vacsora,alkohol,összejövetel

Hétköznap clean eating, hétvégén meg elszabadul a pokol? - Ez a teendő

Forrás: rawpixel.com/Pexels
A hétvégi hosszú futást ugyan megcsinálod, de ezt leszámítva a szombat és a vasárnap mindig sokkal egészségtelenebbül telik, mint a hétköznapok?

Nem vagy vele egyedül!

Míg hétköznap könnyebb odafigyelni az egészséges táplálkozásra és a sportra is a rendszerezettebb időbeosztás miatt, hétvégén sokan arra panaszkodnak, hogy totálisan elengedik magukat. Hogyan lehet ezt elkerülni?

  • Szánj szombat reggel 5-10 percet arra, hogy mentálisan rendszerezed valamelyest a hétvégédet. Hogy mikor, merre mész, mit csinálsz majd. Az edzést ugyanúgy ütemezd be, mint hétköznap mondjuk egy fogorvosi vizsgálatot: legyen szent és tartsd magadat hozzá

  • Ne csak az irodai fiókod legyen teletömve egészséges nassolnivalókkal, hanem az otthoni is. Hiszen olyankor gyakran rájön az emberre a rágcsálhatnék, és muszáj, hogy legyen vállalható alternatíva a csipszre és csokira.

  • Ha barátokkal mentek enni valamerre, csekkold le előre a menüt, és találd ki, mi az, ami leginkább belefér az étrendedbe, és ne ott válassz az alapján, hogy mit esznek a többiek és mit kívántál meg.

  • Ha alkohol, akkor maximum egy korsó sör, vagy ha többet innál, akkor jöjjön a sportfröccs, keményebb buliban meg mondjuk a vodkaszóda. És ha valóban nagyobb ivós buliba mész, akkor készíts be otthon egy nagy adag izót, amit lefekvés előtt ihatsz meg, és még jobb, ha egy adag glutamint is keversz bele: ezzel enyhíthetsz a másnaposságon.

  • A programokat is tervezd aktívra: jöhet egy séta az erdőbe, vagy egy kis bringázás. Esetleg az esti baráti összejövetel legyen egy jó kis bowlingparti, ami sokkal mozgalmasabb, mint egy mozi vagy koktélozás.

  • Kutatások bizonyítják, hogy ha valaki egészséges reggelit fogyaszt, nagyobb eséllyel étkezik fitten a nap hátralévő részében. Ha viszont már reggel is valami cukros-zsíros kaját eszel, elkap a gépszíj, és hajlamosabb leszel napközben is több egészségtelen finomságot enni. Szóval erre az étkezésre extrán figyelj oda!

Szép hétvégét!