Borítókép: A közösségi futások ereje - avagy miért jó másokkal együtt mozogni?

A közösségi futások ereje - avagy miért jó másokkal együtt mozogni?

Forrás: Varga Dániel
Akár kezdő futó vagy, akár haladó, megéri legalább egyszer kipróbálni azt, milyen több emberrel együtt futni, mert hatalmas élmény!

A közösségi futások már itthon is elég elterjedtnek számítanak, nem véletlenül. De miért jó együtt sportolni? Nézzük, mit mond London legnagyobb futócsapatának három szervezőtagja:

Óriási motivációt ad

Forrás: Anna Jackson
Dani, a Midnight Runners egyik kapitánya.

Míg az egyedül futást könnyebben kihagyod, a közösségi futásokra sokkal motiváltabban indulsz, már csak azért is, mert megígérted másoknak is, hogy elmész. Pontosan így gondolja Dani, a Midnight Runners kapitánya is:

„A keddi közösségi futásunk legfőbb előnye (azon túl, hogy szuper érzés, ahogy zenére végigszántunk a városon és mindenki mosolyogva utánunk fordul), hogy ezt a futást tuti, hogy nem sumákolom el. Megígértem, várnak a haverok, tudja a főnököm és a barátnőm is. Kedden mindig ott a helyem.”

Ledönti az emberek között lévő határokat

Forrás: Varga Dániel
Jody, a Midnight Runners egyik kapitánya.

Gyakran hallani, hogy a futók mind egyformák, azonban -bár tényleg összeköt minket a sport szeretete és folyamatos fejlődés iránti vágy-, ez nem minden esetben állja meg a helyét, hiszen mindenki más, és a céljaink is eltérőek. Jody Bragger, a MR kapitánya szerint a futás viszont képes egységgé kovácsolni az embereket:

„A futás a legdemokratikusabb sport. Mindegy, honnan jöttél és mit csinálsz, csak egy pár futócipőre és az akaraterődre van szükséged ahhoz, hogy nekiállj. A futást sokan magányos sportnak tartják, azonban mindenki, aki járt már futóklubos edzésen, vagy indult egy maratonon, tudja, hogy ez nem így van. A közösségi futások ledöntik az emberek közti határokat, összehozzák őket, hogy közös célokat érjenek el. Ezen kívül arra ösztönöznek, hogy jobb emberré váljunk.”

Segít új barátokat szerezni

Rengeteg hozzád hasonló emberrel találkozhatsz egy-egy közösségi futáson, akikkel már egyből adott is a közös téma. Megoszthatjátok egymással a problémáitokat, közösen találhatjátok ki rájuk a megoldásokat.

Segít abban, hogy többet hozz ki magadból

Forrás: Varga Dániel
Greg, a Midnight Runners alapító tagja.

A körülötted futók hatására akár az időeredményed is javulhat, arról nem is beszélve, hogy a rendszeres mozgás miatt sokkal gyorsabban fejlődsz, mint hinnéd. Greg Drach, a MR alapító tagja szerint is így van ez:

„Sokkal felelősségteljesebbé válsz a közösségi futások által, hiszen mindenképp ki kell lépned az ajtón, mert vár a csapat. A gyakori edzések pedig napról-napra, hétről-hétre hozzásegítenek ahhoz, hogy olyan képességeidre is rátalálj, amikről nem is sejtetted, hogy megvannak benned. Én például egyáltalán nem rendszeresen jártam futni, hetente néhány alkalommal mentem el. A sportolás mára az életem részévé vált, ez pedig azoknak az inspiráló, aktív embereknek köszönhető, akik körülvesznek engem.”

Kizökkent a megszokott kerékvágásból

Mindenkinél eljön az a pont, amikor már unalmas az útvonal, a táv, meg úgy egyáltalán minden. A közösségi futások viszont segítenek kizökkenni, mivel új emberek között, új helyszíneken sportolhatsz.

Ha neked is megjött a kedved a közösségi futásokhoz, ne feledd, hogy október 13-án Budapestre jön a MIdnight Runners csapata! Ez szuper alkalom arra, hogy kipróbáld, milyen élmény másokkal együtt sportolni és közben hatalmasat bulizni!