Borítókép: 4 ok, amiért nem fejlődsz, akkor sem, ha edzéstervet követsz

4 ok, amiért nem fejlődsz, akkor sem, ha edzéstervet követsz

Forrás: Getty Images
Bizony, apró részleteken csúszhat el, hogy bár keményen edzel és még felépített edzésterved is van, nem fejlődik a teljesítményed. De vajon, mi lehet ennek az oka?
  1. Nagyon alap, és talán te is tudod, de ha olyan edzéstervet követsz, ami nem személyre szabott, hanem az egyik ismerősödé vagy épp a neten találtad, az jó iránymutatás lehet, de nem feltétlen szolgálja a te fejlődésedet. Hiszen, nincs bele kalkulálva, hogy honnan indulsz, mik a gyengeségeid, min kell javítanod, és egyáltalán, milyen az életviteled. Ha komolyan szeretnél felkészülni egy versenyre, a legjobb, ha edző segítségét kéred, aki a te igényeidet figyelembe véve tud segíteni.

  2. Nagyon sokan rontják el azt, hogy azokat a futásokat, amikhez az van írva a tervben, hogy „lassan” vagy „alacsony pulzussal”, „alacsony intenzitáson” kell futni, nem futják elég lassan. Az alap-állóképesség fejlődéséhez elengedhetetlenek a lassú, hosszú futások, de mivel ezek kényelmetlenül lassúak is lehetnek sok esetben, sokan a kelleténél gyorsabban végzik el. Sőt, olyat is hallani, hogy valaki szégyelli, hogy ilyen lassan fut! Pedig, ha ezek elmaradnak, sosem fejlődik fel kellőképpen az állóképesség, ha pedig az nincs meg, a gyorsító edzések sem működnek olyan jól, ahogy kellene. Borul az egész teljesítmény, és kudarcokkal találkozik a futó.

  3. Nagy hiba szokott lenni, hogy a résztávos, intervall, fartlek edzéseket nem hajtja meg elég keményen az illető. Ezeket a legjobb csapatban vagy edzővel végezni, mert nagyon nehezek, ki kell lépni a komfortzónából, el kell menni a határig. Egyedül azonban sokan nem képesek erre, így pedig nem is fejlődnek kellőképpen.

  4. Óriási hiba, mégis gyakran előfordul, hogy a futó nem tartja be a pihenőnapokat. Mert amikor valakit elkap a gépszíj, képtelen megálljt parancsolni magának, sőt azt hiheti, hogy a pihenőnap lustálkodás, és bűntudata lesz. Pedig iszonyúan fontosak, és jelentős hatással bírnak a teljesítmény javulására. Kellenek aktív pihenőnapok (amikor ugyan nem futsz, de mondjuk jógázol vagy elmész stretchingre, úszni), és passzívok is, amikor tényleg nem végzel semmilyen sporttevékenységet!

Te ne kövesd el ezeket a hibákat!