Global Running Day,nemzetközi futónap

Ma van a Nemzetközi Futónap! De miről is szól pontosan?

Forrás: Getty Images
Te tudod, mi a lényege a Global Running Day-nek?

A Global Running Day a futás globális ünnepe, amit 2009. óta tartanak, június első szerdáján, és a mozgalom az USA-ból indult. Célja, hogy mindenkit mozgásra ösztönözzön – persze nem csak ezen a napon, hanem egész évben. Mint minden ünnepnap, ez is egyfajta megemlékezés: esetünkben azokra a pozitív hatásokra és élményekre helyezi a hangsúlyt, amiket a futás és a mozgás ad. Ez a küldetése most fontosabbnak tűnik, mint eddig valaha, mivel az emberek mindenütt megpróbálnak aktívak és egészséges maradni ebben a rendkívüli helyzetben is, ami az utóbbi hónapokban a világ minden táján uralkodik. Ezekben a kihívásokkal teli időkben sok ember a futáshoz fordul olyan megoldásként, amely segít felszabadítani a szorongást, felfogni a perspektívát, megbirkózni a bezártsággal és fenntartani valamiféle rendszert a mindennapokban.

Az eddig megszokott globális futónapi események idén ugyan szünetelnek, de fontos, hogy mindannyian biztonságos és felelősségteljes módon aktív maradjunk. Ebben az évben a 2020-os Globális Futó Nap digitálisan egyesíti az embereket az egész világon, a globális erőfeszítések során a mozgás ösztönzése és a közösség erősítése érdekében.

Milyen kihívásokban lehet részt venni?

A Global Running Day szervezői idén ingyenes virtuális kihívásokat hirdettek, hogy mozgásban maradjunk: a NYRR Virtual Global Running Day 1M 1 mérföldes versenyét a meghirdetett időintervallumon belül (május 28 és június 7. között) bárhol és bármikor teljesítheted. Ugorj bele a futócipődbe és fuss együtt több százezer résztvevővel a világ minden tájáról! Miután befejezted a futásod, töltsd fel a közösségi média felületekre és jelölj meg valakit, aki téged inspirál vagy akit te szeretnél motiválni a napi mozgásra! Így, a #Run1Tag1 kihívásban együtt, egy világméretű social media játék részesei lehetünk és felhívjuk a figyelmet a sport fontosságára – mindezt a jelenlegi helyzetben szükséges biztonságos és felelősségteljes módon. A honlapon folyamatosan láthatjuk a hashtagekkel feltöltött képeket és az eseményekre jelentkezett résztvevők számát.

Bár külön útvonalakat futunk, mindannyian együtt vagyunk azért, hogy kapcsolatban maradjunk és egészségesek legyünk.

Az otthoni edzéseinket is új szintre emelhetjük a Global Running Day Virtual Challenge segítségével, ami nem mindennapi élményeket ígér – akár az otthoni tesizésre is a gyerekeknek.

Az egész júniusban tartó esemény házigazdái nem kisebb nevek, mint Beverly Ramos és Jenny Simpson olimpikonok, akik a részkihívások teljesítését aláírásukkal is hitelesítik a résztvevőknek, otthon kinyomtatható hivatalos tanúsítványon. Talán így még nagyobb a motiváció, hogy egy kézzel fogható emlék is marad az egész hónapon át tartó kihívás teljesítése után, nemde? 😊

A NYRR Striders at Home kihívás célja a testmozgáshoz való hozzáállás javítása, miközben a mozgás hozzáférhetőbbé válik a felnőttek számára is. A fizikai és mentális megerősödés a felnőttek számára is kiemelkedően fontos küldetés, különösen a COVID-19 nyomán. A szervezők szórakoztató fitnesz tevékenységeket gyűjtöttek össze minden korosztály és minden edzettségi szinten álló felnőtt számára. A videókat önállóan vagy a családtagokkal is el lehet végezni otthon, biztonságos körülmények között, a social distancing betartásával. Minden anyag letölthető és pontos utasításokkal vezetnek végig a gyakorlatokon a helyes kivitelezés érdekében.

Légy kreatív és érezd jól magad!

A Globális Futó Nap részét képező Million Kid Run célkitűzése, hogy a gyerekeket inspirálja a mozgásra június 3-án és világszerte egymillió fiatal vegyen részt ezen a napon a virtuális kihívásban.

Persze a cél ennél sokkal messzebbre mutat: hosszútávon szeretnék, ha az edzés és a szórakozás révén a gyerekek rájönnének, hogy az aktív életmód élvezetes és egyszerű lehet.

Gondolatok a kezdeményezésről

"Azoktól elkezdve, akik versenyeken a győzelemért futnak, azokig, akik sétálnak, futnak vagy joggolnak az egészségükért, a fizikai testmozgás rendkívül fontos minden korosztály számára."
Usain Bolt, nyolcszoros olimpiai bajnok futó
"Olyan sok ember panaszkodik, hogy a gyermekek nem sportolnak eleget azért, mert szörföznek a neten, a TV vagy videójátékba merülnek és ezért elhízott és lusta gyerekek vannak ... Nos, itt egy esély, hogy tegyünk valamit.E
The New York Times
"A karantén ideje alatt is nagyon fontos volt számomra a mozgás, hiszen a mindennapjaim része, a futás és a saját erősítő edzéseim mellett pedig a vendégeim részére is online csoportos órákat tartottam. Saját magam is megtapasztaltam, hogy mennyire nagy igény van arra, hogy legalább virtuálisan együtt legyünk es együtt mozogjunk es a mozgás mennyire fontos ezekben a rendkívüli időkben is."
Pulay Szilvi, fitnesz-és személyi edző, aerobik prezenter, a Runner’s World szakértője
"Érzékenyen, de egyben felszabadítóan is érintett a versenyek lemondása. Készültem, de viszonylag távoli versenyeim voltak, így jóval előtte kiderült, hogy ez a felkészülés most elnyúlik. Csak elfogadni tudom a helyzetet, és remélni, hogy kedvezően alakul majd hosszútávon a tervezett megmérettetések sorsa, nem is kerestem mindenáron alternatív versenyzési lehetőséget. Nem kesergek, hanem a lehetőségeket keresem és használom ki: ha nagyon nincs kedvem, nem erőltetem a futást, így kicsit ritkábban ugyan, de összességében többet futok. És borzasztóan élvezem az online edzések sokszínűségét: annyi kiegészítő mozgást végzek, mint még soha, ezek hatása a futásomban is érezhető. Most kezdek el az enyhítések okán aggódni: nem tudom, hova fog beférni ennyi edzés, amennyit eddig csináltam, amennyire igényem lett. 🙂 A futás is visszakapja lassan a teljes terét, de más mozgást is hangolok majd ezután is mellé. Élvezni, szeretni, szívből futni - a jövőben is így tervezem."
Fűrész Edit, hobbifutó