ultrafutás, Spartathlon, ultrafutó,

23 magyar futóval holnap reggel startol a Spartathlon

Forrás: Szász Norbert
Magyar idő szerint reggel 6 órakor lesz az Athén és Spárta közti 246 km hosszú verseny rajtja, a magyar mezőny tagja az utolsó Spartathlon győztese, Bódis Tamás és Maráz Zsuzsanna.

1983-ban rendezték meg először a Spartathlont, az idei lesz a 39. Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a verseny. Minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén rajtolnak a futók Athénból az Akropolisz lábától, a cél pedig Spárta főterén álló Leonidász király szobra. Az idei versenyre 53 országából érkeznek futók, akiknek 36 órájuk van arra, hogy teljesítsék a historikus távot, ami zömmel országúton halad, azonban 159 km-nél meg kell mászni a közel 1800 méter magas Artemisio hegyet.

A magyar futók számos alkalommal állhattak dobogóra a Spartathlon történetében, az utolsó jelentős sikert a legutóbbi versenyen, 2019-ben érték el, amikor mind a férfi, mind pedig a női első hely magyar futóké, nevezetesen Bódis Tamásé és Maráz Zsuzsannáé lehetett.

Idén 23 magyar lesz a mezőnyben, 4 nő és 19 férfi. A nők között indul például a címvédő Maráz Zsuzsanna, akinek ez lesz az ötödik Spartathlonja és eddig minden alkalommal dobogón állhatott, két alkalommal meg is nyerte a versenyt a női mezőnyben. Idén az a célja, hogy javítson egyéni legjobbján, ami 25 óra 43 perc 40 másodperc és 2017-ben érte el. Zsuzsi az utolsó Spartathlonja óta új edzővel, Szabó Gáborral készül, közös munkájuk nagyon sikeresnek bizonyult eddig. Például az augusztus eleji Korinthosz 160 km-es távját pályacsúccsal nyerte.

Győzelem! 🥇🏆 Korinthosz Ultra Running Race 160 km, 15:56:17 Női pályacsúcs. Köszönöm mindenkinek a sok szeretetet, a ...

Posted by Maráz Zsuzsanna on Sunday, August 8, 2021

Az utolsó verseny férfi győztese, Bódis Tamás is rajthoz áll. „Ez lesz a harmadik Spartathlonom. A célom az, hogy mindent kiadjak magamból és majd meglátjuk mire lesz elég. Azonban nem titkolt célom a 2019-es időmön javítani és megvédeni a címemet” – mondta Tamás, akit az előző Spartathlonjára még Szabó Gábor készített fel, idén év elején azonban edzőt váltott, Csiszár Gábor segítette a felkészülését.

1991 óta először ismét indul a Spartathlonon Bogár János, a magyar ultrafutás egyik legnagyobb alakja. 30 év után tér vissza Jani, ő volt az első magyar, aki nyert a Spartathlonon. „42 éve futok és 33 éve ultrázok. Nagyon, de nagyon büszke vagyok azokra a (leginkább) futókra, akik segítségével most megadatik számomra az indulás. Egyedül készülök a versenyre, ez lesz a negyedik Spartathlonom 1989, 1990 és 1991 után” – meséli Jani, akinek idén az a célja, hogy sikeresen teljesítse a 246 km hosszú versenyt.

Ugyancsak ott lesz a hazai mezőnyben Lőw András, ha sikeresen célba ér idén, 22. teljesítését ünnepelheti Spártában, Leonidász király szobránál. 1992-ben indult először, 2000 és 2015 között egymás után 16-szor ért célba. A Spartathlont legtöbbször teljesítők ranglistáján ő a második, a német Karl Hubert után, akinek már megvan a 22 célba érkezése.

Szabó Béla, a legtöbbször induló, ám sikeres teljesítés nélküli ultrafutó is szerencsét próbál ismét. „Ez lesz a nyolcadik rajthoz állásom. Célba még soha nem értem. Egyszer pedig próbáltam egy privát Spartathlont, az sem sikerült. Vajon, mi lehet a célom?” – mesélt eddigi történetéről és motivációjáról Béla, aki Simonyi Balázs Ultra című filmjében is szerepet kapott. A film rendezője, Simonyi Balázs maga is startol holnap, ez lesz a nyolcadik nekifutása, eddig minden alkalommal sikeresen célba ért, ráadásul 2019-ben ő volt a mezőny ötödik befutója óriási egyéni csúccsal (26:06.06).

A magyar mezőnyben 11 olyan futó is elindul, akik első teljesítés előtt állnak.

Szász Norbert, a Runner's World rendszeres fotósa, 2016-ban személyesen járt a Spartathlonon. Fotósorozata remekül visszaadja a verseny hangulatát.

Idei magyar indulók neve ABC sorrendben:

Bódis Tamás, Bogár János, Boros Richárd, Dombay Gábor, Dörnyei István, Farkas Zoltán, Gálik Ervin (Szlovákia), Gyöngyösi János, Hallgató-Csík Ivett, Ihász Veronika, Kozma Zsolt, Lovász Zsolt, Lőw András, Lukács Albert, Maráz Zsuzsanna, Sárosi Gyula, Sélley Gábor, Simonyi Balázs, Szabó Béla, Szekeres Tibor, Takács Péter Balázs, Veress Béla, Zétényi Szvetlana

A verseny alatt esőt nem jósolnak, gyenge szél lesz, napközben 25-30 fokkal, éjjel pedig 10-12 fokkal. Idén minden futó GPS nyomkövetőt kap, így pontosan lehet követni az indulókat a verseny teljes időszakában, még pedig ITT.

A hazai futók sorsát pedig a Magyar Spartathlon Csapat közösségi oldalán lehet figyelemmel kísérni.

Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

A Runner’s World magazin legújabb számában számos témát körbejárunk, ami egy hobbisportolót foglalkoztathat: mit ad a futás azon túl, hogy egészségesebb, fittebb leszel tőle? Hogyan hangolhatod össze a munkával és családdal? Természetesen ezúttal sem maradnak ki azok a témák sem, amik a teljesítményed javulásában segítenek: szakértőink táplálkozási és edzéstippjei abban lesznek nagy hasznodra, hogyan hozd ki ebben a zsúfolt versenyszezonban magadból a maximumot.

Ha pedig megfordítod a lapot, egy 39 oldalas ‘Futás 40 felett’ mellékletet találsz, amely a szervezet élettani változásaitól kezdve, az edzéseken át, a sérülésekig, regenerációig, fogyókúráig sok hasznos témát boncolgat, ami ebbe a korba lépve hasznos és fontos! További információ: www.runnersworld.hu/megjelent

 

595 Ft