utcai futás,világcsúcsok,rekordok,maraton,félmaraton,10 km,5 km

2019-es rekordok az utcai versenyzés világából - 1. rész

Forrás: Getty Images
Az idei év rengeteg új csúcsot adott. Nem volt olyan klasszikus táv az utcai futóversenyek terén, amelyen ne születtek volna új világrekordok, még ha azok közül nem is mindegyik hivatalos. Lássuk melyek voltak ezek a férfiak mezőnyében!

Férfi 10 km

A 10 km-es versenyszám az egyik legnépszerűbb az utcai futóversenyek között, azonban a leggyorsabb futók csak ritkán fordulnak meg ezen a távon. Ebben az évben is a Birell Prague Grand Prix adta a leggyorsabb 10 km-es időt, Geoffrey Koech 27:02-vel nyerte meg a híres prágai 10-est. De csak december 1-ig lehetett ez az idő az év leggyorsabbja, ugyanis aznap a Valencia Maraton betétszámaként megrendezett 10 km-es versenyen Joshua Cheptegei 26:38-as idővel új világrekordot futott, hat másodperccel gyorsabbat, mint a 2010 óta fennálló korábbi csúcs (Leonard Komon, 26.44).

Ha már rekordokról beszélünk, az utcai versenyzés világában ettől az évtől kezdve lett hivatalos esemény az 5 km is, az ehhez kapcsolódó aktuális elismert világcsúcs a svájci Julien Wanders nevéhez fűződik, aki 13:29-et futott egy monacói 5 km-es versenyen (Monaco Run 5km Herculis), azonban Robert Keternek még ennél is gyorsabb ideje van ezen a távon, ami egyelőre nem hivatalos. A kenyai atléta 13:22-t futott egy francia versenyen november 9-én (Urban Trail Lille 5km).

világcsúcs,10 km,Joshua Cheptegei
Forrás: Getty Images
Joshua Cheptegei idén a 10 km-es utcai világcsúcson kívül a mezei futó és a dohai VB-n is bajnoki címet szerzett ezen a távon.

Férfi félmaraton

Geoffrey Kamworor három világbajnoki cím után (2014, 2016 és 2018) idén a világrekordot célozta meg félmaratonon. Helyszínként Koppenhágát választotta, még pedig azért, mert ott nyerte el az első világbajnoki címét.

A verseny napján nem voltak ideálisak az időjárási viszonyok, erős szél fújt, ráadásul arra számított a kenyai futó, hogy egyedül kell futnia a csúcsdöntés során, nem voltak iramfutói. De mindez nem akadályozta őt, és miután az élmezőnnyel az első 10 km-t ígéretes idővel futotta (első 5 km 13:53, második 5 km 13:41), Kamworor úgy döntött, hogy ideje komolyan venni ezt a futást. A harmadik 5 km-e 13:31 lett, ami már előrevetítette az új rekordot. Kissé ugyan visszalassult a végére és nem sikerült 58 percen belülre hozni az időt, de az 58:01-es ideje így is 17 másodperccel lett jobb a korábbi világcsúcsnál. Ezzel 40-re nőtt azon futók száma, akik 60 perc alatti félmaratont futottak idén. A távon egyébiránt kenyai és etióp futók dominálnak, a top 25 félmaratoni futót a két afrikai ország delegálja. Kivétel ez alól a legjobb európai félmaratonista, aki szintén 60 percen belüli időre képes. A svájci Julien Wanders, idén februárban Ras Al Khaimah Félmaratonon negyedik helyen ért célba 59:13-mal, ezzel új európai csúcsot futott, 11 másodperccel megdöntve az előzőt.

világcsúcs,félmaraton,Geoffrey Kamworor
Forrás: Getty Images
Geoffrey Kamworor idén világcsúccsal nyerte a Koppenhága Félmaratont, ősszel pedig a New York Maratonon győzött.

