Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Futómaffia

Futás,futómaffia,simonyi balázsú,ű
Facebook
Twitter
Pinterest
Gyakran halljuk: futóközösség, futók társadalma. A mi ügyünk – cosa nostra. A közös tevékenység adja az alapot a hol szorosabb, hol lazább szövetséghez, ahol megszűnnek a nembeli, rangbeli, vagyonbeli, életkorbeli különbségek, és mindenki csak futó lesz.

Olyan világ ez, sajátos fájdalom- és érdekszövetség, ahol ha kiderül rólad, hogy te is futsz meg ő is, már tegeződtök, már hárommal beljebb vagytok, már összehoz titeket a közösen vagy külön-külön megélt szenvedés és szenvedély. Nem véletlenül becézgetik egymást a futók, a sok Béluska, Gabika, Sanyika, a sok ölelés és csók a kötelékeket jelzik. Csak felemeled a telefont, és ha futót hívsz, a kölcsönös bizalom azonnal megvan, hisz ez egy őszinte, púdermentes sport – legalábbis amíg egy pályán küzdötök. Itt mindenki a „mi kutyánk kölke”, mindenki tartozik annyival a futásnak, hogy segíti a többi futót, és cserébe mindig kérhet valamit, amit nem lehet visszautasítani.

A futás sok közös vonást mutat a maffiával, gyakorlatilag az egész maffiózóvilág átfordítható a futók szubkultúrájára is.

Mert amíg a kegyetlen nehézfiúk drogkereskedelemmel, emberrablással, zsarolással, lopással, hamisítással, építőipari machinációkkal foglalkoznak, addig a futók pozitív „maffiát” működtetnek, ahol az összefogás, az egymásnak be- és kisegítés óhatatlanul is emberi minőséggel, hitelességgel és tisztelettel párosulva működik. A (futó)maffiózók félszavakból, vagy lábemelésből, lélegzésből értik egymást, a közös nevező, a fetisizált, imádott-átkozott futás sport- és sorstársakká, baj- és elvtársakká kovácsolja őket össze. Itt a szívességet nem kérni kell, hanem magától érkezik.

A valódi maffiózók a nyilvánosság számára kirakatcsaládként éldegélnek, de a piszkos dolgokat fű alatt csinálják, persze ezek nyílt titkok. A futás is egyszerre közismert tömegmozgalom és csendben folytatott, búvópatakként fel-feltörő, bizonyos helyeken – ahol a futás nem megszokott, nem divat – szinte már illegális underground tevékenység.

A maffia teljesen beleolvad a mindennapi élet számos területébe, ahogy a futás is életformánk része, sokaknál szinte családtag. Ha már família: egyfajta piramisszerűen felépített, kiterjesztett család ez, aminek ugyanúgy vannak országonként, területenként:

 • klánjai (egyesületek, klubok)
 • kisebb egységei, vérségi alapon szövetkező sejtjei, mint például a Kovács, Szabó, Tóth stb. családok
 • vezető személyiségei (kápók) és szerepvivői, ezek lehetnek bajnokok, futócelebek vagy akár influenszerek
 • tanácsadói (consigliere), akik szakértenek, támogatnak, szerveznek
 • kapitányai, akik akár futónagykövetek vagy respektált edzők, de helyi szinten irányítanak
 • közkatonái és végrehajtói: a mindennapok alázatos futói
 • és persze érinthetetlen családfői, keresztapák, sőt keresztanyák. A madrék és padrék élő legendák, sokszoros győztesek, rekorderek, hírhedt figurák a futás berkeiben.

Az évek, évtizedek harcai itt nem a rendőrséggel folynak, nem a korrupcióra, erőszakos pénzszerzésre vagy épp a riválisok megritkítására mennek el az energiák, hanem kilométerre, éremre, helyezésre, korcsoporti besorolásra, óra-percre. A kiterjesztett családot ez rendszeresen meggyötri, nagy a fluktuáció, „elhulltanak legjobbjaink a hosszú harc alatt”, számos futóözvegyet hagynak hátra az idővel és távval való birkózások.

 • Van a futómaffiában bizony pénzmosás is (a kis családja vagyonát a futó versenyekbe tolja).
 • Van uzsorakölcsön („édesem, még csak erre a hatórás körözésre adj, megadom duplán, még mosogatok is”).
 • Van zsarolás („na ne már, hogy nem jössz el a maratonra, nyuszi vagy).
 • Van védelmi pénz („vigyázok rád, kísérlek a következő versenyen, nehogy valami bántódásod essen”).


A CIKK FOLYTATÁSÁT A 2019/06-OS RUNNER'S WORLDBEN TALÁLOD!

runners world,megjelent,spartathlon
Tovább olvasok
Kép

Mister Börzsöny, alias Takács Krisztián Csipi tízszeres Kör teljesítő

10 hónappal ezelőtt egy kávézóban ültünk Takács Krisztián Csipivel. Megkérdeztem tőle mikor lesz a következő, a tizedik teljesítése. Azt mondta, idén ősszel, mert az év első felében az Ultrabalatonra készül. Múlt szombaton 10 órakor neki is vágott ismét ennek az embert próbáló kihívásnak, és szokásához híven hiba nélkül teljesítette.

Kép

3 nagyon praktikus tipp, ami segít, hogy idén télen még erősebb legyen az immunrendszered!

A gyömbértea és a vitamindús étrend is nagyon kell az immunrendszernek, de idén télen fokozottabban kell figyelni a szervezet ellenállóképességének erősítésére. 3 szuper tipp következik!

Kép

Kilian Jornet pénteken nekivág a 24 órának

Most már megvan a futás időpontja is. Elnézve Norvégia jelenlegi átlaghőmérsékletét, kemény menet lesz!

Kép

Nagy lépést tett a környezet védelmének érdekében hét futóverseny-szervező

„Mi akkor most zöldre váltunk!” címmel közleményt tett közzé hét futóverseny-szervező, aminek eredményeképpen a jövőben nem adnak semmilyen egyszerhasználatos poharat a futóversenyeken.

Kép

2020 karácsonya is lehet szuper - 3 férfias ajándék, amiket a neten is simán beszerezhetsz!

Ha nem akarod a legutolsó pillanatra hagyni a vásárlást, itt az ideje összeírni, kit mivel lepnél meg idén karácsonykor. A férfiaknak nem mindig könnyű ötletes és hasznos ajándékot tenni a fa alá - ebben segítünk most!

Kép

Alig várom, hogy újra fussak, de fontosabb a megfelelő regeneráció szülés után! - Az első 3 hét tapasztalatai és a gyerekágyi torna

A várandósság alatti sportolást igyekeztem tudatosan felépíteni (vagyis inkább le), így azt biztosan tudtam, hogy a szülés utáni regenerációt ugyanilyen átgondoltan szeretném végigvinni.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem