Borítókép: Gyulai István Memorial: holnap kerül megrendezésre az egynapos esemény, melynek Székesfehérvár ad otthont immár hatodik alkalommal

Gyulai István Memorial: holnap kerül megrendezésre az egynapos esemény, melynek Székesfehérvár ad otthont immár hatodik alkalommal

A Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban sorra kerülő eseményen öt földrész 43 országának 180 atlétája vesz részt, közülük 160-an indulnak el a 17 nemzetközi versenyszámban.

Összesen 53 sportoló van a mezőnyben, akik olimpiai vagy vb-érmet nyertek, közülük heten csak fedettpályán. Az Európa-bajnoki dobogósok száma 26. 32-en vannak olyanok, akik saját kontinensük bajnokai, 11-en, akik a verseny csúcstartói.

Részt vesz az eseményen Christian Coleman, a világ jelenlegi leggyorsabb embere, a férfi 60 m világcsúcsát 6.34 mp-cel tartó amerikai sprinter, aki 100 m-en 9.81 mp-cel a világ idei legjobb eredményét tartja. Coleman Fehérváron 200 m-en fog indulni, szeretné megdönteni 19.85-ös egyéni csúcsát. De ott lesz a 200-as mezőnyben még a szám 2017-es világ- és tavalyi Európa-bajnoka, a török Ramil Guliyev, valamint a riói olimpián bronzérmes kanadai Aaron Brown. Férfi 110 m gáton jelezte indulását a regnáló ötkarikás és világbajnok jamaicai Omar McCleod, akinek többek között a világ idei legjobb eredményét elérő amerikai Grant Hollowayjel kell megküzdenie az elsőségért. Érdekesség, hogy Hollowaynek ez lesz az első profi versenye. Ebből a számból sérülés miatt hiányozni fog hazai atlétánk, Baji Balázs.

atlétika,Gyulai István,Gyulai István Memorial,atlétikai magyar nagydíj

A záró versenyszámban, női 2000 méteren ismét rajthoz áll az etióp Genzebe Dibaba, a szám és az 1500 m világcsúcstartója, akinek célja, hogy a világ idei legjobbját fussa Fehérváron. Ami a magyarokat illeti, a női súlylökésben nehéz dolga lesz az olimpiai bronzérmes Márton Anitának, hiszen az IAAF-ranglista első tíz helyezettje közül hatan jönnek el a Gyulai István Memorialra. Férfi kalapácsvetésben az Eb-bronzérmes Halász Bence ellenfele lesz a háromszoros világbajnok lengyel Pawel Fajdek, az Eb-címvédő Wojciech Nowicki, valamint a riói ötkarikás aranyérmes tadzsik Dilshod Nazarov. Női 100 m gáton elindul az idén a fedettpályás Eb-n országos csúccsal döntőbe jutott Kozák Luca – aki a fináléban sérülés miatt nem indult –, valamint a fedettpályás Eb-n ötödik Kerekes Gréta. Ott lesz a szám mezőnyében a világcsúcstartó, jelenlegi világranglista-vezető amerikai Kendra Harrison. Ezúttal távolugrásban szerepel a hétpróbázó Krizsán Xénia, akinek olyan sztárokkal szemben kell helytállnia, mint a tavalyi fedettpályás világbajnok szerb Ivana Spanovic, vagy a Rióban olimpiai aranyérmes amerikai Tianna Bartoletta.

atlétika,Gyulai István,Gyulai István Memorial,atlétikai magyar nagydíj

A Gyulai István Memorial először 2011-ben került megrendezésre. Az esemény elindításával a szervezőknek az volt a célja, hogy Magyarországot ismét feltegyék a nemzetközi atlétika térképére, növeljék a sportág népszerűségét az országban. Kitűnő hívószónak bizonyult a világ atlétái és menedzserei felé Gyulai István neve, akinek a nevét viseli az esemény. A verseny az egynapos viadalok világranglistáján a 33. helyen robbant be a köztudatba. Három éven keresztül Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban került megrendezésre, majd 2014-ben új otthonra lelt a viadal a frissen átadott székesfehérvári Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban.

A hetedik évben a verseny fennállása óta először a világ legmagasabb szinten jegyzett egynapos atlétikai sorozata, az IAAF Gyémánt Liga versenyeivel egy szintre került. 2017-ben a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj a 14. helyen zárta az esztendőt, megelőzve a több mint 50 éves múltra visszatekintő híres oslói IAAF Gyémánt Liga állomást, a Bislett Games-t. A történelmi sikerhez olyan szenzációs eredményekre volt szükség, mint a világcsúcstartó amerikai Keni Harrison 12.28-as győzelme 100 gáton, vagy a jamaikai olimpiai bajnok Omar McLeod 12.96-os versenycsúcsa 110 gáton. Baji Balázs ezúttal hatalmas országos csúcsot futott és 13.15-el a negyedik helyen ért célba. Hazai győzelem született diszkoszvetésben Kővágó Zoltán (65.57m) és súlylökésben Márton Anita (19.48m) révén. Justin Gatlin (USA) elsőként futott 10mp-en belül Székesfehérváron és megvédte címét 9.98-al, a dél-afrikai Rushwal Samaai pedig 8.34m-es versenycsúccsal ünnepelte első magyarországi vendégszereplését.

A rekordoknak is köszönhetően a Gyulai István Memorial az All-Athletics.com számítógépes világranglistán a legjobb eredményt produkálta az IAAF 14 Diamond League versenye mögött, és ezzel megőrizte helyét, mint a régió legnagyobb, legrangosabb atlétikai viadala.

A tervezett versenyek időrendje itt.

forrás: Gyulaimamorial.hu hivatalos sajtótájékoztató, MTI
fotók: Szász Norbert, Gyulai István Memorial, 2012.