Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

7 szempont, amit mérlegelj, ha idősebb korban térnél vissza a futáshoz

futás idős korban, seinor, veterán,
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
A veterán korú egykori elit futó saját tapasztalatai alapján segít ebben a kérdésben.

Roger Robinson most 80 éves, a pár évvel ezelőtti térdműtéteit követően visszatért ismét a futáshoz. 41 éves korában világrekordot futott maratonon master kategóriában, a rekordidő 2.18.44 volt. Roger a futás világában újságíróként is ismert, munkáját több elismeréssel is díjazták, edzőként is dolgozik, több idős futója van.

Nézzük, milyen tapasztalatokat tud átadni!

Olvasd el ezt is!

1. Az alapok

Talán különösen hangzik, de az edzések alapja ugyanaz ebben az életkorban is, mint bármikor máskor. Ha versenyre készülsz, ugyanúgy a sebességet és az állóképességet kell fejleszteni. A felkészülés során ugyanúgy fontos a fokozatos és óvatos „építkezés”, hogy a szervezet képes legyen alkalmazkodni a növekvő terheléshez. A gyorsuláshoz intervallumos edzések szükségesek a verseny tempójában, lassan növelve a mennyiséget és a minőséget. Ezekhez jöhetnek a tempófutások, hogy izgalmasabbá váljanak az edzések. Az állóképeség javításához rendszeres hosszú futások szükségesek az idő és a táv fokozatos növelésével. Hetek, hónapok alatt a szervezet alkalmazkodik a sebességhez és erősödik az állóképesség – mint bármelyik más életkorban. Valójában 80 felett is meglepően gyorsan javul az állapot az elvégzett munka hatására. Ez nyilván akkor érvényes, ha olyan emberről van szó, aki korábban is futott.

futás idős korban, edzés idős korban
forrás: Getty Images

2. Bemelegítés

Ez viszont fontosabb, mint valaha. Minél idősebb vagy, annál hosszabb bemelegítőszakaszra van szükség. Egy gyerek feláll az ebéd mellől és három másodperc múlva sprintel, ez nem pont így működik egy idős futónál. Minden edzésnél az első kilométerek a legnehezebbek, az első intervallumok a leglassabbak. Roger azt mondja, szinte hallja, ahogyan a teste tiltakozik: „Mi ez, és újra kell csinálnom? Tarts egy kis szünetet! Hol a kanapé?” Vonakodva, lassan, körülbelül tizenöt perc alatt kezd futó üzemmódra kapcsolni a szervezet. Fiziológiai szempontból valószínűleg a pulzusszám lassú emelkedéséről van szó, idő mire az oxigén gyorsabban kezd áramlani az erekben az izmokhoz. Mintha egy rozsdás gőzmozdonyt bírnának gyorsabb haladásra, de idő, mire a dugattyúk pumpáinak tempója felveszi a ritmust.

Olvasd el ezt is!

Az edzéseken minden futás lassan indul. Minden intervallum edzés során vagy tempófutásnál 15-20 perces bemelegítés történik. 10 km-ig terjedő versenyeken Roger rutinja a következő: sétával kezd, majd könnyű joggolásra vált, pár perc múlva növeli a tempót, majd 15 perc egyenletes tempójú futás következik, ezt követően rövid váltogatásokba kezd (tempós és pihenő szakaszok mixe), majd iszik, sétál, technikai szünetet tart, ha szükséges és néhány versenytempójú 30-40 másodperces szakasszal zár, köztük könnyű kocogásokkal. Hosszabb versenyeknél, 15 km-nél vagy fölötte a verseny első 3 km-rét is lassan futja. Azt mondja: „ebben az életkorban már tényleg nem kell rosszul érezned magad, ha valóban lassan startolsz, nem ér nagy veszteség.”

futás idős korban, futás nőként,
forrás: Getty Images
1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

2490 Ft 1990 Ft

Megnézem

3. Regeneráció

Rogernek volt egy idősebb futója, aki a következő mantrát fejlesztette ki kapaszkodónak: „Meg tudod csinálni egy 25 éves futó edzésmunkáját, ha egy 70 éves futó regenerációját tartod.” A test ragaszkodik a pihenéshez. Roger szervezete egy verseny vagy kemény edzés után egy napig sztrájkol. Mostanra kikísérletezte, hogy a nehéz napok között négy könnyű napot tart. Ezt persze nem lehet beleilleszteni egy futó klasszikus hét napos tervébe, ezért a megoldás a tíz napos edzésrendszer lett, de azt is rugalmasan kezeli. Ennek az életkornak az egyik legfőbb előnye, hogy már nem kell a munkához és a családhoz kapcsolódó korlátokkal számolni. Tehát egy hosszú futás, ami hagyományosan a hétvégére esik a fiatalabbaknál, a Roger korú futók esetén a hét bármely napjára eshet. Azonban a hosszabb regenerációs idő miatt havi egyetlen versenyt javasol.

Az intervallumos és résztávos edzések között hosszabb pihenőket tart és javasol. Például 5 perc vagy 1 km iram után 4-5 perc könnyű kocogás jön, de ha úgy érzi, többre van szüksége, akkor aggodalom nélkül többet pihen az ismétlések között.

