Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Elmaradhat teljes egészében a tokiói olimpia?

olimpia,tokiói olimpia,koronavírus, törölt olimpia
Facebook
Twitter
Pinterest
Bár még 12 hónap van az idei évről 2021-re halasztott tokiói nyári játékokig, a járvány világszintű helyzetének alakulása miatt, a sajtó már most foglalkozik azzal a gondolattal, hogy a következő olimpia a 2024-es párizsi lehet.

Már egy jövő év eleji japán félmaratont is töröltek, ami alapvetően nem jó jel a tokiói olimpia számára. A Marugame Félmaraton február 7-én lett volna. Ez a verseny japán egyik legjelentősebb félmaratoni futama, általában a Tokió Maraton (2021-ben március 7-re tervezik) amolyan előfutama, edzőversenye az elit futók számára is. Öt hónappal az olimpia új időpontja előtt járunk majd jövő februárban.

A kvalifikációs időszak idén december 1-jén indul, ám, ha a sportolóknak továbbra sem lesz lehetősége utazni, versenyeken elindulni és a szükséges standardokat teljesíteni, akkor gyakorlatilag nem lesznek jogosultak arra, hogy elinduljanak az olimpián. A japán állampolgárok között végzett felmérés szerint a helyiek 23,9 százaléka szeretné, ha jövőre megrendeznék az olimpiát Tokióban, 36,4 százalékuk szerint további halasztásra lenne szükség és 33,7 százalékuk azt mondja, hogy az eseményt egyszerűen el kell engedni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az ország vezetése azonban azt nyilatkozta, hogy nincs „C” terv a játékok megrendezésére, ha 2021-ben nem lesz rá lehetőség, akkor egyáltalán nem fogják megtartani.

olimpia,tokioi olimpia, halasztás,koronavírus,
forrás: Getty Images

Bár egy év alatt sok minden változhat, de sajnálatos lenne, ha ez bekövetkezne. Több olyan szempont is megjelenik ez esetben, ami a sportolók pályafutását írhatja át.

Eltiltott sportolók

Függetlenül attól, hogy nagyon speciálisan alakult a versenyszezon idén, a járvány kezdete óta még mindig sok doppingvétséget elkövetett sportoló került ideiglenesen parkolópályára. Ez egyrészt szomorú és nyilván tudható, hogy ezek a sportolók a 2021-es tokiói olimpián nem lehetnek ott. A 2024-es párizsin viszont már igen. Ha tehát úgy alakul, hogy teljes egészében elmarad a tokiói olimpia, ezek a sportolók egyetlen olimpiát sem kell, hogy kihagyjanak. Vajon igazságos ez így a tisztán sportolókkal szemben? Ugyan a büntetésüket időben „letöltik”, ám sorozatban nem hiányoznak egyetlen olimpiáról sem, számukra tehát akár jól is jöhet egy ilyen döntés. Feltéve, ha egyébként folytatják sportkarrierjüket…

olimpia, tokiói olimpia, tokió 2021
forrás: Getty Images

Ha Tokió az utolsó

Merthát van olyan életkor, ami után egy sportoló már nem tud vagy nem kíván beletenni több munkát a fejlődésbe és a visszavonulás mellett dönt. Hisz a profi sport korlátozott ideig űzhető. Akiknek Tokió lenne az utolsó olimpiájuk, azok számára óriási csapás lehet, ha az eseményt nem tartják meg. Bár nincs hivatalos információ róla, de például a maratni világcsúcstartó, előző olimpiai bajnok Eliud Kipchoge idén novemberben lesz 36 éves és olimpiai bajnoki címét szeretné Tokióban megvédeni. Ám a maratonfutás kenyai sztárja a párizsi olimpia évében már 40 éves lesz, nagy kérdés, hogy ebben az életkorban még képes lesz-e versenyezni a futók következő generációjával.

olimpia, riói olimpia,tokiói olimpia,eliud kipchoge,
forrás: Getty Images
A 2016-os riói olimpia férfi maratoni dobogósai, középen az olimpiai bajnok Eliud Kipchogéval.

