futás,edzés

7 komoly hiba, amiket a téli futásaid során soha ne kövess el

Forrás: Getty Images
A téli futásnak megvan a maga szépsége, viszont sokkal komolyabb odafigyelést és előkészületeket igényel, mint egy klasszikus edzés a tavaszi-nyári szezonban. A következőkre különösen figyelj, ha nem akarsz sűrűn lesérülni és megbetegedni!

Futni télen-nyáron? Abszolút megéri, még akkor is, ha sokszor tényleg kíméletlenül rosszak az időjárási körülmények. A téli futások különösen hasznosak, ha a teljesítményről van szó: az Észak Arizonai Egyetem egy korábbi tanulmánya szerint, ha valaki rendszeresen fut télen, a hidegben, az körzel 30 százalékkal javítja a gyorsaságot, és ez csak egy a számtalan előny körül.

Jess Ennis Hill olimpikon és Steve Vernon, a New Balance edzője a következő nagyon fontos dolgokra hívják fel a figyelmet a téli futásokkal kapcsolatban. A következő hibákat sose kövesd el!

1. Nem a biztonságodat helyezed az első helyre

Ne feledd, télen sokkal korábban sötétedik, mint nyáron, így ha délután vagy este futsz, különösen figyelj a megfelelő öltözetre, és arra, hogy ha teheted, futótárssal fuss és ne egyedül. Még akkor is, ha van egy szokásos útvonalad, a sötétben biztonságosabb valakivel futni.

2. Csak a fogyás motivál

Nagyon hamar alábbhagy majd a lelkesedésed, ha csak és kizárólag arra koncentrálsz, hogy fogyni akarsz a futástól. Így ugyanis, ha nem történik meg elég hamar a várva várt súlyvesztés, könnyen feladod az edzést. Motivációnak találj egy futótársat, egy barátot, akivel könnyebb együtt edzeni, mint egyedül - ha viszont nincs ilyen ember a közeledben, akkor csatlakozz egy futókklubhoz! Itt nemcsak olyanokkal futhatsz, akik tényleg gyakorlottak, de biztosan lesz 1-2 olyan ember, aki ért a sporthoz, a helyes étkezéshez, és bátran kérhetsz tőlük segítséget!

futás,edzés
Forrás: GettyImages

3. Arra számítasz, hogy mindig hozod ugyanazt a teljesítményt

Télen, a hidegben, a rossz útviszonyok között futni sokkal megterhelőbb, mint tavasztól őszig, ez pedig szinte biztosan meglátszik a teljesítményeden. Ne legyenek hatalmas elvárásaid magaddal szemben: fogadd el, hogy valószínűleg nem hozod azt az időt, amit szoktál, de ennek megvan az oka. Ne nézd szigorúan az időt, a távot: a lényeg, hogy fuss, ne állj le télen sem, ennek pedig tavasszal meglesz az eredménye!

4. Ragaszkodsz a szélsőséges távokhoz

Megszoktad a 2 órás futásokat, de ha télen úgy érzed, képtelen vagy ennyi időt eltölteni a megváltozott útviszonyok és az időjárás miatt az edzéssel, akkor változtass! Keress a közelben egy magasabb dombot, amire kihívás felfutni, és 120 perc futás helyett fuss kevesebb ideig, de keményebb terepre, emelkedőkön, lejtőkön. Lehet, hogy nem futottál 2 órát, de az edzés így is tud nagyon kemény lenni!

5. Nem jó ruhában indulsz edzeni

Nyáron nagyon fontosak a légáteresztő holmik, és az, hogy egy ruha minél vékonyabb, jobban szellőző legyen. Télen azonban másra is kell figyelni: érdemes rétegesen öltözni, és gyorsan száradó anyagból készült ruhákat viselni. Fontos az is, hogy a legalsó réteg, ami érintkezik a bőröddel, milyen anyagból van: a pamut magában tartja a nedvességet, így inkább olyan speciális anyagokat válassz, amik elvezetik azt! Ha rövidebb távokat futsz, akkor jobban öltözz be, mint ha több órás futásra készülsz, és figyelj arra is, hogy a sötétben látható ruhák legyenek rajtad.

6. Nem figyelsz eléggé a bemelegítésre

Télen a test ráhangolására még nagyobb figyelmet kell fordítani: először is fontos, hogy melegen öltözz be, és a szokottnál is alaposabban mozgasd át magad. Az nem a legjobb ötlet, ha bent, a lakásban, állig futócuccban melegítesz be, mert ha így indulsz neki a kinti futásnak, könnyebben lesérülsz majd. A legoptimálisabb, ha már futócuccban, de kint, a hidegben melegítesz be, és erre kicsit több időt szánsz, mint a tavaszi-nyári időszakban!

7. Nem hidratálsz eleget

Ne hidd, hogy csak a kánikulában kell sokat inni - erre télen épp akkora szükség van. A dehidratáltság pedig szintén sérülésekhez, fáradékonysághoz vezet, így figyelj ugyanannyira a folyadékbevitelre, mint az év többi időszakában!