alkohol,alkohol fogyasztás,mit igyál futóként

Futóként mit igyál, ha alkoholt fogyasztanál?

Forrás: Getty Images
Íme az ajánlat, amelyet az itallapról válassz, ha úgy jön ki a lépés, hogy alkoholt innál.

Hogy mikor nem érdemes alkoholt fogyasztania egy futónak – tegyük fel – mindenki tudja, de mit igyál akkor, ha éppen olyan edzésidőszakban vagy, amikor belefér?

Egyáltalán van egészséges alkohol?
Magától értetődik persze, hogy az alkohol nem különösen jó. És ez igaz is! Nagyon kevés tápértéket biztosít, ráadásul könnyű alábecsülni az alkoholtartalmú italok kalóriamennyiségét, tehát ha fontos számodra a súlycsökkentés, akkor érdemes alaposan utánanézni ennek, mielőtt nekilódulnál egy alkoholmámoros bulizásnak. Kim Pearson táplálkozási szakember szerint más okok miatt is érdemes az alkoholfogyasztással csínján bánni: „az alkohol fogyasztás veszélyeztetheti az alvást és ideiglenesen csökkentheti a test glikogén tárolási képességét, ami elengedhetetlen energiaraktár egy futó számára. Ezenkívül hajlamosabbá tehet a sérülésekre is, mivel az alkohol a kortizol nevű stresszhormon szintjét megemeli, ami lelassítja a regenerálódási folyamatot”.

alkohol,alkohol fogyasztás,mit igyon a futó
Forrás: Getty Images

Italötleteink között olyanokat találsz, amelyek fogyasztásával minimalizálható az alkohol kedvezőtlen hatása.

Száraz borok
A száraz borok viszonylag alacsony cukortartalommal rendelkeznek, mivel az erjedés során a cukor nagy része alkohollá alakul. Noha gyakran hangzik el, hogy a vörös bor fogyasztása előnyös, például a benne lévő antioxidáns vegyületek miatt, fontos megjegyezni, hogy jelentős mennyiségű fogyasztásra van szükség az antioxidáns előny eléréséhez.

Pezsgő koktélok
A pezsgő kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a fehérbor. Egy pezsgő koktél például narancs- vagy grapefruitlével szintén kis mennyiségű C-vitamint szolgáltat.

Vodka és szódavíz
Cukormentes ital, amely alacsony kalóriatartalmú.

Bloody Mary
Paradicsomlé, vodka, Worcestershire szósz, Tabasco és só keveréke, alacsony kalóriatartalmú és a benne lévő paradicsomlé jelent némi tápértéket is.

Világos sör
A sörök gabonafélékből készülnek, így esetükben gyakran magas cukortartalommal kell számolni, de ha már sör, akkor a világos sörökben alacsonyabb a cukor, a kalória és az alkohol tartalom, legalább is bizonyos változataikban, ezek tehát észszerűbb választásnak tűnnek.

Guinness
Ír fekete sör, amelynek valóban vannak egészségügyi előnyei, antioxidánsokat és B-vitaminokat tartalmaz.

Mely alkoholtartalmú italokat kell kerülnie a futóknak?
A szakértő szerint minden előny ellenére kerülni kell az alkoholos italok rendszeres fogyasztását. „A bennük lévő túl sok cukor vércukorszint-ingadozást okoz, ami energiacsökkenéshez, fokozott éhségérzethez és dekoncentrációhoz vezethet. Mindez akkor a legkárosabb, ha éppen verseny előtt állsz, hisz jelentősen rontja a teljesítményt.” Ha pedig egyszer-egyszer mégis kirúgsz a hámból-e téren, ügyelj arra, hogy fokozd a folyadékpótlást az italozás alatt és utána is.

Ha mégis másnaposan, fejfájósan ébrednél, ezeket biztosan kerüld el, hogy ne rosszabbodjon az állapotod!