hangtál,hangfürdő

Hangfürdő futóknak: kipróbáltuk, és imádtuk!

Forrás: Getty Images
Van úgy, hogy érezzük, több kell a testnek, mint a klasszikus edzések, a nyújtó órák, és a havi 1-2 alkalom masszázs. Érdemes nyitottnak lenni, és alternatív módszereket is kipróbálni, amiktől ugyan nem lesz izmosabb a lábunk, sem laposabb a hasunk, viszont a léleknek és a szervezetnek is különösen jót tesznek. A hangtál terápia épp ilyen! Szerzőnk, Barbi nemrég ki is próbálta – és imádta!
Mire jók a hangtálak?

A tibetiek évezredek óta használják gyógyításra a fémekből készült tálakat. A nyugati kultúrába a svájci Peter Hess hozta el ezt a terápiát, ami arra épül, hogy testünk nagy része vízből áll, a víz pedig remekül vezeti a hangok rezgéseit. A hangtálak és a gondok által kibocsájtott rezgések pedig pozitívan hatnak a sejtekre: segítik a testben lévő blokkok feloldását, a testben létrejön az energiák egyensúlya, beindulnak az öngyógyító folyamatok. Ez pedig nem kitalált dolog: tudományosan igazolt tény, hogy az emelkedett energiaszint pozitívan hat a sejtek működésére. A hangfürdők, hangtál terápiák többnyire 50-60 percesek, ahol a terapeuta több hangtálat és gongot szólaltat meg a megfelelő sorrendben, amiket fekve, kényelmes testhelyzetben hallgatnak a résztvevők.

Szökőévente fáj a fejem, de a hangfürdő napján már kora reggeltől olyan migrénem volt, hogy nem voltam benne biztos, kibírom –e délig, a hangfürdő kezdetéig. Jól tettem, hogy kitartottam: hatalmas élmény volt a terápia, és nem csak azért, mert utána nyoma sem volt a fejfájásomnak. Ugyan nem volt mindig könnyű kizárni a körülöttem fekvőket, pláne azt, akinél az ellazulás egészen a horkolásig fajult, de sok mindenre megtanít egy ilyen foglalkozás. Arra, hogy próbáld elengedni a körülötted lévő zavaró tényezőket, hogy add át magad a hangoknak, figyelj kicsit befelé, a testedre, és PIHENJ. Sokaknak, és nekem is talán ez a legnehezebb. Viszont mégis iszonyatosan nagy szükség van rá, pláne, ha az ember állandóan pörög, sportol, folyamatosan átlépi a határait.

regeneráció,hangtál
Forrás: GettyImages

Egy alkalom után még nem vagyok hiteles abban, hogy nyilatkozzak a hangfürdő jótékony hatásairól, ezért kérdeztem meg egy hangtál terapeutát, Göndöcs Zsuzsát, miben rejlik a terápia teljesítmény fokozó hatása. ,,Ha valaki sokat edz, akkor emiatt az izmoknak az ellazulásra is nagy szükségük van. A hangtál kezelés alatt mély ellazulást élhetünk meg, amitől az izmok feszültsége csökken, a vegetatív idegrendszer működése harmonizálódik. Ha a szervezetünk újra egyensúlyba kerül, nő az életerőnk, terhelhetőbbé válik a test.

Az viszont teljesen egyéni, kinek mennyi kezelés az ideális: látogathatunk egyéni vagy csoportos terápiákat is, sőt, otthon, „önkezeléssel” is el lehet érni mély ellazulást. A kezelések gyakorisága egyéntől, állapottól függ. Van, aki minden nap igényelné, van, akinek elegendő havonta egyszer.

A hangtál terápia ezeken kívül remek kiegészítő módszer lehet például egy sérülés utáni regenerációs időszakban is, persze csakis akkor, ha az orvosunk is engedélyt ad rá – vallja a szakember. ,,A hangtálak, ha megfelelő módon hozzuk rezgésbe őket, beindíthatják szervezetünk öngyógyító folyamatait, visszaállíthatják a belső rendet. Ezeket a dolgokat évezredek óta alkalmazzák, és bár a modern tudomány még nem tárta fel teljes körűen a hangterápia, a hangtálak, gongok működésmechanizmusának titkát, az, hogy hatnak a testre, vitathatatlan. Nem kell tőlük semmit várnunk, elég megtapasztalnunk, hogy igazak –e az évezredes módszerek.”

Ám nem csak azoknak érdemes kipróbálniuk a hangtál terápiákat, akik sokat sportolnak: a stressz ellen is nagyon hatékony fegyver ez a módszer.

Ma már tudjuk, hogy rengeteg betegséget a ránk ható túlzott stressz okoz. Ezért egyre többet hallani arról is, hogy milyen fontos a test, lélek, szellem egység visszaállítása arohanó világunkban. Vágyódunk a harmóniára, denehéz megteremteni a hétköznapokban. A hangtál kezelések viszont rezgésükkel fizikai, érzelemi és szellemi szinten hatnak az állapotunkra – érdemes kipróbálni!