Borítókép: Szuper módszerek, amikkel kiűzheted a gyulladást a szervezetedből

Szuper módszerek, amikkel kiűzheted a gyulladást a szervezetedből

Forrás: getty images
Amikor az izomláz napokig elhúzódik és más kellemetlen tünetet is tapasztalsz, bizony gyulladásról beszélünk!

A kisebb fájdalom és kellemetlenség elkerülhetetlen egy kemény edzés után, azonban a napokig elhúzódó izomláz nincs jó hatással sem az egészségedre, sem pedig a teljesítményedre. Ha túledzed magad, és pluszban még valamilyen vírusfertőzés van a szervezetedben, esetleg sérült vagy, vagy a túl aktív az immunrendszered, könnyen kialakulhat krónikus gyulladás, ami napokig nem is múlik el.

A tünetei a következők lehetnek:

  1. vörösség
  2. ízületi duzzanat
  3. fájdalom
  4. megkeményedett izmok
  5. csökkenő mozgástartomány
  6. nagyon erős izomláz-érzés

Ebben az esetben érdemes valamilyen gyulladáscsökkentőt szedned, de kiegészítésként, vagy épp megelőzés céljából vesd be a következő trükköket!

1. Pihenj!

Hetente legalább egy pihenőnapot iktass be, amikor nem edzel keményen. Próbálj ki valamilyen alacsony intenzitású edzést, ha mindenképp mozogni szeretnél.

2. Fogyassz sok zöldséget!

Az alkalizáló ételek (spenót, kelkáposzta, uborka, brokkoli, avokádó, angolzeller, zöld kaliforniai paprika) természetes módszerekkel csökkentik a gyulladás mértékét és képesek megelőzni is. Legalább két nagy adagot fogyassz a fenti zöldségekből naponta- akár zöld turmix formájában is, így sokat tehetsz az egészségedért!

3. Egyél több halat!

Az omega-3 zsírsavak a legtöbb olajos halban megtalálhatók és szuper gyulladásgátlók! Hetente 3 alkalommal fogyassz lazacot vagy tonhalat, ha meg szeretnéd előzni a gyulladások kialakulását.

4. Vigyél be elég D-vitamint!

Ez a tápanyag segít abban, hogy erősek maradjanak a csontjaid és az immunrendszered is megfelelően működjön. Ha kifogy belőle a szervezeted, ízületi gyulladás is kialakulhat, emellett gyakrabban lesz izomlázad.

5. Aludj sokat!

Az alvás nem csak abban segít, hogy erős maradjon a szervezeted védekezőképessége, hanem a regeneráció fontos részét is képezi. Ezért is fontos, hogy amennyire csak lehet, ki tudd pihenni magadat, ezzel máris sokat tettél a napokig elhúzódó izomláz megjelenése ellen!

Olvasnál még a témában?