triatlon, ironman, világcsúcs, Kristian Blummenfelt,

Kristian Blummenfelt és Joe Skipper lettek az elsők, akik hét óra alatt teljesítettek Ironman távot

Forrás: Getty Images
Az idő világrekordnak számítana, de mivel mesterséges körülmények között zajlott a kísérlet, ezért csak annak igazolását láthatjuk, hogy ha minden optimális, erre képesek a világ legjobb hosszú távú triatlonistái.

Eliud Kipchoge nem hivatalos maratoni kísérleteihez hasonlóan, az esemény szervezői egy bő éve jelentették be a Pho3nix Sub7/8 projektet, amely alapján az Ironman távon szeretnék a férfi időt 7, a nőit 8 órán belülire vinni. Az eseményen irammenők segítettek, és olyan pályát és időjárási körülményeket kerestek, ami ideális a lehető legjobb sportteljesítmények leadásához. A helyszínt végül Németországban, Senftenberg-ben találták meg, az időpont pedig az elmúlt hétvége volt.

A kétszeres világbajnok és olimpiai aranyérmes norvég Kristian Blummenfelt a 3,8 kilométeres úszást, a 180 kilométeres kerékpározást és a 42 kilométeres futást végül 6:44:25-ös idővel teljesítette, eredményét 10 irammenő segítette a három számban. A vele párhuzamosan versenyben lévő, korábbi bronzérmes hosszú távú triatlon világbajnok, Joe Skipper 6:47:36-tal finishelt.

About yesterday… #Sub7Sub8 📸 @mana_seg @jamesmitchell5

Posted by Kristian Blummenfelt on Monday, June 6, 2022

Volt idő, amikor azt hittük, képtelenség 4 percen belül teljesíteni 1 mérföldet, lehetetlenség megmászni a Mount Everestet, a Hold elérhetetlen és nem lehet 2 órán belül maratont teljesíteni. Ám voltak olyanok, akik ezeket a hiedelmeket megdöntötték. Ugyanez a helyzet most a hosszú távú triatlon világában.

A 28 éves Kristian Blummenfelt 6:44:25-ös idővel elsőként ért át a célvonalon, 48:21-es úszás, 3:24:22-es bringázás és egy 2:30:50-es maratont követően. A kísérletben részt vevő másik versenyző, Joe Skipper úszása 53:24, kerékpáros ideje 3:16:42 és futása 2:36:43 volt, összideje 6:47:36. Joe Skipper egy héttel a kihívás előtt vállalta az indulást, miután Alistair Brownlee, a korábbi aspiráns, sérülés miatt nem tudott rajthoz állni.

#DreamTeam ! Incredible day out there today. Huge thanks to all the pacers for pushing the pace 🔥 All partners for supporting this project 🙏 and to @pho3nixlife for putting this incredible event together 🙌

Posted by Kristian Blummenfelt on Sunday, June 5, 2022

Míg Blummenfelt vezetett az úszásban, Skipper a kerékpáros futam felénél elhaladt mellette. Blummenfelt higgadt maradt ezek után, és meghazudtolta viszonylagos tapasztalatlanságát a távon (Skipper hét 8 óra alatti teljesítéssel rendelkezik, Blummenfelt csupán kettővel), majd a maraton felénél átvette a vezetést, és már nem engedte át.

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

„Minden lapszámot imádok, és hiába olvasom el a készítés folyamatában úgy legalább négyszer a cikkeket, alig várom, hogy nyomtatásban is megjelenjen és átlapozhassam újra az egészet! Fantasztikus szakértőink és szerzőink ezúttal is mindent megtettek azért, hogy ne csak hasznos tanácsokkal, de izgalmas olvasmányokkal is ellássanak, és segítsenek téged a versenyszezonból és magadból is kihozni a maximumot az előtted álló hetekben.” – írja Birta Brigi, a lap főszerkesztője. A Runner’s World e lapszámának címlapján a friss maratonista, Nyári Diána színésznő szerepel, aki első maratoni élményeit osztja meg velünk a belső oldalakon. Először lefutni ezt a távot mindenki számára hatalmas élmény, rajta keresztül újra átélhetjük az elsőt, vagy épp álmodozhatunk róla! Csere Gáspár többszörös félmaratoni és maratoni országos bajnokkal az idei terveiről és tavaly év tapasztalatairól beszélgettünk. Izgalmas célokkal vágott neki 2022-nek, mi pedig nagyon kíváncsiak vagyunk, mit valósít meg! A magazinban egy 24 oldalas Giro d’Italia mellékletet is találsz, hiszen megjelenésünk után itt a Nagy Rajt, ezúttal Budapestről indul a legendás kerékpáros verseny! Sok érdekes infót olvashatsz a versenyről, hasznos tanácsokat a bringázásról, na meg exkluzív interjút az 1987-es győztessel, Stephen Roche-sal és Valter Attilával! Hogy a futóversenyeid jól sikerüljenek, futóedző szakértőnk versenychecklistet készített neked, így a nem várt akadályokra is felkészülhetsz, és boldogan érhetsz célba! Azt pedig mind tudjuk, hogy az edzéseken túl a megfelelő táplálkozás is mennyire fontos a jó teljesítmény és egészséges közérzet miatt, táplálkozási rovatunkban egy Street Kitchen mellékletet is találsz olyan harapnivalókkal, amelyek gyors energiaforrást jelentenek edzés vagy versenyek előtt! Még több információ: ITT

995 Ft

1095 Ft

A Pho3nix Sub8 órás projekten belül szintén csúcsdöntés született. Az angol világbajnok Kat Matthewsnak sikerült elsőként áttörnie a bűvös 8-as határt, 7:31:54-gyel lépte át a célvonalat, míg futamtársa, az olimpiai arany- és ezüstérmes Nicola Spirig 7:34:19-cel szintén 8 órán belüli eredményt produkált. Sub8-as sikerük azt mutatja, hogy a korlátok lassan tényleg csak az elménkben léteznek, és az emberi sportteljesítmények lehetséges határa továbbra is kifelé tolódik.