maraton, világcsúcs, 90 éves,

Egy 90 éves olasz férfi megdöntötte a korosztályos maratoni világrekordot

Forrás: Getty Images
A római Antonio Rao Rómában érte el az új csúcsot.

Ezzel ő lett a világ leggyorsabb 90 éves maratonistája, ideje 6 óra 14 perc 43 másodperc. Önmagában figyelemre méltó már az életkor is, amit megélt Antonio, és erre tesz rá még egy lapáttal azzal, hogy ennyi idősen is nekifut a maratoni távnak. Közel 9 perc alatt tett meg egy kilométert átlagosan – ami sokakban felvetheti a kérdést, vajon tekinthető ez még futásnak, ám az emberi teljesítőképesség határainak feszegetése ebben a formában is óriási eredmény. Tavaly, 89 évesen, 6 óra 20 percet futott és mivel idén átlépett a 90-es korosztályba, megfuthatta az új világcsúcsot, egyben bő 5 percet javított az előző évi idején.

Antonio Rao tizenéves korában kezdett futni egy barátja hatására, azóta sem hagyta abba a mozgást. Azt mondja a most elért eredményével összefüggésben: „ha én meg tudom csinálni ebben a korban, akkor bárki megteheti.”

Az M90+ rekordot egy 1912-ben született futó, az amerikai Ernest Van Leeuwen tartotta eddig, 6:46:34-es eredményét 2005-ben, Los Angelesben érte el. Van Leeuwen 18 évig tartotta a rekordot. 2007-ben bekövetkezett haláláig (ekkor 94 éves volt) minden évben teljesítette a távot.

Antonio Rao 2015 óta minden évben lefutja a római maratont (kivéve a pandémia évében), 2007-ben 75 évesen még két órán belüli félmaratont futott. Egy korábbi interjúban elmondta, hogy még mindig hetente 20-30 kilométert edz. A futás nagyszerű módja annak, hogy a testet aktívan, a szellemet pedig fiatalon tartsa – és erre ki más, ha nem Antonio Rao a bizonyíték.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft