motiváció, futócél, strava, felmérés,

800 millió kilométerrel többet futottunk idén – derül ki a Strava idei jelentéséből

Forrás: Getty Images
Mindeközben a feltöltésekért 9,6 milliárd elismerést, azaz kudost kaptunk.

A Strava, a világ legnagyobb közösségi fitneszplatformja több mint 95 millió felhasználóval. A most közzétett 2021-es statisztikájuk azt mutatja, hogy a pandémiás fitneszrobbanás lassulásának semmilyen jele nem tapasztalható. A sport sokak számára menekülési lehetőséget jelentett a társadalmi elszigeteltség időszakai alatt. A platform havonta kétmillió új felhasználót fogadott a közösségében, és a felhasználók együttesen több mint 3,8 milliárd kilométert futottak ebben az évben. Ez a távolság 94 822-szer tenné lehetővé a Föld megkerülését, illetve 25-ször lehetne belőle a Napig utazni. A 2020-as év 3 milliárd kilométeres össztávjához képest ez 800 millió kilométeres növekedést jelent.

Az edzések feltöltése is rekordszintre emelkedtek. A platform több mint 37 millió feltöltést ért el hetente, ami összesen 1,8 milliárd nyilvános edzést jelent az elmúlt 12 hónapban. Az idei növekedés 38 százalékos a 2020-as év 1,1 milliárdos feltöltési növekedését követően. Sífutásban volt a legnagyobb növekedés a sportágak közül, a feltöltések száma 300 százalékkal emelkedett.

motiváció, strava, futó statisztika, feltöltött futások,
Forrás: Getty Images

Íme, néhány további részlet az idei jelentés érdekességei közül:

Akinek céljai vannak többet mozog

A célok kitűzése az egyik legjobb módja annak, hogy motiváltan tartsd magad. 2021-ben azok a sportolók, akiknek volt valamilyen futócélja az új évben, januárban két órával aktívabbak voltak, mint azok, akiknek nem volt.

Bevált az új szolgáltatás, a térkép funkció

Májusi megjelenése óta a megújult Strava Maps szolgáltatás több mint 120 millió javasolt útvonalat generált a futók, gyaloglók és túrázók számára. A térképszolgáltatás a tartózkodási hely alapján új útvonalakat hoz létre attól függően, hogy milyen messzire szeretne eljutni a felhasználó.

A klubok és csoportos kihívások résztvevői 37 százalékkal nőttek

Ebben az évben körülbelül 190 000 új klub jött létre az oldalon. Azt is megállapították, hogy a csoportos kihívások résztvevőinek fele több tevékenységet töltött fel a kihívás időszakában, mint az azt megelőző 30 napban.

A szélsőséges időjárás és a levegő minősége hatással volt a sportolók viselkedésére szerte a világon

Kánikula idején egyes amerikai államokban a szabadtéri tevékenységek száma 23 százalékkal csökkent, illetve 2021 februárjában, amikor egyes államokban hóvihar és energiaválság volt, 57 százalékkal csökkent a szabadtéri tevékenységek száma. Ugyanezekben az időszakokban nőtt a beltéri tevékenységek száma 55 százalékkal.

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Az őszi-téli Runner’s World címlapján Szabó Zsófit láthatod, akit bár legtöbben az RTL Klub műsorvezetőjeként ismernek, szenvedélyes futó is, ráadásul igen rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Zsófi egyszerűen imád futni, arról mesélt nekünk, hogyan változtatta meg az életét ez a sport!

A magazinban sok hasznos edzéstippet találsz, akár gyorsulni szeretnél, esetleg jövőre belevágnál a triatlonba, vagy épp most merészkednél ki a terepre!

Sporttáplálkozási mellékletünkkel abban szeretnénk segíteni, hogyan támogasd az egészséged és javítsd a teljesítményed az étkezéseddel. Eláruljuk többek között, milyen vitaminokra van szüksége egy futónak, hogyan táplálkozz versenyek előtt, vagy miként frissíts.

Simonyi Balázs exkluzív interjút készített a friss 24 órás világbajnokkal, Alekszandr Szorokinnal, aki nem kevesebb, mint 24 éves világcsúcsot döntött meg.

­Sallai Zsuzsi rákkal való küzdelmeiről is találsz egy őszinte interjút, melyben arról mesél az ultrafutó nő, hogyan éli meg a mindennapjait. Azt is eláruljuk, Te hogyan segíthetsz neki a gyógyulásban!

Még több információ: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

Idén 1,8 milliárd tevékenységet töltöttek fel, és 9,6 milliárd elismerést kaptak a felhasználók

Minden egyes feltöltés átlagosan öt dicséretet (kudost) kapott. Érdekesség, hogy Molly Seidel amerikai futónő olimpiai maratoni futása - amely bronzérmet ért a 27 éves atlétanő számára – kapta az év legtöbb elismerését 40 000 kudos-sal.