Borítókép: 4 dolog, amit minden futónőnek tudnia kell az utcai cipőkről

4 dolog, amit minden futónőnek tudnia kell az utcai cipőkről

Forrás: Hámori Zsófi
Ha odafigyelsz az alábbi dolgokra, könnyebben megelőzheted a sérüléseket is!

Vigyázz a magas sarokkal!

Szinte egy nő cipős szekrényéből sem hiányozhatnak a magas sarkú darabok, azonban állandó viselésük komoly gondokat okozhat, ami a futásodra is kihatással lehet. Egyrészt, mivel kissé természetellenes helyzetbe kerül tőle a lábfejed, boka-, térd-, és derékproblémákat idézhet elő, ráadásul a vádlifeszülés is gyakori következmény. Természetesen nem kell mellőznöd ezeket a darabokat sem, azonban ügyelj rá, hogy ne vidd túlzásba a viselésüket, a vádlid hengerezésére pedig fektess nagyobb hangsúlyt, hogy tónus maradjon!

A méretkérdés

A lapos talpú cipőknél arra figyelj oda, hogy egy-egy merevebb darabnál talán nagyobb méretre lehet szükséged, pont úgy, mint a futócipőknél: nem ugyanaz a méret a jó, mint egy könnyebb, rugalmasabb lábbelinél!

Maradj egyensúlyban

Ha a hétköznapokon is viselsz kényelmes sportcipőket, az nem csak komfortos, de a lábfejedet is védi, így a keményebb és magasabb sarkú darabok sem okoznak olyan káros hatásokat, mintha sosem viselnél ilyet.

A korral jár…

Idősebb korban előfordulhat, hogy nő a lábad, így érdemes időről-időre újragondolnod a cipőméretedet. A túl kicsi darabok nem csak kényelmetlenek, de komoly egészségügyi gondokat is okoznak, ami az egész testedre, és így a futóteljesítményedre is kihathat. Egy statisztikai adat szerint 10-ből 9 nő kisebb cipellőt hord, mint amilyet kellene!

Ugye, ezentúl te is jobban figyelsz majd?