granola,müzli

Házi granola receptek, ha kihagynád a sorbanállást - mennyeiek, táplálóak és egészségesek!

Forrás: Getty Images
A zabkása szuper dolog, néha azonban nem árt egy kis újdonság, ehhez pedig egy finom granola tökéletes! Ám ha a koronavírus miatti #maradjotthon mozgalom jegyében most kihagyod a bevásárlást, akkor is simán összedobhatsz egy mennyei granolát - házilag, adalékanyagoktól és akár édesítőszerektől mentesen is!
Mi az a granola?

A finomság Dr. Sylvester Graham tiszteletes nevéhez fűződik, aki úgy gondolta, az embereknek jót tesz, ha kevés húst esznek, próbálnak alkohol és dohányzás nélkül élni. Amellett, hogy az ő nevéhez fűződik a vegetariánizmus, ő volt a graham lisztnek is a feltalálója. Graham hozta divatba a fehér lisztnél nagyobb szemcséjű, enyhén mogyorós ízű graham lisztet, ami adhatja a granola alapját is.

Volt, hogy másként készítették a granolát, ma viszont általában a zabpehely az alapja, amihez kerül valamilyen édesítő - juharszirup, méz, agavészirup, cukor - magvak és zsiradék. Ezek elegyét kell megpirítani, a végeredmény pedig napokig is eláll, és isteni reggeli joghurttal, növényi vagy sima tejjel.

Nem mindegy azonban, hogy milyen granolát választasz: nagyon sok bolti müzli túl sok cukrot, édesítőszert tartalmaz. Mi arra bíztatunk, próbáld ki a cukormentes verziókat, ha pedig így sem találod őket édesnek, használj egy kis juharszirupot édesítés gyanánt!

Banános granola: cukormentesen is csodafinom

A banán alapvetően elég édes, ha pedig érettebb gyümölcsöt használsz, tökéletes lesz a granolád cukor nélkül is.

Hozzávalók:

  • 2 bögre aprószemű zabpehely
  • 1 csipet só
  • 2 érett banán, leturmixolva
  • 1 teáskanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál lenmag
  • 1 evőkanál chia mag
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • 1/2 evőkanál fahéj

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra! Botmixerre pürésítsd le a banánt a kókuszzsírral, majd mehetnek hozzá a száraz hozzávalók. Próbáld alaposan összekeverni a hozzávalókat, majd simítsd ki a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 10 perc sütés után keverd át az egészet, és süsd addig, amíg picit meg nem pirul az egész. Ez után hagyd kihűlni, kicsit száradni, és kész is a csodás, cukormentes granola!

banán,granola
Forrás: GettyImages

Kókuszos-mézes granola

Ha az édesebb ízeket kedveled, és imádod a kókuszt, akkor ez a granola lesz a kedvenced. Az édesítés rajtad áll: használhatod a kókuszvirágcukrot, de a juharszirup és a méz is tökéletesen passzolnak bele!

Hozzávalók:

  • 1.5 bögre aprószemű zabpehely
  • 1 csipet só
  • 0.5 bögre kókuszchips
  • 0.5 bögre natúr mandula
  • 0.5 bögre kesudió ( de ha diód van otthon és másféle magok, nyugodtan használd azokat!)
  • 1 ek kókuszvirágcukor
  • 3 ek kókuszzsír
  • 1/3 bögre juharszirup
  • 1/4 bögre aszalt gyümölcs
  • 1 csipet vaníliakivonat

Így készítsd el:

Melegítsd 160 fokra a sütőt. Keverd össze a zabpelyhet, az összetört magvakat, a kókuszt, a cukrot és a sót. Tedd egy kis lábosba a kókuszolajat és a juharszirupot, 2-3 percig melegítsd, amíg egyneműek lesznek. Mehet bele a vanília, keverj rajta egyet, és mehet a száraz hozzávalókhoz. Alaposan gyúrd egybe őket, majd a sűtőbpapírral bélelt tepsiben süssd 20 percig ezen a hőfokon. Ha az egyik oldala jobban megsült, kapd ki a sütőből, fordítsd meg a tepsit, és süssd a másik oldalt. 20 perc után keverd át, majd süssd még 5-7 percig,amíg nem kezd illatozni. Adj neki fél órát, hogy kellően kihűljön, akkor add hozzá az aszalványokat, keverd össze őket, és tedd egy jól záródó edénybe.

granola,kókusz
Forrás: GettyImages

Mogyoróvajas granola

Mutatunk egy pofonegyszerű, mindössze 6 hozzávalós receptet, ami glutén és tejmentes, sőt, hozzáadott cukor nincs benne!

Hozzávalók:

  • 2 bögre zabpehely
  • 0.5 ek fahéj
  • 1 csipettengeri só
  • 6 ek mogyoróvaj
  • 1/4 bögre méz vagy juharszirup
  • 1/2 ek vanília kivonat

Így készítsd el:

Melegítsd a juharszirupot vagy a mézet a mogyoróvajjal, amíg egyneműek nem lesznek. Vedd le a tűzről, és keverd hozzá a vaníliát. Külön keverd össze a száraz hozzávalókat, majd mehetnek bele a nedves hozzávalók. 160 fokra előmelegített sütőbe tedd, lelapítva egy sütőpapírra, süssd 15-20 percig, miközben egyszer átkevered. Hagyd kihűlni, és tökéletes lesz!

mogyoróvaj,granola
Forrás: GettyImages
Ezekre figyelj granolakészítés közben

- Akkor van kész a granola, ha a sütőből kivéve 1-2 perc alatt kiszárad. Ha nem vagy biztos benne, hogy kész van -e, vegyél ki belőle egy kis darabot, és nézd meg, hamar szárad -e.

- Érdemes alacsony hőfokon sütni, mert itt főleg az a fontos, hogy alaposan kiszáradjon. A 160 fok épp tökéletes!

- A granolához fontosak a nedves hozzávalók is, hogy amikor átkevered a zabpehellyel, sűrű és nedves legyen az állaga. Ha kell, inkább használj több nedves hozzávalót - ilyen lehet a banánpüré, a juharszirup, a méz, a kókuszzsír, de akár kefírt is tehetsz az alapba!

- Érdemes jól zárható üvegedényben tárolni a granolát szobahőmérsékleten: ha jól kiszáradt, 3-4 hétig is simán eláll!