4en a kéken

4en a Kéken: 4 futó 7 nap alatt elfut Írottkőről Hollóházára, és még jótékonykodnak is!

Forrás: Colour b'Art/Tarkó Bálint
Holnap indul útnak 4 barát, hogy váltóban végigfussa a kéktúra útvonalát és ezzel egyidőben még pénzt is gyűjtsön magyar gyermekbaleseti ellátásra.

4 futó 7 nap alatt 0-24 órás váltóban az Országos Kéktúra útvonalán. Naponta 1 terepmaratont teljesítenek, fejenként 6 órás célidővel: Kovács Tibor, Milutinovity Adrián, Lengyel Róbert és dr. Vizi András nem csak azért indulnak útnak, hogy kihívás elé állítsák magukat, hanem még pluszban egy jótékonysági cél is vezérli őket!

Vizi Andrást kérdeztük az eseményről.

Kezdjük az elején: Hogyan pattant ki a fejetekből az ötlet?

2020. őszén már éreztem, hogy nagy rajtam a teher és nem bírok el a triatlonnal, nem tudok elég időt szánni a 3 sportra, és úgy éreztem, kell valami új motiváció. Mindig is imádtam a terepfutást, ahol valljuk be, halandó ember nem nézi a tempót, csak úgy megy és gyönyörködik a tájban, így azt éreztem, ez lesz az új szenvedély egy ideig a triatlon helyett. Gyerekként sokat túráztam édesanyámmal a Kéktúra vonalán, és megszállottja voltam a másfélmillió lépés Magyarországon sorozatnak. Ezek így együtt fogalmazták azt meg bennem, hogy kezdeni kellene valamit a Kékkel futva. Inspirált a 2016-os teljesítő csapat is, akiket azóta személyesen is volt alkalmam megismerkedni. Tetszett, hogy 6 nap alatt hárman lefutották. Ezeket így mind elmeséltem Adriánnak, aki szintén a csapat tagja, és ő fél nap múlva felhívott, hogy ne hétvégente fussuk le, hanem kiszámolta, hogy négyen 7 nap alatt meg tudjuk csinálni.
A Covidtól súlytott motiválatlan időszakban ez az ötlet feltüzelt és meg is állapodtunk, hogy elkezdjük a felkészülést már másnap. 9 hónapot készültünk célzottan erre a futásra.

Hogy állt össze a csapat?

A csapat mindig is megvolt, nagyon sokat futottunk eddig is együtt, baráti viszony köt minket össze, így nem 4 idegen vág majd bele a felkészülésbe, hanem 4 egymást jól ismerő futó. Sok terepversenyen indultunk már együtt, ismerjük a másik erősségeit és gyengéit. Kiegészítjük egymást.

Pontosan mennyi futás jut fejenként?

1168,4 kilométert fogunk futni terv szerint 7 nap alatt, váltóban. Mindig csak 1 ember fut, és 3 pihen, regenerálódik. 24 óra alatt minden futó 1 terepmaratont teljesít, átlag 6 órás célidővel Írottkőtől - Hollóházáig. A futás elején valamelyest gyorsabban tervezünk haladni, számítunk a várható természetes lassulásra is. Terv szerint 05.21-én reggel 6 kor rajtolunk Írottkőről és 05.28-án pénteken érnénk el Hollóházát a reggeli órákban.

Az esemény alatt bárki csatlakozhat hozzánk, beszélgetni, vagy csak futni egy jót. Élő GPS nyomkövetés elérhető lesz az egész futás alatt.

Hogyan van energiád, időd erre az amúgy sem túl nyugis életviteled mellett?

