terepfutás, tragédia, vihar, haláleset, ultrafutás

Fekete nap a terepfutás történetében - 21 futó halálát okozta a hirtelen jött lehűlés egy kínai terepfutó-versenyen

Forrás: Getty Images
Az eddigi legnagyobb tragédia következett be a hétvégén a kínai Kanszu tartományban, az ország észak-nyugati részén.

A Yellow River Stone Forest 100k ultraversenyen történt a tragédia. Az esemény helyi idő szerint szombat reggel 9-kor kezdődött, még enyhe, de borús időben. A futók egy része rövid nadrágban és pólóban rajtolt. Kora délután a verseny hegyvidéki szakaszán jeges eső és óriási szél kíséretében vihar csapott le, ami komoly hőmérséklet zuhanással járt. A 172 fős mezőnyből 21 futó a mezőny elejéről, sajnos nem élte túl a kihűlés és a lehetetlenné vált tájékozódás miatt bekövetkezett tragédiát. A hatalmas mentési akcióban részt vevők munkáját az időjárás következtében kialakult földcsuszamlás nehezítette.

Our hearts were broken and souls hollowed by the tragedy in China over the weekend during the Yellow River Stone Forest...

Posted by ITRA - International Trail Running Association on Sunday, May 23, 2021

Zhang Xiaotao, a versenyt vezető futócsapat egyik tagjának életét egy helyi pásztor mentette meg. Mielőtt eszméletét vesztette, sikerült megnyomnia óráján a segélyhívó funkciót. Ezt követően a 29 éves futó nagyjából két és fél órát ájultan töltött a hegyen, majd megtalálta egy pásztor és bevitte őt egy barlangba, ahol tüzet rakott és takaróba bugyolálta.

Az elhunyt futók között van az egyik legeredményesebb ázsiai ultrafutó, Liang Jing, eredményességét tükrözi, hogy a nemzetközi pontrendszerben is kimagasló indexe van 913 ponttal. 2019-ben teljesítette az UTMB-t, egy évvel korábban pedig a TDS-t.

A tragédia óriási felháborodást váltott ki, mert bár előre jelezték a szombati lehűlést, a kockázatot hibásan mérték fel és az esetlegesen szükséges mentési tervek sem álltak készen. A verseny helyszínéül szolgáló Baiyin város tisztviselői vállalják a felelősséget a tragédiáért.