Borítókép: „GO” Világnap – Tedd meg te is! 2019. szeptember 20-án az Eisberg is „megtette”!

„GO” Világnap – Tedd meg te is! 2019. szeptember 20-án az Eisberg is „megtette”!

Nemzetközi nőgyógyászati onkológiai szervezetek idén indították útjára a World Gynecologic Oncology Awareness Day-t, magyarul a Nőgyógyászati Onkológiai világnapot. Mostantól minden év október 20-án “GO” világnap!

21 másik külföldi szervezet mellett a magyar Mályvavirág Alapítvány is csatlakozott a világnapra meghirdetett #TeddMeg (GO for... Awareness, Action, Hope, Life) kampányhoz, amelynek keretén belül jótékonysági „Jump to help!” kangoo flashmob-ot rendeztek a Sifijumps, az iStyle és az Eisberg támogatásával 2019. október 20-án a Budapest Parkban.

Az esemény elsődleges célja az volt, hogy növelje a tudatosságot, és felhívja a figyelmet a veszélyekre, tünetekre, a korai diagnosztizálás fontosságára és a megelőzési módokra, amelyek a nőket érintő főbb daganattípusokhoz kapcsolódnak: a méhnyak-, petefészek-, hüvely- és a szeméremtest rákhoz.

A Mályvavirág Alapítvány „a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért”, 2013. májusában alakult meg. A létrehozás oka az volt, hogy legyen egy olyan szervezet Magyarországon, amely kifejezetten méhnyakrák megelőzéssel és rehabilitációval foglalkozik.

A nőgyógyászati daganatokra való figyelemfelhívással foglalkozó Mályvavirág Alapítvány elnöke Ahogy azt a flashmob előtti sajtótájékoztatón Gazsi Zoltán is elmondta: az Eisberg Magyarországon 1992 óta igyekszik a salátázás kultúráját meghonosítani, amelynek eredményeképpen mára az egészséges salátafélék fogyasztása egyre inkább beépült a családok mindennapjaiba, a hazai gasztronómiába. A cég társadalmi szerepvállalását számos kulturális, sport- és jótékonysági tevékenység jelzi. Az egészségnek fontos része a lelki egészség, ezért évek óta támogatják az ELTE Pszichológiai Intézetének számos rendezvényét, köztük a „Séta a születés és szülés minőségéért” programot. A Séta egyik fő szponzoraként megalapították a Kapcsolat vándordíjat, melyet minden évben egy olyan szakembernek ítélnek oda, aki sokat tesz az anya-gyerek, apa-gyerek kapcsolat, valamint a szülés-születés körül munkálkodó szakmák szakembereinek kapcsolódásáért. Az Eisberg a fő támogatója a 2017-ben alapított Atipikus Tehetség Vándordíjnak is. Ezek látszólag nagyon eltérő területek, de közös bennük a pozitív tartalom, az élet teljességének megélésére irányuló szándék, ami az Eisberg termékeire és filozófiájára is igaz. „A méhnyakrák megelőzésére megalapított Mályvavirág Alapítvány tevékenysége, figyelemfelhívó szerepe abszolút beleillik az Eisberg eddigi társadalmi felelősségvállalási programjába. Örömmel csatlakoztunk a „Jump to help” kezdeményezéshez, és bízunk abban, hogy ennek hatására az Alapítvány és ez a fontos ügy további ismertséget kap, és ezáltal újabb támogatókra is talál.” - hangsúlyozta Gazsi Zoltán.

Sifter Tímea, master trainer elmondta: Négy éven keresztül oktatott és fejlesztett rászoruló gyerekeket a Göllesz Viktor Gyógypedagógiai Intézményben a Kangoo Discovery gyerekek számára kifejlesztett speciális Kangoo program segítségével. Már ekkor tudta, hogy ennek a sporteszköznek a segítségével még sok embernek szeretne segíteni.

A nőgyógyászati daganatokra való figyelemfelhívással foglalkozó Mályvavirág Alapítvány elnöke, Tóth Icó köszönetet mondott a támogatóknak és a flashmob-on résztvevőknek, hisz az így befolyt összeggel lehetővé válik, hogy a Gyógyulást Segítő Programjuk egyik fontos eleme, a Dietetikai Kódex minden érintett magyar nőhöz ingyen eljuthasson. A könyv elkíséri az érintettet, segít a kezelésekre való felkészülésben és menedzseli a megváltozott életminőséget. Fontos kihangsúlyozni, hogy nem helyettesíti a dietetikus szakembert, bár a könyvet két szakember írta.

Dr. Novák Zoltán szülész-nőgyógyász, nőgyógyászati daganatsebész, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa kiemelte: a nőgyógyászati daganatok diagnosztikája és kezelése az elmúlt években sokat fejlődött és a gyógyszeres kezeléseknek köszönhetően lehetővé válik a terápia személyre szabása is. A teljes testi és lelki gyógyulásban elengedhetetlen segítség az olyan, érintettek által indított kezdeményezés, mint a Mályvavirág Alapítvány.

Pongrácz Adrienn dietetikusként támasztotta alá, hogy az egészséges és tudatos táplálkozásnak mekkora szerepe van a nőgyógyászati betegségek megelőzésében is.

Georgopulosz Vaszilisz az iStyle marketing menedzsere végül kiemelte, mint a legnagyobb magyarországi Apple Premium Reseller, mennyire fontosnak tartja, a társadalmi szerepvállalást, különösen úgy, hogy a társadalmunk egészségének megőrzésére is felhívhatjuk a figyelmet a Jump to Help kezdeményezésnek köszönhetően.

Az akció során összegyűlt összeget ünnepélyes keretek közt az október 13-án megrendezésre kerülő Fitbalance Arénán fogja átadni az alapítványnak Sifter Tímea és az Eisberg ügyvezetője, Gazsi Zoltán.