Ha fiatal sportoló hibázik 1-1 nagy nemzetközi versenyen és szerepel várakozáson alul, sajnálatos, de tudjuk, hogy lesz lehetősége korrigálni. Ám egy idősebb pályatársnál, erre nem biztos, hogy van mód. Már az idei évről a jövő évre tolás is érinthet sokakat kellemetlenül, hisz sok éves edzésmunkát kell újra gondolni, az olimpia teljes törléséből adódóan egészen más befejezése lehet 1-1 sportkarriernek.

Mit gondolnak minderről hazai olimpikonjaink?

" Tény, hogy számtalan kérdés és bizonytalanság felmerül a jövő évi tokiói olimpiával kapcsolatban, de az, hogy elmaradna egyelőre csupán elhamarkodott feltételezés. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és minden érintett világszövetség elkötelezett az olimpia módosított tervek szerinti megrendezésében.
Az idei évben is vannak atlétikában versenyek. Számomra főleg kisebb hazaiak, de sok gyémánt liga, illetve egyéb rangos nemzetközi versenyt terveznek megrendezni. Az olimpiai kvalifikáció idén december 1-ig szünetel atlétikában, az elmaradó párizsi EB sem befolyásolja a folyamatot, remélhetőleg a jövő évi fedettpályás és szabadtéri szezon már zökkenőmentesen tud megvalósulni és akkor lehet számítani egy sikeres olimpiára is. Ha mégis meghiúsulna mindez nagy csapás lenne a sport világára és sokakat negatívan érintene. Szerintem maga az olimpiai mozgalom haladna tovább és idővel újra örülhetünk ötkarikás játékoknak, de nagyon sok sportoló elesne az olimpiai élményektől, ami eleve nagyon kevés sportolónak adatik meg."

- Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, olimpikon

"Most készülünk teljes gőzzel, abban a reményben, hogy lesz olimpia. Persze bennem van, hogy eltörölhetik, de nem fog olyan nagy stresszként érinteni most, mint ebben az évben. Valamilyen szinten készülök erre az eshetőségre is lélekben. Ettől függetlenül a munka úgy folytatódik, mintha minden normális lenne. Ha el is törölik az olimpiát, olyan állapotban szeretnem magam tudni, hogy a legközelebbi lehetőségnél egyéni legjobbamat tudjam futni maratonon és félmaratonon is.
Augusztus 1-jén indultam a Generali Night Run félmaratoni távján, amire edzésként tekintettünk. A következő a WizzAir Félmaraton lenne, ha nem történik addig semmi.
Ha 2024-ben lesz a következő olimpia, latok rá esélyt, hogy ott legyek. Szerettem volna a karrierem úgy zárni, hogy 4 olimpián szerepelek. A célom továbbra is az, vagy inkább álmom, hogy az országos csúcsot megfussam valamikor. Ha elmarad az olimpia jövőre, akkor erre szeretnék jobban fókuszálni. Bár a kettő egyszerre lenne szuper. Olimpia és országos csúcs, de most olyan jól érzem magam a futásaim során, hogy nem tudja a kedvem szegni semmi. Végre sérülés nélkül mozgok, mennek az edzések az állapotomhoz képest jól, szóval most minden jó."

