Borítókép: Ez a 3 dolog történik a testeddel, ha nem eszel edzés után

Ez a 3 dolog történik a testeddel, ha nem eszel edzés után

Forrás: Getty Images
Azt már biztosan te is tudod, hogy futás és más edzés után egy órán belül érdemes pótolni az elvesztett folyadékot, ásványi anyagokat, energiát.

Ilyenkor valamilyen egészséges szénhidrát-fehérje kombó javasolt, hogy a raktáraidat felöltsd és tápláld az izmaidat. De mi történik, ha nem eszel semmit?

Nos, ha egyszer-egyszer fordul elő: semmi. Ha csak kocogtál egy átmozgató 5K-t: semmi! Viszont, ha egy kemény résztávos, hegyi futásod volt, esetleg alacsony intenzitású, de hosszú, mindenképpen kell enni, különben az alábbi tüneteket tapasztalhatod:

  1. Dehidratáció: Hiába nincs kánikula, egy kemény edzés során ugyanúgy sok folyadékot veszítesz, és ha nem eszel-iszol utána, egyrészt dehidratált maradsz, de az elektrolit-egyensúly is felborulhat. Nem kell ám sportitalokat önteni magadba, ha eszel valamit (mondjuk egy fehérjeturmixot, vagy egy kis szelet mogyoróvajas teljes kiőrlésű kenyeret), helyre is tetted magad. Csak húzz le még egy jókora pohár vizet is! Ugyanis, ha felborul az elektrolit egyensúly, a szíved és az izmaid működése is leromlik…

  2. Izomvesztés: A szervezeted glikogén tartaléka véges, ha kifogysz belőle, akkor más energia-forrást kell keresnie. Logikusnak tűnhet a zsírégetés (és be is indul minimálisan), de először az izmokat kezdi el bontani, mert az sokkal egyszerűbb számára! Ha viszont eszel, ez nem történik meg.

  3. Leesik a vércukrod: A vércukorszinted felborul, az agyad „csökkentett módba” kapcsol, hiszen számára a cukor az üzemanyag, és ha fogyóban van, muszáj lelassulnia. Azt veheted észre, hogy nehezebben koncentrálsz, esetleg szédülsz. Ugye, ezt te sem szeretnéd?
Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

1990 Ft

2490 Ft