terepfutás, terepfutó verseny

A terepfutás elmúlt 7 évéről szól az ITRA most publikált jelentése

Forrás: Getty Images
Hét éve alakult a Nemzetközi Terepfutó Szövetség (International Trail Running Association – ITRA). A most kiadott jelentésük - amelyben bemutatásra kerül a terepfutás helyzete - a munkájukat felölelő időszakot fogja át.

Rengeteg információt tartalmaz a dokumentum, amiből csupán néhány adatot mutatunk be.

Férfiak és nők a terepfutásban

A jelentés több mint 5 millió egyéni eredményt vizsgált meg a 2013 és 2019 közötti időszakra vonatkozóan, amelyek több mint 1,7 millió futótól származtak, tehát az áttekintett adatok között volt olyan, amely ugyanazé a személyé volt. Ebben az időszakban a vizsgált adatok 77 százaléka férfi terepfutóktól származott, míg 23 százalékuk volt női eredmény. Tehát a terepfutók között jóval több a férfi, mint a nő, ugyanakkor a nők száma ebben a sportágban megkétszereződött 2013 és 2019 között. 2013-ban a terepfutók 13 százaléka volt nő, tavaly ez a szám már elérte a 26 százalékot.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Ahhoz, hogy egy mezőnyben nők és férfiak közel egyenlő arányban szerepeljenek tehát még nagyon hosszú az út a terepfutás világában. A legtöbb női terepfutó Finnországban él, ott a terepen zajló versenyek mezőnyének 43 százaléka nő, a következő ország ebben a vonatkozásban Ausztrália, majd pedig Argentína jön.

terepfutás, terepfutónő,
Forrás: Getty Images

Személyes ITRA index

A személyes ITRA index (PI) arra szolgál, hogy megbecsülje a különböző futók sebességét és szintjét szerte a világon, ez egy tényleges világranglistát eredményez olyan futók között is, akik soha nem versenyeztek egymással. A skála 1000 pontról indul, a futók pontszámát az általuk teljesített, regisztrált versenyeken elért eredmények adják. Ezek alapján a pontok alapján megvizsgálták, hogy hol vannak a legjobb terepfutók világszerte.

Hajszálnyival az európai terepfutók nyertek, az átlag ITRA index itt 443, Észak-Amerika 442 ITRA index-szel a második és Óceánia (közte Ausztrália és Új-Zéland) 438 ITRA index-szel a harmadik

Több ezer terepfutóverseny van világszerte

A vizsgált hét évben 195 országban vagy régióban 25 700 terepfutóverseny volt. Átlag 3600 versenyt tartottak évente. A szervezet ezeket a rendezvényeket hét kategóriára bontotta, az XXS-től (a legrövidebb és legkevésbé nehéztől) az XXL-ig (a leghosszabb és a legnehezebb versenyekig). A spektrum mindkét végén körülbelül 200 000 résztvevő volt, ők körülbelül 1000 eseményen versenyeztek világszerte. Tehát az 5–10 km-es terepversenyeken és a 200 km-es vagy hosszabb megmérettetéseken ennyi futó indult évente.

terepfutás,terepfutóverseny,ITRA,
Forrás: Getty Images

A terepfutók a rövidebb és közepes távokat részesítik előnyben, a vizsgált időszakban az összes verseny közül ezeken vett részt az indulók 54 százaléka.

A teljes ITRA jelentés IDE kattintva megnézhető.

Ha szeretnéd kipróbálni a terepfutást, ezekre a holmikra idővel szükséged lesz: