futás,edzés,genetika

Legyőzheti a futás a genetikát, ha valaki depresszióra hajlamos?

Forrás: Getty Images
Azt tudjuk, hogy a mozgás mindenképp jót tesz a testnek, hiszen endorfin, azaz boldogsághormon termelődik a szervezetben. De győzhet a sport a genetika felett, ha szóba kerül a depresszió?

Ha a családodban felütötte a fejét a depresszió, akkor sajnos van esély az öröklődésre - viszont nem elkerülhetetlen a dolog. Ha megelőzésképp kialakítasz néhány életmódbeli szokást, akkor a legújabb kutatások szerint komoly esély van a betegség megfékezésére, és ehhez még csak extra mennyiségű testmozgás sem szükséges!

A Partners Healthcare Biobank közel 8000 vizsgált személye vett rész a 2 éves kutatásban: ez idő alatt genetikailag és egészségügyileg is górcső alá vették a részt vevőket. Megfigyelték, mennyire aktívak fizikailag, és mennyire hajlamosak a depresszióra - az eredményeket pedig a Depression & Anxiety szaklapban tették közzé. A kutatók minden résztveőnél csináltak egy genetikai kockázatszámítást, és arra jutottak, hogy a genetikai kockázat igen jelentősen befolyásolta azt, kinél diagnosztizálták a betegséget a vizsgált időszak alatt.

Azonál viszont, akik a két éves periódus alatt fizikailag aktívak voltak, 20 százalékkal csökkent a depresszió kialakulásának az esélye. Akik viszont mindössze heti 30-60 percet mozogtak, azok mutatták a legjelentősebb hajlamot a betegségre.

genetika,depresszió
Forrás: GettyImages

Viszont csak egy kicsivel több mozgás: heti 3 óra, vagy napi 35-45 perc edzés komolyan csökkentette az esélyt a depresszióra. A kutatás alapján pedig nagyjából mindegy, hogy magas vagy alacsony intenzitású edzést végez valaki: a futás, az aerobik, az erősítés, a tánc, a jóga, a streching mind egyaránt hatékonyak.

A kutatás vezetője, Karmel Choi elmondta, a depresszió nincs kőbe vésve, ha van hozzá genetikai háttér: ha aktív életet élünk, akkor változtathatunk a jövőnkön. A mozgás ugyanis mindenképp csökkenti a depresszióra való hajlamot, függetlenül a genetikától.

Szóval nincs mese: tessék rendszeresen edzeni!