnes Tirop világcsúcstartót holtan találták kenyai otthonában

Forrás: Alexander Hassenstein / Getty Images
A 25 éves futónő bűncselekmény áldozata lett, egyes hírek szerint a halála felfedezése óta eltűnt férje, akinek neve felmerült gyanúsítottként és nagy erőkkel keresi a rendőrség.

„Kenya elveszített egy ékszert, aki az egyik leggyorsabban fejlődő atléta volt a nemzetközi porondon” - olvasható a kenyai atlétikai szövetség közleményében.

Agnes Tirop pályafutását 2011-ben kezdte junior sportolóként. Múlt hónapban döntötte meg a 10 kilométeres női utcai futás világrekordját, 30:01-et futott egy németországi versenyen, a marokkói Asmae Leghzaoui 2002-es rekordját 28 másodperccel javította meg. Agnes a tokiói olimpián 5000 méteren indult és végül a 4. helyen végzett, 0,75 másodperccel lecsúszva a dobogóról, idei szezonja legjobb eredményét érte el a távon. 2017-ben és 2019-ben bronzérmet nyert 10000 méteren az atlétikai világbajnokságon. 2015-ben pedig mezeifutó világbajnok lett. Utolsó versenyén, október 3-án, egy genfi 10 km-es futamon második helyen ért célba 30:20-as idővel.

Agnes Tirop, halál, tokyo 2020, tokiói olimpia, 5000 méter,
Forrás: Christian Petersen / Getty Images
2021. július 30. - A tokiói olimpia 5000 méteres elődöntőjének első futamában a holland Sifan Hassan vezet, mögötte Agnes Tirop fut. A döntőben Agnes a negyedik helyen végzett.

A halálát okozó sérülések jellegéből következik, hogy bűncselekmény történt, további részleteket a hatóságok nem árultak el, egyes hírek szerint az áldozatul esett futónő férjét keresik, aki egyelőre eltűnt. A kenyai atlétikai szövetséget az eset mélyen megrendítette, sok erőt kívánnak az atlétanő családjának és barátainak a tragédia feldolgozásához.