4. Milyen hosszúkat futhatsz?

„Ezt nehéz megmondani" – mondja Roger. "Alapvetően a cél határozza meg, illetve az, hogyan szeretnél szerepelni a versenyen. Minél jobban, annál többet kell futni hozzá. Alapelv a fokozatos fejlődés. A térdműtétem után hat hónappal eljutottam oda, hogy az átlagos futásam közepes, könnyű iramban 1 órások voltak. Kicsivel később 15 perccel növeltem az időt, hogy a heti futott órák száma nőjön. 2019 szeptemberében hetente négy órát futottam, a két évvel korábbi második térdműtét után. 2020 februárjában pedig már hat órát, idén áprilistól pedig hét órát töltöttem heti szinten futással. A heti futásidő nem pusztán a fejlődés mértékegysége, bár hasznos paraméter hozzá, de jó fegyelmezőrendszer is ahhoz, hogy elvégezd a szükséges edzéseket.”

futás 70 felett, futás nőként,
forrás: Getty Images

5. Milyen nehéz edzéseket vállalj?

„Számomra az edzések célzottan szórakoztatóak voltak mindig. Ez a cél azt jelenti, hogy időnként ki kell lépni a kényelmi állapotból. De melyik a rosszabb, felszedni jó pár kilót vagy elfáradni egy-egy edzés során?” – teszi hozzá a 80 éves sportember. Tudományos kutatások is megerősítik, hogy az emberi testet fizikai munkára tervezték, és előnyei vannak a sportolásnak. Vajon ez az állítás nem vonatkozik a 70-es, 80-as éveikben lévőkre? Az idősebb emberek fizikai aktivitására irányuló kutatások megnövekedett élettartamról, jobb életminőségről, valamint az ízületi problémák és a krónikus állapotok hatásainak enyhüléséről számolnak be. Kiderült az is, hogy egy nehéz futás (tehát nem kocogás), ellensúlyozza a legjobban az izomtömeg sorvadását és az erő csökkenését. Ráadásul a csontok egészsége szempontjából is fontos az aktivitás.

Olvasd el ezt is!

6. Milyen kockázatokkal kell számolni?

A verseny közben fellépő hirtelen szívhalál a fiatal és a középkorú futókat jobban érinti, ráadásul általában a férfiakat. 70 évesnél idősebb futók körében ilyen halálesetekről nem igen hallani. A Wikipedia 1912 óta világszerte 53 maraton közben bekövetkezett halálesetről ír és csak három áldozat volt a hatvanas éveiben, a legidősebb áldozat 66 éves volt, a legfiatalabb pedig 19. Az eddigi adatok alapján tehát 100 százalék, hogy egy 70 fölötti futóra nem leselkedik ilyen veszély. Joy Johnson (86 éves volt) a 2013. évi New York Maratonon halt meg, de azért, mert elesett és beütötte a fejét. A futónő 25-ször teljesítette az ikonikus versenyt, ma is ő a tartja a legidősebb teljesítői címet. Az esés valószínűleg a legnagyobb kockázat. Az idősebb futók lépése laposabb, így az úthibák, egyenetlen járda, ha terepről van szó, akkor a kövek, gyökerek jóval veszélyesebbek számukra. Ráadásul az életkorral a csontsűrűség csökken, így náluk nagyobb eséllyel végződik csonttöréssel egy esés. Fontos, hogy-e folyamat ellensúlyozására az edzések egy részét mindenképpen kemény útburkolaton végezzék el, mert a nagyobb ütés aktiválja a reakciót a csontozatban. A másik veszélyforrást a látásproblémák jelenthetik, amiknek szintén botlás, esés lehet a vége.

futás idős korban, edzés idős korban, sport idős korban,
forrás: Getty Images

7. És mi a jutalom mindezért?

Roger Robinson mindkét lábán térdprotézis műtétet hajtottak végre 78 éves korában. Senki nem hitt abban, hogy ismét futni fog. Két éve fut újra, mindez irracionális, lehetetlen, ésszerűtlen volt a műtéteket követően. Ám most ismét ott a remény, hogy rajthoz áll egy nemzetközi master kategóriájú megmérettetésen, ha megrendezik a hónap végén az eseményt. Roger állítja, hogy az öregedés kevésbé érezhető és látványos, ha van előtted egy reális futócél.


Galéria / 4 kép

Erősítő gyakorlatok futóknak, amik gyorsítanak

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Két edzésterv + praktikus tippek kismama futóknak

Főszerkesztőnk, Brigi jelenleg a kismama futók lelkes táborában igyekszik még a kilométereket gyűjtögetni, tapasztalatait pedig folyamatosan meg is osztja a Runner's World olvasóival.

Kép

Legyőzheti Bekele Kipchoge-t az idei London Maratonon?

A világ két leggyorsabb maratoni futója sokszor versenyzett már együtt, de a legnagyobb összecsapásuk idén októberben várható.

Kép

3 szépségtipp edzés utánra, hogy az izzadás ellenére is ragyogjon a bőröd!

Az izzadás egészséges mind a szervezet, mind a bőröd számára, de nem árt odafigyelni egy-két dologra, hogy a nyári hőségben az edzések után is ragyoghass!

Kép

4 módszer, amik segítségével ellazíthatod a mindig feszes combizmokat

A futóknál, pláne azoknál, akik legalább középtávokat futnak, és mellette nem fektetnek hangsúlyt az erősíti edzésre a leggyakoribbak az állandóan befeszült combizmok - ám legyintés helyett komolyan kell velük foglalkozni!

Kép

7 éve tervezte, most megnyerte az ExtremeMan hosszútávú országos bajnokságot Badar Gergő

Gergő 2011 óta triatlonozik, hét éve már rajthoz állt Nagyatádon. Akkor hatodikként ért célba, de eldöntötte: 30 évesen visszatér és megnyeri a versenyt. Így is történt.

Kép

Többszöri időpont módosítás után törölték a Párizs Maratont

Április 5-ről először októberre, majd novemberre tolták a versenyt, most pedig lemondták a szervezők.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem