Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Ma van a Nemzetközi Futónap! De miről is szól pontosan?

Global Running Day,nemzetközi futónap
Facebook
Twitter
Pinterest
Te tudod, mi a lényege a Global Running Day-nek?

A Global Running Day a futás globális ünnepe, amit 2009. óta tartanak, június első szerdáján, és a mozgalom az USA-ból indult. Célja, hogy mindenkit mozgásra ösztönözzön – persze nem csak ezen a napon, hanem egész évben. Mint minden ünnepnap, ez is egyfajta megemlékezés: esetünkben azokra a pozitív hatásokra és élményekre helyezi a hangsúlyt, amiket a futás és a mozgás ad. Ez a küldetése most fontosabbnak tűnik, mint eddig valaha, mivel az emberek mindenütt megpróbálnak aktívak és egészséges maradni ebben a rendkívüli helyzetben is, ami az utóbbi hónapokban a világ minden táján uralkodik. Ezekben a kihívásokkal teli időkben sok ember a futáshoz fordul olyan megoldásként, amely segít felszabadítani a szorongást, felfogni a perspektívát, megbirkózni a bezártsággal és fenntartani valamiféle rendszert a mindennapokban.

Az eddig megszokott globális futónapi események idén ugyan szünetelnek, de fontos, hogy mindannyian biztonságos és felelősségteljes módon aktív maradjunk. Ebben az évben a 2020-os Globális Futó Nap digitálisan egyesíti az embereket az egész világon, a globális erőfeszítések során a mozgás ösztönzése és a közösség erősítése érdekében.

global running,global running day

Milyen kihívásokban lehet részt venni?

A Global Running Day szervezői idén ingyenes virtuális kihívásokat hirdettek, hogy mozgásban maradjunk: a NYRR Virtual Global Running Day 1M 1 mérföldes versenyét a meghirdetett időintervallumon belül (május 28 és június 7. között) bárhol és bármikor teljesítheted. Ugorj bele a futócipődbe és fuss együtt több százezer résztvevővel a világ minden tájáról! Miután befejezted a futásod, töltsd fel a közösségi média felületekre és jelölj meg valakit, aki téged inspirál vagy akit te szeretnél motiválni a napi mozgásra! Így, a #Run1Tag1 kihívásban együtt, egy világméretű social media játék részesei lehetünk és felhívjuk a figyelmet a sport fontosságára – mindezt a jelenlegi helyzetben szükséges biztonságos és felelősségteljes módon. A honlapon folyamatosan láthatjuk a hashtagekkel feltöltött képeket és az eseményekre jelentkezett résztvevők számát.

Bár külön útvonalakat futunk, mindannyian együtt vagyunk azért, hogy kapcsolatban maradjunk és egészségesek legyünk.

Az otthoni edzéseinket is új szintre emelhetjük a Global Running Day Virtual Challenge segítségével, ami nem mindennapi élményeket ígér – akár az otthoni tesizésre is a gyerekeknek.

Az egész júniusban tartó esemény házigazdái nem kisebb nevek, mint Beverly Ramos és Jenny Simpson olimpikonok, akik a részkihívások teljesítését aláírásukkal is hitelesítik a résztvevőknek, otthon kinyomtatható hivatalos tanúsítványon. Talán így még nagyobb a motiváció, hogy egy kézzel fogható emlék is marad az egész hónapon át tartó kihívás teljesítése után, nemde? 😊

A NYRR Striders at Home kihívás célja a testmozgáshoz való hozzáállás javítása, miközben a mozgás hozzáférhetőbbé válik a felnőttek számára is. A fizikai és mentális megerősödés a felnőttek számára is kiemelkedően fontos küldetés, különösen a COVID-19 nyomán. A szervezők szórakoztató fitnesz tevékenységeket gyűjtöttek össze minden korosztály és minden edzettségi szinten álló felnőtt számára. A videókat önállóan vagy a családtagokkal is el lehet végezni otthon, biztonságos körülmények között, a social distancing betartásával. Minden anyag letölthető és pontos utasításokkal vezetnek végig a gyakorlatokon a helyes kivitelezés érdekében.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Nekem a futás…

Légy kreatív és érezd jól magad!

A Globális Futó Nap részét képező Million Kid Run célkitűzése, hogy a gyerekeket inspirálja a mozgásra június 3-án és világszerte egymillió fiatal vegyen részt ezen a napon a virtuális kihívásban.

Persze a cél ennél sokkal messzebbre mutat: hosszútávon szeretnék, ha az edzés és a szórakozás révén a gyerekek rájönnének, hogy az aktív életmód élvezetes és egyszerű lehet.

gif

Gondolatok a kezdeményezésről

"Azoktól elkezdve, akik versenyeken a győzelemért futnak, azokig, akik sétálnak, futnak vagy joggolnak az egészségükért, a fizikai testmozgás rendkívül fontos minden korosztály számára."

- Usain Bolt, nyolcszoros olimpiai bajnok futó

"Olyan sok ember panaszkodik, hogy a gyermekek nem sportolnak eleget azért, mert szörföznek a neten, a TV vagy videójátékba merülnek és ezért elhízott és lusta gyerekek vannak ... Nos, itt egy esély, hogy tegyünk valamit.E

- The New York Times

"A karantén ideje alatt is nagyon fontos volt számomra a mozgás, hiszen a mindennapjaim része, a futás és a saját erősítő edzéseim mellett pedig a vendégeim részére is online csoportos órákat tartottam. Saját magam is megtapasztaltam, hogy mennyire nagy igény van arra, hogy legalább virtuálisan együtt legyünk es együtt mozogjunk es a mozgás mennyire fontos ezekben a rendkívüli időkben is."

- Pulay Szilvi, fitnesz-és személyi edző, aerobik prezenter, a Runner’s World szakértője

"Érzékenyen, de egyben felszabadítóan is érintett a versenyek lemondása. Készültem, de viszonylag távoli versenyeim voltak, így jóval előtte kiderült, hogy ez a felkészülés most elnyúlik. Csak elfogadni tudom a helyzetet, és remélni, hogy kedvezően alakul majd hosszútávon a tervezett megmérettetések sorsa, nem is kerestem mindenáron alternatív versenyzési lehetőséget. Nem kesergek, hanem a lehetőségeket keresem és használom ki: ha nagyon nincs kedvem, nem erőltetem a futást, így kicsit ritkábban ugyan, de összességében többet futok. És borzasztóan élvezem az online edzések sokszínűségét: annyi kiegészítő mozgást végzek, mint még soha, ezek hatása a futásomban is érezhető. Most kezdek el az enyhítések okán aggódni: nem tudom, hova fog beférni ennyi edzés, amennyit eddig csináltam, amennyire igényem lett. 🙂 A futás is visszakapja lassan a teljes terét, de más mozgást is hangolok majd ezután is mellé. Élvezni, szeretni, szívből futni - a jövőben is így tervezem."

- Fűrész Edit, hobbifutó
Tovább olvasok
Kép

Kilian Jornet pénteken nekivág a 24 órának

Most már megvan a futás időpontja is. Elnézve Norvégia jelenlegi átlaghőmérsékletét, kemény menet lesz!

Kép

Nagy lépést tett a környezet védelmének érdekében hét futóverseny-szervező

„Mi akkor most zöldre váltunk!” címmel közleményt tett közzé hét futóverseny-szervező, aminek eredményeképpen a jövőben nem adnak semmilyen egyszerhasználatos poharat a futóversenyeken.

Kép

2020 karácsonya is lehet szuper - 3 férfias ajándék, amiket a neten is simán beszerezhetsz!

Ha nem akarod a legutolsó pillanatra hagyni a vásárlást, itt az ideje összeírni, kit mivel lepnél meg idén karácsonykor. A férfiaknak nem mindig könnyű ötletes és hasznos ajándékot tenni a fa alá - ebben segítünk most!

Kép

Alig várom, hogy újra fussak, de fontosabb a megfelelő regeneráció szülés után! - Az első 3 hét tapasztalatai és a gyerekágyi torna

A várandósság alatti sportolást igyekeztem tudatosan felépíteni (vagyis inkább le), így azt biztosan tudtam, hogy a szülés utáni regenerációt ugyanilyen átgondoltan szeretném végigvinni.

Kép

5 táplálkozási tévhit, amit jó tudnia minden futónak

A szénhidrátok és a fehérjék valóban a legfontosabb tápanyagok egy futó számára? A kávé dehidratál? A zsírszegény étrenddel jobban tartható a testsúly? A gélek és izoitalok szolgáltatják a legjobb energia-utánpótlást terhelés esetén?

Kép

Paula Radcliffe koncentrációs technikája, ami eredményessé tette őt

Kivel ne fordult volna elő egy fontos versenyen, hogy a kezdeti lelkesedést egyszer csak megtörték a zavaró gondolatok: „ááá nem fog ez menni, már a lábam is fáj, kimaradt két hét a felkészülésből, hopp a futó, akivel eddig simán tartottam a lépést el is húzott” - és még mennyi ilyen és ehhez hasonló gondolat kering egy futó fejében, ha éppen nem megy a futás.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem