futás,szoptatás,terhesség,fogyás

Tényleg árt a futás a szoptatás alatt? Ez az igazság

Forrás: Getty Images
A szülés utáni hetek nem a kőkemény edzésről és a tökéletes alak visszanyeréséről szólnak, ám a kezdeti tanulási időszak és a napirend beállta után bizony minden kismamának jól esik a mozgás. A futás pedig az egyik legkézenfekvőbb megoldás: de szabad –e róni a kilométereket a szoptatás alatt?

A futás kisbabával az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben kivitelezhető edzésmódszer: nem kell hozzá senki, aki vigyáz a babára, hiszen anyuka és a pici együtt is edzhet, mindössze egy futóbabakocsira van szükség. A bébi friss levegőn van, anyuka pedig kedvére sportolhat.

De nem árt ez akkor, ha az édesanya még szoptat?

Sokszor olvasni arról, hogy a szoptatás alatt nem kell edzeni, felesleges terhelni a szervezetet, és legyen a pihenésé a főszerep. Pedig egy kimerítő nap után bizony igen jól tud esni a mozgás, ráadásul az endorfintermelés segít megakadályozni a szülés utáni depressziót, és a babavárás alatti pluszkilók leadását is serkenti.

Futni pedig a közhiedelemmel ellentétben bizony lehet szoptatás alatt – persze be kell tartani néhány szabályt!

szoptatás,futás,edzés,fogyás
Forrás: pexels.com
Futás a szoptatás alatt
Lehet futni a szoptatás alatt, de arra kell ügyelni, hogy fokozatosan és könnyű terheléssel fusson a kismama. Ez az időszak szóljon a szinten tartásról, arról, hogy azért futunk, mert jól esik, és nem a teljesítményre koncentrálunk.

Viszont a folyadékpótlásra kiemelten figyelni kell! A szoptatáskor eleve több folyadékra van szüksége a testnek, ha pedig valaki sportol is, akkor még többet kell inni. Ha ezeket betartjuk, a tej elapadásától nem kell tartani” – vallja Szántó Nelli futóedző.

Nellihez hasonlóan W. Ungváry Renáta, a La Leche Liga szoptatási tanácsadója és szoptatási szaktanácsadó is abszolút egyetért abban, hogy ez a mozgásforma tökéletesen kivitelezhető a szülés után, azonban felhívja a figyelmet pár nagyon lényeges dologra is:

Érdemes megvárni a gyermekágy végét, illetve azt az időszakot, amikor már kialakult a tejmennyiségben a kereslet-kínálat egyensúly, és úgy érzed, jól megy nektek a szoptatás. Vagyis ne vágj bele akkor, ha erős túltermeléssel küzdesz, mellgyulladásod van, vagy súlyos, esetleg régóta fennálló sérülések láthatóak a mellbimbódon.

Plusz még néhány apró, de nagyon fontos dolog, amit tarts be:

  • Szoptass futás előtt közvetlenül, lehetőleg mindkét mellből, hogy minél üresebb legyen.
  • Fokozatosan emeld a terhelést, kezdd tempós, emelkedős sétával, akár a babával a hordozókendőben, majd fuss tíz percet, húsz percet...
  • Viselj mindenképp jól tartó, de nem túl szoros sportmelltartót, dús keblűek akár kettőt is felvehetnek egyszerre, ugyanis a futással járó erős rázkódás kellemetlen lehet és komolyabb panaszokat is okozhat.
  • Ügyelj arra, hogy igyál, ha szomjas vagy, és a táplálkozásod során ügyelj az egészséges táplálkozás alapvető szabályaira.
  • Ha hosszú futásra mész, 2,5-3 óránál több egyszerre, kalkulálj bele egy szoptatási szünetet. Ha már abban az időszakban futsz hosszút, amikor már jócskán eszik szilárdat is a gyermeked, rendszerint nincs szükség erre, de a kizárólagos szoptatás alatt , és a kóstolgatás kezdeti időszakában feltétlenül.

Szóval futásra fel, csak öltözz fel alaposan a nagy hidegben!