koronavírus,futóetikett,terepfutás,fuss felelősen,fuss egyedül,fuss szabadban

Futóetikett koronavírus idején – városba és terepre

Forrás: Getty Images
A futás szerepe felértékelődik a koronavírus és a kijárási korlátozás idején, ám nagyon nem mindegy, mikor, hol futsz és hogyan viselkedsz futóként. Lássuk a legfontosabb szabályokat és ajánlásokat!

1. Fuss korán, ez mindig garancia arra, hogy csak nagyon kevesekkel találkozz, pláne olyan környezetben, ahol egyébként sokan járnak még most is. A városi parkok, közeli turistaösvények késő délelőtt benépesülnek. Ha nincs nagyobb helyismereted azzal kapcsolatban, hogy kevésbé járt zöldterületeket találj, válassz korai időpontot, ha futni mész.

2. Ha van lehetőséged kitérni nagyobb ívben az előtted futó vagy közeledő futó elől, ne bosszankodj, ha ehhez le kell térned a kijelölt futóútról, járdáról, ösvényről. Ha természetes talajon futsz, szerencsére egy csepp sár sincs most, nem kell attól tartanod, hogy koszos, sáros lennél – ha ez szempont lenne.

3. Ha előzni készülsz, jelezd hangosan (persze udvariasan), hogy közeledsz és melyik oldalról fogsz kerülni. Így az egymás mellett sétálóknak is van lehetősége félreállni, egymás mögé belépni, hogy te biztonságos távolságban el tudj menni.

4. Ha úgy látod, hogy a közeledő társaság nem segíti azt, hogy biztonságos távolságban el tudj menni mellettük, jelezd számukra, hogy jelenleg mik az ajánlások, hátha nem ismerik az irányelveket. Fontos, hogy higgadt és udvarias légy!

5. Ha terepen futsz, válassz olyan futóútvonalat, ahol van rutinod. Ha elsősorban a könnyebb erdei ösvényeken edzettél eddig, ne most próbálj megküzdeni egy köves, gyökeres, meredek lejtővel, pláne ne tempósan. Magyarul vigyázz magadra, ne törd össze semmidet! Az egészségügyi ellátórendszer terhelt ezekben az időkben, ne adj plusz feladatot számukra!

koronavírus,futóetikett,terepfutás,fuss felelősen
Forrás: Getty Images

6. Maradj minél közelebb a lakóhelyedhez, ha a szabadban sportolsz. A koronavírus miatti kijárási korlátozás nem vakáció!

7. Ha betegnek érzed magad, ne menj a szabadba, ne kerülj kapcsolatba másokkal.

8. A futások során ügyelj arra, hogy ne terheld magad túl, ne végezz erődön felüli edzésmunkát, semmi szükség arra, hogy a szervezeted védekezőrendszerét próbára tedd ezekben az időkben.

9. Ha zenét hallgatsz futás közben, most feltétlenül ügyelj arra, hogy az egyik füled szabadon maradjon vagy a hangerőt mérsékelt, hogy meghalld, ha bármi történik körülötted, például szólnak hozzád, mert előznének.

koronavírus,futóetikett,futás zenével,fuss felelősen
Forrás: Getty Images

10. Általános szabály, hogy a lassabban haladó a gyorsabbat el kell, hogy engedje. Most különösen fontos, hogy figyeljünk erre! Például, ha terepen emelkedőn mész és föntről, a lejtés irányából érkezik valaki, akkor neked, mint fölfelé haladónak kell félreállnia és elengednie a gyorsabban haladót. Ez akkor is lényeges, ha keskeny az ösvény és úgy fértek el egymás mellett, ha valaki belép a bozótosba az útról.

11. Egy mosolytól nem lehet elkapni a koronavírust, nyugodtan maradj barátságos és kedves.

12. Igaz, hogy most jóval többen látogatják a városokhoz közeli erdőségeket, főleg a népszerű turista célpontokat, de azért, mert mi futók egyébként többet vagyunk ott és ismerősebbek az ösvények, nincs több jogunk az erdőben tartózkodni, mint másoknak. Neked, mint az erdőt jól ismerőnek ez egyfajta lehetőség arra, hogy elvonulj olyan területre, amelyen tényleg nem sokan járnak. A zöld terület közös, mindannyiunk számára felértékelődött. Örüljünk annak, hogy ebből a szempontból nincs korlátozás, azonban figyeljünk mindannyiunk biztonságára, miközben szabadtéren sportolunk.

koronavírus,futóetikett,fuss felelősen,fuss egyedül,terepfutás
Forrás: Getty Images
Győrfi Pál (az Országos Mentőszolgálat szóvivője) ajánlása futóknak

"Futóknak azt javaslom, hogy tartsanak akár 5-10 méter távolságot, ha utolérnek valakit, nagyívben kerüljék ki, mert a szorosan előttünk lihegő, köhögő ember „aerosolját” permetszerűen belélegezhetjük, ami most kerülendő. Olyan ez, mint amikor az előtted haladó autós ablakot mos, és a te szélvédőd is vizes lesz. Vigyázzunk egymásra!"