atletikai vb

100 nappal az atlétikai vb kezdete előtt bemutatták YouHuu-t, a világbajnokság kabalafiguráját

Forrás: Zsigmond László
Emellett megkapta a hivatalos pecsétet a világbajnokság helyszíne is!

YouHuu, a rackajuh lett a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság kabalafigurája, akit a vb előtt 100 nappal megrendezett sajtóeseményen mutattak be a közönségnek. Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezérigazgatója rázta meg a kolompot, amire megjelent a várva várt kabala.

Több mint 1100 éve, a honfoglaló magyarokkal érkezett hazánk területére a rackajuh, amely hű társa maradt a magyaroknak azóta is. Juhok megtalálhatók az egész világon, de a jellegzetes racka fajta csak ott, ahol magyarok élnek. Különösen sok rackajuh élt pontosan azon a környéken, ahol most a Nemzeti Atlétikai Központ áll és ahol 100 nap múlva eldördül a startpisztoly Magyarország történetének legnagyobb sporteseményén. YouHuu egy hétköznapi hős, akit arra ösztönöz az atlétikai világbajnokság, hogy elkezdjen sportolni és megszeresse az atlétikát. Ő lesz a vezérszurkoló, aki a vb előtt és alatt elválaszthatatlan része lesz az eseménynek, hol kedves, hol pimasz, de mindenképpen szórakoztató formában színesíti a programokat.

„100 nappal a világbajnokság kezdete előtt a célegyenesbe fordult a vb szervezése, azaz minden terv elkészült annak érdekében, hogy Magyarország kiemelkedő színvonalon rendezze meg a világ harmadik legnagyobb sporteseményét” - jelentette ki Németh Balázs, a szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója. „Több mint 10 ezer ember dolgozik majd augusztus 19. és 27. között azon, hogy lenyűgözzék a vb-n résztvevő több mint 200 ország több mint 2000 versenyzőjét, a több százezer szurkolót és az egymilliárd tévénézőt az egész világon” – tette hozzá.

Az eseményen Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) vezérigazgatója átadta a szervezőknek a Nemzeti Atlétikai Központ hivatalos minősítéséről szóló dokumentumot és ezzel formálisan kinyilvánították, hogy tökéletesen alkalmas a vb megrendezésére.
"Most fejeztük be az úgynevezett készültségi bejárást. Ez nagy mérföldkő, mert azt jelenti, hogy most már a célegyenesben vagyunk. El vagyunk ragadtatva a fejleményektől. A szervezőbizottság képzett és tapasztalt szakemberekből áll, akik szoros együttműködést alakítottak ki a kulcsfontosságú partnerekkel, beleértve a szállítást, a biztonságot, a turizmust, a szállást és még sok-sok más területet. Ezernyi apró döntést kell még meghozni, de biztos vagyok benne, hogy különleges világbajnokságot láthatunk majd Budapesten, ebben a gyönyörű városban. 100 nap múlva kezdődik a verseny, amire 200 országból több mint 2000 sportoló érkezik, valamint 1500 televíziós munkatárs és 2500 önkéntes. Tudjuk, hogy mindannyian szívélyes magyar vendégszeretetben részesülnek majd a házigazdáktól" - mondta Jon Ridgeon.

Jon Ridgeon, World Athletics
Forrás: Zsigmond László
Jon Ridgeon, World Athletics

„Megmozgatjuk az országot az atlétikai világbajnoksággal. Csak a hétköznapi hős szurkolói klub több mint százezer embert ért el eddig közvetlenül és ennyien kapták meg a lehetőséget, hogy féláron vásároljanak jegyeket a vb-re. Ez a kampány tömegeket buzdít mozgásra, népszerűsíti az atlétikát és a sportos, egészséges életmódot" – jelentette ki Schmidt Ádám államtitkár, az atlétikai vb kormánybiztosa. „Több százezren láthatják majd azt a csodát, amit a magyar atléták és a világ legjobb atlétáinak versenye jelent a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központban. Ez az esemény és ez a létesítmény együtt óriási lépés annak érdekében, hogy sportnemzetből igazi sportoló nemzetté váljunk” – tette hozzá a sportvezető.

„Magyarország számtalan világverseny sikeres megszervezésével bizonyította, hogy alkalmas a világ legnagyobb sporteseményeinek megrendezésére is” – mondta Fürjes Balázs, a vb irányító testületének társelnöke. „Az atlétikai világbajnoksággal a sportok királynőjének csúcseseményét rendezzük meg augusztusban és ezzel jelképesen megkoronázzuk azt a korszakot, ami a vizes világbajnokságoktól kezdve a vívó és judo vb-ken át a futball Eb-n keresztül vezetett el odáig, hogy idén megrendezzük Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét.” – tette hozzá.

„Egyszeri és megismételhetetlen lehetősége a magyar atlétikának a hazai rendezésű világbajnokság és ennek megfelelően is készülünk. Már most látható, hogy rekord számú magyar atléta vívja ki az indulási jogot a vb-re, ami óriási eredmény egy olyan sportágban, ahol több ország versenyez, mint ahány tagja az ENSZ-nek van összesen” – mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. Kitűnő formában vannak a legnagyobb sztárok, így várhatóan kiemelkedő teljesítmények szemtanúi lehetnek azok, akik kijönnek és szurkolnak majd nekik a Nemzeti Atlétikai Központban.

Részt vett a 100 nap alkalmából tartott sajtóeseményen Farkas Petra U23-as Európa bajnok távolugró is, aki arra kért minden sportszerető magyart, hogy vegyen jegyet és látogasson ki augusztus 19. és 27. között az atlétikai világbajnokságra, mert minden este lesz magyar atléta, akinek szurkolni lehet és óriási lendületet ad majd nekik a hazai közönség buzdítása.


atletikai vb
Forrás: Zsigmond László

Augusztus 19. és 27. között rendezik a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központban, illetve az utcai versenyek helyszínén, a Hősök terén és a történelmi belvárosban.



Jegyek kaphatók a jegy.atletikaivilagjanoksag.hu weboldalon.