Én ebből táplálkozom. Ha nincsenek ilyen céljaim, nem érzem jól magam. Sokszor próbáltam már abbahagyni a sportot, mondván nincs rá idő. Rosszabb lett. Nekem ez már egy addikció, egy legális drog, ami kell ahhoz, hogy olyan férj, apa, és ember legyek, amilyen vagyok. 2 hónapja dolgozom átvezényelve a COVID Intenzív osztályon, amit nagyon nehéz szavakba önteni és feldolgozni, de a sport és a futás mindig gyógyír a lelki sebeimre. 9 hónapot készültem célzottan erre a kihívásra, nem egyedül. Éreztem, hogy ehhez én az Alföldről kevés vagyok, így megkerestem Jakus Béla futóedzőt, és vele kezdtük meg az edzéseket. Nehéz beosztani az időt, 4 munkahely, 3 gyerek, 2 kutya és 1 feleség mellett, de nem lehetetlen. Rengeteg hajnali kelés, sok utazás terepen futni, és tudatos tervezés hozta el azt, hogy bombaformában várom a rajtot.

4en a kéken
Forrás: Colour b'Art/Tarkó Bálint

Mennyit és hogyan edzel egy héten, hogy egy ilyen kihívásra készen tudsz állni?

9 hónapja heti 5 edzésem van. Ez idő alatt csak erre a célra készültem, semmi betét virtuális verseny, semmi más kihívás. Csak ez. Soha nem edzettem még ennyit célzottan egy versenyre, heti 90-110 kilométert futok. Jakus Bélával pulzuskontrollal edzünk, rengeteg alap-állóképességi 1-2-es zónás futással. A 9 hónap alatt a narancs és a piros zónámat csak hírből ismertem. Áprilisban beköszöntött egy 4 napos Börzsönyi edzőtábor, ott 4 nap alatt 140 kilométert futottunk 6000m szinttel. Maximálsian bízok az edzőmben, úgy érzem készen állok.

Ha nincs a covid, milyen sportcéljaid lettek volna tavaly és idén?

Ez egy nehéz kérdés. Ahogy az elején is említettem, 2020-ban eldöntöttem, hogy a triatlont egy időre abbahagyom. Ha nem lett volna ilyen súlyos a Covid helyzet, valószínűleg akkor is ezt a kihívást választom, de biztosan több terepversenyen indultam volna el 20-30 kilométeres távokon, hajszolva az eredményeket. Abszolút nem bánom, hogy így alakult, hiszen életem legnagyobb kalandját kínálta tálcán az élet a pandémiával.

Hogyan kapcsolódik össze a futás a jótékonykodással, és mit tehetünk mi, hobbifutók, hogy segítsünk?

Amióta futok, mindig jótékonykodtam. Számomra ez a sport mellett egy nagyon fontos misszió. 5 éve létrehoztam egy csoportot a Fuss a Szegedi Gyermeksebészetért futóközösséget, ahol 1000 taggal gyűjtjük a kilométereket az munkahelyem számára. Ez idő alatt 15 millió Ft-ot futottunk össze. Most is szeretnénk jótékonykodni és mivel ez egy országon átívelő futás, országos gyűjtést szerveztünk. A magyar gyermekbaleseti ellátásra szeretnénk felhívni a figyelmet. Szeretnénk segíteni azokat a gyerekeket, akikből ügyeleti időben a legtöbb van, a gyermeksérülteket. Ezért 6 intézményt támogatunk, ahol a gyermekbaleseti ellátás a legmagasabb szinten zajlik. A 6 intézmény Miskolc, Pécs, Szeged mellett 3 budapesti kórház, a Heim Pál, a János Kórház és a Péterfy Kórház Gyermektraumatológiája. A befolyt összegből arányosan részesül a 6 intézmény, és az ellátás színvonalát fejlesztő eszközök vásárlására fogjuk fordítani.

Mindenki utalhat, nincs limit 100 Ft-tól határ a csillagos ég. A Szegedi Gyógyító Angyal Alapítvány várja a donációkat az 56900051-10541254 és bankszámlaszámra banki befizetéssel vagy utalással. Fontos, hogy 100%-ban adományozásra kerül az összeg, és futásra ebből SEMMIT nem fordítunk.

Kérek mindenkit, hogy segítsen hiszen a gyermekek baleseti ellátásuk kulcsfontosságú!