édesburgonya, köret,

Ha eddig nem tetted, most tényleg kattanj rá az édesburgonyára!

Forrás: Unsplash/Ria Quartz
Az édesburgonya télen-nyáron remek ötlet: szuper köretféle, de önmagában is megállja a helyét, tápnyagdús, az íze pedig fantasztikus. Iktassd be az étrendedbe!

Szerencsére egyre több helyen kínálnak a klasszikus, krumplis köretfélék mellett édesburgonyát, ami érdemes kihasználni! A burgonyához hasonlóan sokféleképp elkészíthető: grillezve, sütve, tócsniként, lehet lepény alapja, pogácsát süthetsz vele, de még desszertet is, és püré formájában is csodafinom.

Számtalan szuper hatása van a szervezetünkre: soroljuk is a legjelentősebbeket, amik miatt megéri időnként ezt választani!

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

100 g édesburgonya tápanyagtartalma

Ekkor mennyiség körülbelül 86 kalóriát jelent, 1.5 gramm fehérjét és 17 gramm szénhidrátot tartalmaz még. Egy ekkora adagban 4 gramm cukor van, mellette tartalmaz többek között rostot és nátriumot.

Seerkenti az emésztést

Az édesburgonya bővelkedik élelmi rostokban, ezek segíti a bélben a jó baktériumok számának növekedését. Kiváló a puffadás és a székrekedés ellen.

Erősíti az immunrendszert

C és A-vitamin tartalma mellett antioxidánsokat is tartalmaz, amik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk ellenállóbb legyen.

A béta-karotin szuper hatással van a szervezetre

A klasszikus édesburgonya narancssárga színű: a benne található béta-karotin hozzájárul a nap káros hatásainak csökkentéséhez. Hatással van a bőrre is, segít, hogy fiatalabb maradjon a bőr, az antioxidáns tartalmának hála pedig az öregedést lassítja. A béta-karotin egyébként A-vitaminná alakul a szevrezetben, ami elengedhetetlen az egészséges látáshoz.

Miért is illeszd be futóként az étrendedbe?

Az édesburgonya nagyszerű módja annak, hogy a verseny vagy az edzés előtt feltöltsd a szénhidrátraktárakat: az édesburgonya ugyanis összetett szénhidrát, lassan szívódik fel, segít, hogy jobban teljesítsd a távot. Ezenkívül tele van C-vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek a csontok egészségéhez és az izmok állapotának a helyreállításához. Ráadásul jobb választás, mint a kenyér vagy a tészta, amelyek gyorsan felszívódnak, de igazából üres szénhidrátforrások, és tápanyagot nemigen tartalmaznak.