börzsöny, kör

A nagy Kör sztori - beszélgetés Csanyával

Forrás: Getty Images
2013. óta teljesíthető hazánk egyik legizgalmasabb kihívása a Börzsönyben, ami 152km 7100 pozitív szintemelkedéssel. A Kör, Csányi Csanya a terepfutas.hu alapítója és Erdei Andrew közös ötletéből született, és az eddig eltelt kilenc év alatt bizony jó pár futónak okozott kellemetlen perceket, csalódottságot, vagy épp örömöt, és boldogságot.
Egy kis statisztika

Eddigi összes indulók száma:

  • Egyéni: 107
  • Páros: 23
  • Női teljesítők: 11

Pályacsúcsok:

  • Női: 26.55 (Losonc Timi)
  • Férfi: 20.13 (Kovács Dávid)
  • Páros: 22.10 (Veres Gábor Jakus Béla)

Sikertelen próbázások száma (egyéni és páros együtt): 59

Teljesítési arány százalékos átlaga: 55%

Kilenc éve tartja lázban Magyarország terepfutóit a Kör, vannak futók, akik csak a Kör kvalifikáció miatt neveznek be bizonyos versenyekre. Gondoltad volna a kezdetek kezdetén, hogy ekkora népszerűségnek fog örvendeni a Kör?

Igen, valami hasonlóra számítottam, hiszen Magyarországon ez volt az első ilyen kihívás. Nem voltak még instantok, a Kör volt az első kör. Láttam, hogy külföldön mekkora elismerés jár 1-1 ilyen teljesítésekkor (Nolan 14 pl.), ráadásul a Kör teljesítéshez “Bérlet” is jár, ami a terepfutás.hu versenyekre ad indulási jogot.

Mondhatni elég szigorúak a nevezés feltételei, 10 nappal az indulás előtt már regisztrálni kell, és igazolni szükséges a kvalifikációs versenyek közül egy éven belüli teljesítést is. Miért volt szükség ezekre a szabályokra?

Bocs, hogy kérdésre, kérdéssel válaszolok, de szerinted, ha a Legyen ön is milliomosba bárki bemehetne az utcáról (és az első-második kérdés után kiesne), akkor ki nézné a műsort? Van ezer fizetős instant, bármikor lehet rajtuk indulni. Akinek nem tetszenek a Kör szabályai, az már holnap mehet és futhat bármelyiken, és biztos legalább négyen néznék az ötezredik Szénás kör teljesítést. A kvalifikáció egyébként akkor került be a szabályok közé, amikor az egyik elbukott próbázóról kiderült, hogy a leghosszabb táv, amit valaha futott, az 50km volt. Főleg az indulás körüli időkben sérelmezték sokan a 30 órás szintidőt, jött a nyavalygás a túrázóktól, hogy ők ezzel ki lettek zárva. Mások az előre jelentkezéssel nem tudtak megbékélni, volt aki nem tudott tízig számolni, és mivel nyomdafestéket nem tűrően írt a terepfutás.hu Facebook oldalára, így kapott egy végleges kizárást a rendezvényekről, beleértve a Kört is. A nyavalygóknak (és mindenkinek aki szereti) küldöm a Queen-től az It’s A Hard Life című számot. A 10 nap pedig a bizonytalansági faktor fokozása miatt lett 10 nap (először 5 nap volt).

csanya

A kvalifikációs versenyeket mi alapján választod ki?

100 km-nél hosszabb terepfutó versenyek lehetnek kvalifikációs versenyek. A magyar futók számára népszerű külföldi, és az itthoni három ilyen távú verseny került be a listába (UB Trail, UTH, Vadlán), illetve az Ultrabalaton Trail privát verziója, ami gyakorlatilag úgy működik, mint a Kör. Muki (Zelcsényi Miklós, az UB és az UB Trail rendezője) nem is csinál titkot belőle, hogy a Kör adta a Privát UB Trail ötletét. Sokszor elhangzott már az a kérdés, hogy miért nem teszek be teljesítménytúrákat a listába? A terepfutás.hu terepfutó versenyeket szervez, ezért nincs a listában teljesítménytúra, de nincs aszfaltos verseny, és Ironman sem.

Nem titkoltan az amerikai Nolan14 ötletéből ered a Kör, de azért a coloradói kihívás a maga 14 csúcsával, és a 9000 méternyi szintkülönbséggel még ottani viszonyok között is brutális, nem véletlen, hogy a mai napig nem érte el a 20%-ot a sikeres teljesítések száma. Mi a véleményed, lehetett volna még nehezebb a pályát tervezni, vagy a Kör így jó, ahogy van?

Nyilván lehetett volna nehezebb pályát csinálni, de én elégedett vagyok a Kör pályájával. Ha az lett volna a cél, hogy 20% teljesítse, akkor 300km lenne 14ezer szinttel és biztos lett volna 10-20 őrült, aki megpróbálkozott volna vele. De nem ez volt a cél.

A regisztráció díjtalan, a próbázókat GPS nyomkövetővel lehet figyelni az online térben, a sikeres teljesítők pedig egy nagyon különleges, egyedi, kovácsoltvas éremmel gazdagodnak. Tehát azért van a Körnek egy üzemeltetési költsége. Miért maradt még mindig ingyenes a lehetőség?

Bár már sokszor leírtam és elmondtam, de úgy tűnik sokan nem értették meg, hogy a Kör attól tud ingyenes lenni, hogy van marketing értéke. Mármint a próbázók számára ingyenes, mert a terepfutás.hu számára egyáltalán nem az. Fizetünk a GPS nyomkövetésért, az éremért, a sikeres próbázásért Bérlet jár. Top 10-es időért 10 alkalmas, azon kívül 5 alkalmas Bérletet kap a teljesítő. 485 ingyenes nevezést adtunk ki eddig, tessék számolni a nevezési díjakat mennyi is az. Amikor kint van valaki a Körön, azt 2-2.500 ember figyeli. Óriási nézettséget ad a web és az FB oldalunknak is egy-egy próbázás. Ettől tud ingyenes lenni.

Mi a véleményed a sikertelen teljesítőkről? Nem érzed azt, hogy sokan úgy indulnak útnak, hogy nincsenek kellően felkészülve a Börzsönyre, vagy épp nincsenek tisztában a saját képességiekkel?

A kvalifikációval, és aztán annak szigorításával ez a probléma nagyrészt megszűnt. Az elmúlt években már többségben olyanok indultak, akiknek nagy esélyük volt a teljesítésre, mégis sokan elbuktak közülük. Amúgy engem nem különösebben zavar, hogy 50% körüli a teljesítési arány, sőt…

Mi okozza szerinted a Körben a legnagyobb kihívást?

A tájékozódás, és az ellátás. Hiába szuper pontosak a GPS-ek, hiába tanulja be az ember kívülről a jelzéseket, amikor eljön az este, vagy a köd, és fárad a próbázó, akkor bizony jönnek a hibák, a tévesztések. A másik nehézség az ellátás. Ha segítővel megy a próbázó, akkor is sok sok kilométert tesz meg, mire találkozik a segítőjével. Az útvonal szándékosan olyan, hogy kevés helyre lehessen odamenni autóval. Ha meg segítő nélkül megy, akkor az már brutál nehéz. Nem véletlen, hogy a segítő nélküli teljesítések többet érnek a közösség szemében.

Kinek nem ajánlod egyáltalán az indulást, annak ellenére sem, ha fel tud mutatni kvalifikációs versenyt?

A kvalifikációs verseny teljesítése ad egy képet a próbázónak, ebből már tudja, hogy milyen 100+ kilométert megtenni. De a kvalifikációs események ugye versenyek (leszámítva az UB Trail-t), van pályajelölés, vannak frissítőpontok. Na ez a Körön nincs. Itt csak magadra (és, ha vannak, akkor a segítőidre) támaszkodhatsz. Attól, mert valaki teljesít egy kvalifikációs versenyt, még egyáltalán nem biztos, hogy végigér a Körön. Szóval, aki nem mozog terepen profin, az ne menjen a Körre, még akkor sem, ha ő tartja a 24 órás futópados világrekordot, vagy Spartathlon teljesítő.

Mit gondolsz, női páros miért nem indult még el soha eddig a Körön?

Eleve kevés nő van, aki eséllyel nekivághat a Körnek, és úgy tűnik ezek a lányok nincsennek annyira jóban egymással, hogy együtt próbálkozzanak. Pedig igény az volna rá!

Te mikor tervezed a teljesítést?

Lehet, hogy sosem kerül sor rá. Volt idő, amikor 90km-t mentem privátban Walkingman-nel a Börzsönyben (ez egy vissza-oda Börzsöny Éjszakai volt), abban az időben úgy mentek a 100-as teljesítések, hogy nem különösebben kellett rájuk külön készülnöm. De hát azok az idők már régen elmúltak, most az 50km is kihívás, bár jövök fel újra. Van motiváció, idő is akad, így egy szlovéniai százasra (Julian Alps Trail Run) készülök, ami szeptemberben lesz. Ha az sikerül, akkor továbblépek a hosszabb távok felé, és talán egyszer nekimegyek a Körnek. Illene, nem?