görgő, bringa, bicikli, bicikli otthon

Tökéletes téli keresztedzés futás mellé, avagy miért barátkozzunk meg a görgővel?!

Forrás: Getty Images
A legelszántabb futókat nem riasztja el sem az eső, sem a szél, sem a hóvihar, ám sokan vannak, akik a futópadra voksolnak, ha beköszöntenek az igazán zord, téli mínuszok. De több olyan futó is van, aki a korai sötétedés miatt választja inkább a beltéri edzést. Azonban a futópad mellett érdemes megismerkedni még egy szuper hatékony eszközzel, ami nem más, mint a kerékpáros görgő.

Egy görgő manapság már bőven túlmutat az ódivatú szobabicikliken, és nem csak télen vehetjük hasznát, hanem például olyan sérülés esetén is, amikor nem futhatunk. Ha pedig mégis úgy döntünk, hogy olyanok a kinti körülmények, mondjuk egy kiadós ónos eső után, hogy a szoba melegében edzenénk, akkor tökéletes eszköz erre a kerékpáros görgő. Ha görgővásárlásra adjuk a fejünket, ne lepődjünk meg, hogy mekkora választék tárul elénk. Az egyszerűbb, mágnesfékes verzióktól kezdve az úgynevezett okosgörgőkön keresztül a szabadstílusú görgőkig bármit választhatunk.

  • Kezdőként, főleg, ha nem szánunk rá első körben hatszámjegyű összeget, tökéletes megoldás az egyszerű mágnesfékes görgő. Ez egy végtelenül könnyedén összeszerelhető és használható eszköz, amelynek a beüzemeléséhez csak 220-as csatlakozóra van szükség. Javasolt azonban néhány praktikus kiegészítő beszerzése, mint például a hátsó kerékre szerelt edzőgörgő gumi, és egy gumiszőnyeg vagy polifoam, mely rugalmasságot biztosít.

  • A mágnesfékes görgőkkel szemben a Bluetooth technológiájával rendelkező okosgörgők egyik nagy előnye, hogy lényegesen halkabb a működésük. Igaz, ezek a típusok az előzőben ismertetett görgők sokszorosáért kaphatóak még a használt piacon is, viszont a kerékpározási élményfaktor is a sokszorosan mérhető. Az okosgörgők párosíthatóak a telefonnal, táblagéppel, laptoppal, sőt, akár a televízió képernyőjén is nézheted magad tekerés közben, virtuálisan például a Makuri-szigeteken. Egyszerre tekerhetsz a virtuális térben akár a világ legjobbjaival is, miközben folyamatosan kontrollálni tudod a pulzusod, a teljesítményed, az eltelt időt és a megtett távot. Részt vehetsz versenyeken, különféle kihívásokon, sőt edzéstervet is követhetsz. Szóval sokkal szélesebb lehetőség rejlik az okosgörgőben, így ne lepődj meg, ha a kedvenc sorozatod helyett ezentúl inkább majd a virtuális kerékpár útvonalat fogod tekerés közben nézni. Vigyázat, mert használata villámgyorsan függőséghez vezet. A szőnyeg helyett izzadságfogó hálót érdemes beszerezni, mely megvédi a kerékpárod fontos alkatrészeit a rácsepegő izzadságtól, valamint célszerű felkészülni több törölközővel, egy laptoptartó állvánnyal, és a nyáron elpakolt ventilátorra is szükséged lesz.

  • A szabad görgőkről is ejtsünk pár szót. Ez egy különleges kialakítású, kifejezetten haladóbb szintű kerékpárosok számára kifejlesztett edzést kiegészítő eszköz, ahol a tekerés mellett az egyensúlyozásban van a fő hangsúly. Első alkalommal célszerű fal mellett és taposó pedállal kipróbálni, de amint megszokja valaki az egyensúlyozás és a koncentráció különös párosítását, úgy páratlan edzésélményben lesz része. A kőkemény edzés, és a totális kikapcsolódás mindenesetre garantált.
görgő, bringa, bringa otthon
Forrás: Getty Images

Bármelyik görgőt is választod, a bringás nadrágon, és a pulzusmérő mellkaspánton - lányoknak még a sportmelltartón - kívül semmi mást ne húzz magadra, mert pár perc alatt patakokban fog ömleni rólad a víz. A kulacsodba ezért készítsd vizet, vagy keverj a futásaid során jól bevált izotóniás italport és indulhat is a móka.