Férfi maraton

Ebben az évben a nagyvárosi versenyek közül Londonban és Berlinben futották a leggyorsabb maratoni időket. Az áprilisi London Maratonon Eliud Kipchoge negyedik győzelmét érte el ezen a pályán, 2:02:37-es idejével új pályacsúcsot futott és egyben a valaha futott második leggyorsabb maratoni időt érte el. A maratoni futás iránt érdeklődők már régóta megszokták, hogy Berlinben futják az új világrekordokat, ám Kipchoge tavalyi 2:01:39-e után sokan úgy vélték, hogy jó darabig megdönthetetlenné és elérhetetlenné válik az általa futott idő.

maraton,Berlin Maraton,Kenenisa Bekele
Forrás: Getty Images
Kenenisa Bekele sérüléseket követően tért vissza, egyértelműen bebizonyította, hogy helye van a maratoni futás legjobbjai között.

A 37 éves korában ismét csúcsformában lévő Kenenisa Bekele azonban mindössze két másodpercre maradt el Kipchoge előző évben futott világcsúcsától, 2:01:41-gyel ért célba. Bekele ideje lett az idei leggyorsabb hivatalos maratoni idő.

A világ legnagyobb maratonján, a több mint 50 ezres indulói létszámú New York Maratonon soha nem a legjobb időkért hajtanak. Iramfutók nélkül sikerült idén 2.08.13-as idővel célba érnie az ikonikus versenyen, az idén félmaratoni világcsúcsot futó Geoffrey Kamworor-nak. 35 km-nél váltott iramot a kenyai futó – addig együtt haladt az élboly – majd futott egy 14:14-es 5 km-es szakaszt, s végül az utolsó 2,195 km-re 6:25-et.

maraton,INEOS 1.59,Eliud Kipchoge
Forrás: INEOS 1.59 Facebook oldal
INEOS 1.59: Elképesztő profizmus jellemezte a projektet, a futás minden pillanata előre tervezett volt. Persze az emberi tényező, azaz Eliud Kipchoge személye és képességei nélkül mit sem ért volna az egész.

A dohai világbajnokságon extra kihívást jelentett az időjárás, mivel az éjféli rajt sem tudta maradéktalanul enyhíteni a magas hőmérsékletet és páratartalmat. Szerencsére így a körülmények csak kemények voltak és nem szinte elviselhetetlenek. A bajnoki cím végül két etióp futó között dőlt el. A nagy tapasztalattal rendelkező Lelisa Desisa és a friss 2:02-es maratonista Mosinet Geremew (2019. London Maraton, 2.02.55, második hely) versengésének eredményeként 2:10:40-nel Lelisa Desisa lett a világbajnok.

maraton,INEOS 1.59,Eliud Kipchoge
Forrás: INEOS 1.59 Facebook oldal
Eliud Kipchoge: A 35 éves kenyai futó a világ leggyorsabb maratonistája.

A 2019-es év talán legnagyobb figyelmet kapó maratoni futása azonban versenyen kívül zajlott. Az októberi INEOS 1.59 rendhagyó, speciálisan beállított és megtervezett futás volt, amelynek célja, hogy Eliud Kipchoge lefussa az első 2 órán belüli maratont. Az esemény Bécsben zajlott, teljesen nyilvánosan, eredménye pedig egy sporttörténeti világszenzációt jelentő 1:59:41-gyes maraton lett. Kipchoge jelenlegi világcsúcsához viszonyított közel két perces különbség azt jelzi, hogy a hivatalos rekord sebezhető akár egy hagyományos verseny során, amely az iramfutók szabályszerű közreműködésével zajlana. A bécsi erőpróba nem hivatalosnak tekintett leggyorsabb maratoni eredményként rögzíthető, aminek egyik oka például az volt, hogy az iramfutók folyamatosan váltották egymást, így segítve a kenyai rekorder sikeres vállalását.

INEOS 1.59 képekben: