Borítókép: 54 km a Mátra egyik legizgalmasabb útvonalán

54 km a Mátra egyik legizgalmasabb útvonalán

Holnap rajtol az idei Mátrabérc Trail, a klasszikus túra útvonalán. A Sirok – Szurdokpüspöki közti 54 km-es útvonalon 2800 méter szintkülönbséget is le kell küzdeniük az indulóknak.

Tavaly a váratlan áprilisi havazás miatt halasztották a szervezők az eseményt néhány héttel, viszont idén már-már nyarat idéző kánikulai időjárásra számíthat a mezőny. Az idei év újdonsága, hogy az 5 órán belüli leggyorsabb férfi és a 6 órán belüli leggyorsabb női teljesítésért komoly pénzdíj került felajánlásra.

A 250 fős mezőny mind férfi, mind pedig női oldalról kemény versenyt sejtet. A tavalyi év dobogósai közül az idén is rajthoz állókat, illetve az idei indulók közül 1-2 dobogós várományost (köztük a férfi és női pályacsúcstartót) – a teljesség igénye nélkül – felkészülésről és a versenytervekről kérdeztük.

Forrás: www.mbtrail.hu
Idén a különösen meleg időjárás miatt a Muzsla tetőre is állítanak vizes pontot a szervezők.

Muhari Gábor, tavalyi férfi I. helyezett, 5.25.20
A felkészülésem március elejéig rendben volt, sőt kifejezetten biztató edzéseredményeket produkáltam. 10 héten keresztül futottam 145 és 183 km körül hat edzésből kb. 30.000 m pozitív szintkülönbséggel. Aztán a márciusi versenyek felemásra sikeredtek. Április elején sikerült megfáznom, jóllehet egész télen semmi bajom nem volt. Volt borzalmas két hetem, de aztán a Hegyi Félmaratoni OB-n szerzett negyedik helyem - illetve, hogy „csak” 3 percet kaptam a győztestől - biztató volt számomra, annak ellenére, hogy maga a verseny kifejezetten nehezen esett. Összességében azt tudom mondani, hogy bombaformában nem érzem magam. Ami a Mátrabércet illeti, szeretnék úgy futni, hogy a végén azt mondhassam, ennyi volt benne és nem több. Hogy ez mire lesz elég az egy másik kérdés. A szervezők szerint lesz olyan, aki akár 1 - másfél órát is javíthat a tavalyi eredményén. Velük nem valószínű, hogy tudom majd tartani a lépést. Mindentől függetlenül bízom benne, hogy jó kis verseny lesz, a mezőny adott lesz hozzá és az előrejelzés szerint az időjárás is.

Pálfy Márton, tavalyi II. helyezett, 5.28.39
Az idei felkészülés nem igazán hasonlított egy rendes futó alapozáshoz. A tél nagy részét a Kanári-szigeteken töltöttem bringás túravezetőként, ott kevés futás fért bele. Hazatérve itthon pedig inkább kihasználtam a ritka nagy havat és sokat sífutottam. A tavasz közeledtével lendültem bele a futásba, érződött a hosszú kihagyás, folyton kisebb-nagyobb fájdalmak idegesítettek, de úgy érzem, utolsó pillanatban sikerült jó állapotba kerülni.

A versenyen erős mezőnyre számítok, 6-7 esélyes is ott lehet elől. Szeretnék magamra koncentrálni, nem elfutni az elejét és élvezni a futást. Ez lesz a negyedik Mátrabércem, a korábbi versenyek hibáit nem akarom elkövetni. Ha sikerül megdönteni a korábbi legjobb időmet, már elégedett leszek.

Szabó Gábor, tavalyi III. helyezett, 5.52.51
Hosszú alapozáson vagyok túl, talán azért is, mert a tél is nagyon elnyúlt...de azért egy rövid, de velős résztávozós periódus is volt. Tehát minden, ami kell. Aki ismer, az tudja, hogy én nem kifejezetten terepen szoktam nagyot alakítani, de azon dolgozom, hogy itt is egyre komolyabb eredményeket érjek el. Idén sokkal nehezebb lesz egy 3. helyet elcsípni, de ez engem inkább vonz, mint elriaszt. Nagyon örülök, hogy ez a verseny végre eljutott arra szintre, ahová 7-8 olyan futó is benevezett, akik potenciálisan veszélyesek a pályacsúcsra. Magamat is beleértve, persze.

Kiss Miklós, pályacsúcstartó, 5.08
Miki pályacsúcstartóként állt volna rajthoz, de egy közeli betegség miatt nem indul.

Marx Kinga, tavalyi női I. helyezett, 7.14.24
A felkészülés nagyon jól alakult, kevés betegséggel, jó futásokkal tudtam mindent megcsinálni, ahogy az a nagykönyvben avagy az edzéstervben meg volt írva. A Bükki havas Fun Run sajnos kimaradt, pedig jó lehetőség lett volna a hosszúfutásra, viszont az azt követő Primavera trailen olyan nagy motivációs csomagot kaptam, ami még azóta is bőven kitart. Mit ne mondjak volt is rá szükség… Jelenleg a futás kicsit más célt szolgál az életembe, amolyan mentális segédeszköz. Elárulom, hogy két hónap múlva államvizsgázok, így változtak egy kicsit a prioritások. Nappal dolgozom, éjjel tanulok. Viszont a futás az, ami fejben felfrissít és erőt ad, hogy egy hosszú nap után le tudjak ülni tanulni. Fokról fokra lépkedek előre, vizsgák, szigorlatok, diplomamunka, államvizsga, stb. Mivel a futás teljesen kikapcsol, ezért maximálisan oda tudok figyelni magamra és az edzésekre. Szóval így készültem én a Mátrabércre.

Idén az a célom, hogy a magam csatáját vívjam meg. Nem fogok senki mással foglalkozni, csak maximálisan magamra szeretnék koncentrálni és élvezni minden percét a versenynek. Persze vannak azért célok titkon, először szeretném a tavalyi időmet megjavítani (7:14), de azért valahol mélyen ott motoszkál bennem, hogy az az idő 6-os számmal is kezdődhetne. Na én ettől már nagyon boldog lennék. A meleg lehet, hogy minden tervet átír majd, de hát akkor sem történik semmi. Azokat a versenyeket szeretem a legjobban, amiben azt érzem, hogy mindent megtettem és sérülés, problémák nélkül, mosolyogva érek be a célba. Nagyon várom már a holnapot.

Paál Emőke, női pályacsúcstartó, 6.08
2015-ben futottam Mátrabércet utoljára, 6.08 alatt. Sajnos az elmúlt 2 évben nem tudtam indulni, komoly sérülések és ezt követő műtét miatt. Idén sikerült magam mögött hagyni egy nyugodt, sérülésmentes alapozást. A versenyen szeretnék koncentrált jelenléttel a saját ritmusomban haladni és minden mozdulatból az aznapi legjobbat kihozni. Bízom benne, hogy a 1,5 héttel korábbi esésem, borda és térdfájdalmam nem fog túlságosan lassítani a haladásban.

Tiricz Irén, Piros 85 női pályacsúcstartó, első Mátrabércét futja holnap
Az idei felkészülésembe úgy gondolom nagy hiba nem csúszott. Két hét telt futás nélkül, ezt leszámítva nagyjából a terveim szerint alakult. Nagyon várom a versenyt, szerintem jó formában vagyok, hogy ez mire elég azt persze nehéz megmondani. Mindenesetre jó érzés úgy rajthoz állni, hogy megtettem, amit tudtam.

Az idei versenyen nem titkolt célom első nőként érni Szurdokpüspökibe. Sajnos a pályát csak szintrajzról ismerem, így időtervet nem tudok kalkulálni. Sok tanácsot kaptam futótársaktól, így már ha álmomból felébresztenek is tudom a részidőket a 6 órán belüli teljesítéshez, de ez szerintem pályaismeret nélkül mégsem reális cél.

Nyitókép: Mátrabérc Trails Facebook oldal