Borítókép: Hétvégi óriásalvás a húzós hétköznapok után? Nagyobb kárt okoz, mint gondolnád

Hétvégi óriásalvás a húzós hétköznapok után? Nagyobb kárt okoz, mint gondolnád

Forrás: Getty Images
A hektikus alvásritmus komoly problémákat eredményezhet.

Én személy szerint nagyon sajnálom az időt az alvásra, de egy húzós hét után azért hajlamos vagyok tovább ágyban maradni, mondván így majd bepótolom a hét közben elmaradt pihenést. A Current Biologyban megjelent tanulmány szerint csak áltatom magam, valójában nem lehet így eredményesen pótolni az alváshiányt, sőt, egészségügyi problémákat is okozhat magának az ember.

A szakemberek fiatal felnőttek alvási szokásait és egészségügyi állapotukat vizsgálták, és arra jutottak, hogy a hétvégi extra órákkal együtt is súlynövekedéssel kell számolniuk a keveset alvóknak. Emellett anyagcsere-problémák is felmerülhetnek, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázata is megnő.

A kísérletben három csoportra osztották az önkénteseket, az egyesben a napi hét órát alvók kaptak helyet, a kettesben az öt órások, a hármasban pedig azok, akik szintén öt órát szundítanak, de hétvégén megpróbálnak kompenzálni. A végeredmény az lett, hogy utóbbiak semmivel sem voltak egészségesebbek, mint a rendszeresen öt órát alvók. Sőt, a hétvégi pótlás még ront is a helyzeten a hektikusság miatt. A szakemberek szerint nem szabad sajnálnunk az időt az alvásra, mert csak így élhetünk egészséges életet.