futás,zöldhályog,glaukóma

Jó hírünk van: A futás megelőzheti a zöldhályog kialakulását!

Forrás: getty images
Nem csak a szíved profitál abból, ha gyűjtöd a kilométereket: egy új kutatás szerint ugyanis a futás a szem egészségének is jót tesz!

A Medicine & Science in Sports and Exercise című folyóiratban megjelent kutatás szerint ugyanis minél fittebb vagy, annál kisebb eséllyel alakul ki nálad zöldhályog.

A zöldhályog (glaukóma) egyébként a látóideget megtámadó betegség, mely legrosszabb esetben akár vakságot is okozhat, a súlyos látásromlás második leggyakoribb oka világszerte.

A kutatók több mint 9500 40-81 éves embert vizsgáltak 6 éven keresztül. A szakértők a résztvevők aerob fittségét (ezt futópados edzéssel mérték fel) és heti aktivitását vették górcső alá, ezt pedig összevetették azzal, hány embernél alakult ki glaukóma. A szakértők szerint a legaktívabb életmódot folytatóknál felére csökkent a betegség kialakulásának esélye. Ez a szuper hatás pedig akár heti 16 km lefutásától is megtapasztalható.

Egyébként nem ez az első alkalom, amikor bebizonyították, hogy a látásra is jó hatással van a futás. 2009-ben szintén készült egy hasonló tanulmány, melyben csak futók vettek részt. Az eredmények szerint azoknak volt a legkisebb esélye a zöldhályog kialakulására, akik a legtöbb heti kilométerszámmal és a leggyorsabb 10K-s időeredménnyel büszkélkedtek.

Minek köszönhetőek a pozitív eredmények?

A szakértők szerint a szem belsejében lévő nyomás az egyik legnagyobb rizikófaktor a betegséget illetően. Amikor ugyanis ez túl magas, a látóideg megsérül, ez pedig glaukómát okoz. Akár egyetlen edzés elég lehet ahhoz, hogy lecsökkentsd a szemben lévő nyomást, ha pedig folyamatosan futsz és nem hiányoznak az intenzívebb edzések sem a programodból, akkor máris sokat tettél a zöldhályog kialakulása ellen.

Annak ellenére, hogy biztosan nincsenek sokan, akik a szemük egészségéért futnának, mi imádjuk az ilyen kutatási eredményeket, amik a futás egy-egy újabb pozitív egészségre gyakorolt hatását mutatják be.

Olvasnál még a témában?