saláta,étel,

Hasznos kalciumforrások vegánoknak, és azoknak, akik nem fogyasztanak tejtermékeket

Forrás: Unsplash/edgar castrejon
Ha áttérsz a vega vagy vegán étrendre, az egy dolog, hogy sok zöldséget és gabonát fogyasztasz, ám vannak tápanyagok, amiket hús és tejtermékek hiányában bizony pótolni kell. A kalcium is ilyen!

Miért van szükségünk kalciumra?

Csontjaink és fogaink kalciumból állnak, és az egészséges kalciumbevitel nemcsak erősen tartja őket, hanem lehetővé teszi az izmaink összehúzódását, a vér alvadását és az idegátvitel megkönnyítésével elősegíti a szívverés működését. Röviden: a kalcium szükséges az életben maradáshoz.

Mennyi az annyi?

Az ajánlások szerint felnőtteknek körülbelül 1000 mg naponta, a 4-18 év közötti gyermekeknek valamivel többre van szükségük, napi 1300 mg-ra; mert még mindig növésben vannak. Az 50 év felettieknek 1200 mg lenne az ideális, a nőknél pedig különösen fontos ezt betartani, ők jobban érintettebbek a csontok állapotának romlásával kapcsolatban.

Most mutatunk néhány olyan ételt, amik vegánoknak is hasznosak - kifejezetten a kalciumbevitel elősegítésének szempontjából!