- Erdélyi Zsófia, maratonfutó, olimpikon

"A 2021-es olimpia léte objektív és személyes szempontból is elég homályos. Nehéz megfelelő módon kommunikálni, mert eleve egy bizonytalan helyzetben élünk. Hivatalosan december 1-jén indul újra a kvalifikáció, de az őszi versenytörlések gyakorlata, valamint a prognosztizált második covid hullám árnyéka sem biztató a 2021-es versenynaptárra nézve. Nem akarok pesszimista lenni, de tény, hogy a nemzetközi tömegfutóversenyek elég érzékeny kategóriának minősülnek járványügyi szempontból. Így a pontszerzés és felkészülés lehetősége továbbra is bizonytalan, sőt valószínű, hogy jövő nyárig kevesebb verseny kerül majd megrendezésre. Véleményem szerint az olimpia megtartására már most 50 % alá csökkent az esély, mert „zártkapus”, illetve hiányos részvételű esemény szerintem nem fog többségi támogatást nyerni. De természetesen ne így legyen!
Ami pedig a személyes résztvételemet illeti, az esélyeim a közelmúltban sem igazán növekedtek - mondom ezt úgy, hogy sikerült újra „egyéni csúcsos” formába lendülnöm. Már most év elején betelt a kvalifikációs időeredménnyel rendelkező 80 fős létszám (nemzeti kvótaszámmal kalkulálva), ami azt jelenti, hogy valószínűleg még a hivatalos szintnél (2:11:30) is jobb időeredményt kell futni a bekerüléshez. Ez egyébként elég meglepő statisztika - főként az európai futók gyorsulása. Számomra is ösztönző ez a fejlődés, ami meghatározza a jövőképemet, ugyanakkor az odavezető útban még több lépcsőfokot látok. Ezekhez valószínűleg több idő és lehetőség szükségeltetik, mint ami előttem áll. Mindazonáltal futok, ahogy bírok. Idén külföldi versenyt alapvetően nem tervezek, viszont remélem, hogy az őszi utcai versenyek fixek maradnak és színvonalasan tudok majd teljesíteni. A következő évről egyelőre nem merek nyilatkozni.
Úgy érzem, hogy fel vagyok készülve lelkileg az olimpia esetleges törlésére, mivel ez a bizonytalanság már egy hosszabb ideje tartó folyamat. Sajnálatos ez a veszély, de ha esetleg realizálódik, akkor tudomásul kell venni. Ez szerintem egy alapvető lecke egy élsportoló életében. Sokszor borulnak a tervek, ez van. A lényeg, hogy ne adjuk fel azt a küzdelmet, ami rajtunk múlik. A kiöregedés pedig engem egyelőre nem fenyeget. Most léptem csak az érett maratonisták korosztályába, ami reménységem szerint még 2024 után is eltarthat. Hála Istennek, az utóbbi időben az egészségem is sokat javult, így érzek magamban még bőven erőt."

- Csere Gáspár, maratonfutó, a 2018-as év maratoni országos bajnoka, olimpikon
1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1990 Ft 1590 Ft

Megnézem

Galéria / 11 kép

A koronavírus miatt törölt európai maratonok

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Kilian Jornet pénteken nekivág a 24 órának

Most már megvan a futás időpontja is. Elnézve Norvégia jelenlegi átlaghőmérsékletét, kemény menet lesz!

Kép

Nagy lépést tett a környezet védelmének érdekében hét futóverseny-szervező

„Mi akkor most zöldre váltunk!” címmel közleményt tett közzé hét futóverseny-szervező, aminek eredményeképpen a jövőben nem adnak semmilyen egyszerhasználatos poharat a futóversenyeken.

Kép

2020 karácsonya is lehet szuper - 3 férfias ajándék, amiket a neten is simán beszerezhetsz!

Ha nem akarod a legutolsó pillanatra hagyni a vásárlást, itt az ideje összeírni, kit mivel lepnél meg idén karácsonykor. A férfiaknak nem mindig könnyű ötletes és hasznos ajándékot tenni a fa alá - ebben segítünk most!

Kép

Alig várom, hogy újra fussak, de fontosabb a megfelelő regeneráció szülés után! - Az első 3 hét tapasztalatai és a gyerekágyi torna

A várandósság alatti sportolást igyekeztem tudatosan felépíteni (vagyis inkább le), így azt biztosan tudtam, hogy a szülés utáni regenerációt ugyanilyen átgondoltan szeretném végigvinni.

Kép

5 táplálkozási tévhit, amit jó tudnia minden futónak

A szénhidrátok és a fehérjék valóban a legfontosabb tápanyagok egy futó számára? A kávé dehidratál? A zsírszegény étrenddel jobban tartható a testsúly? A gélek és izoitalok szolgáltatják a legjobb energia-utánpótlást terhelés esetén?

Kép

Paula Radcliffe koncentrációs technikája, ami eredményessé tette őt

Kivel ne fordult volna elő egy fontos versenyen, hogy a kezdeti lelkesedést egyszer csak megtörték a zavaró gondolatok: „ááá nem fog ez menni, már a lábam is fáj, kimaradt két hét a felkészülésből, hopp a futó, akivel eddig simán tartottam a lépést el is húzott” - és még mennyi ilyen és ehhez hasonló gondolat kering egy futó fejében, ha éppen nem megy a futás.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem