futás nagy mellel,kidörzsölődés,sportmelltartó

Futás nagy mellel - 3 gyakori probléma és 3 megoldás

Forrás: getty images
Ha maga a futás nem nyújtana elég kihívást, akkor az átlagon felüli mellméret tovább nehezíthet rajta. Amellett, hogy sokaknak fájdalmat is jelenthet, a futóteljesítményre sincs jó hatással a nagy mell. Megmutatjuk, mit tehetsz annak érdekében, hogy minimalizáld a kellemetlenségeket!

Összegyűjtöttük a 3 leggyakoribb panaszt, ami a legtöbb nagymellű futót érinti, és szakértők segítségével azt is elmondjuk, mit tehetsz elllenük.

1. Hátfájás

A D-kosaras mell akár 6-10 kilót is nyomhat, ez a súly pedig arra ösztönöz, hogy előredőlj. Ennek hatására csökken a futás hatékonysága és nő a sérülések kialakulásának esélye, Deirdre McGhee fizioterapeuta szerint.

A hátfájás ellen leginkább úgy veheted fel a harcot, ha időt szánsz a hátizmaid erősítésére is, hiszen így javul a tartásod és nem fárad el olyan könnyen a hátad futás közben. A törzsizmok erősítése is remek módszer a fájdalom csökkentésére, így stabilizálhatod a gerincedet. A plank, fekve végzett lábemelések, oldalsó plank és a törzsfordítással végrehajtott gyakorlatok mind tökéletesek erre a célra.

2. A mozgás

Az, hogy mennyire mozog a melled futás közben, a méretén és a bőr rugalmasságán múlik. A 85D-s melltartó viselőinek nagyjából 12 centimétert mozog fel és le a mellük. Érdemes erős tartást adó sportmelltartót választani, ami akár felére is csökkentheti a mozgás mértékét.

Amire még érdemes figyelned a melltartó kiválasztásánál:

  1. A pántjai: vastag, akár párnázott pántos darabot válassz, hogy kényelmes legyen benne a mozgás.
  2. A kosár: először is, lehet, hogy a hagyományos melltartótól eltérő a sportmelltartó méreted, ezt érdemes észben tartanod. A kosarat tekintve olyat válassz, ami erősen tart, ugyanakkor rugalmas anyagból készült, és kellő mértékben takar még mozgás közben is. Ha merevítőset választasz, figyelj rá, hogy a fém rész a bordáidnál maradjon, ne csússzon feljebb mozgás közben.
  3. Ha szükséges, az erős tartást adó sportmelltartóra rávehetsz egy kompressziós melltartót is, így biztos, hogy minden a helyén marad.

3. Kidörzsölődés

Nehéz lehet olyan sportmelltartót találni, ami méretben megfelel, nem engedi, jó tartást ad és nem is dörzsöli ki a bőrt. Érdemes a biztonság kedvéért vazelint, vagy más, kidörzsölődés elleni krémet használnod minden futás előtt a melltartó környékén. Ha még ennél is biztosabb megoldást keresel, futás előtt ragaszd le a kidörzsölődő területeket - ezt először mindenképp a legrövidebb futásod során próbáld ki, mert sokaknak irritálja a bőrét a tapasz. Emellett az is fontos, hogy nedvességelvezető anyagból készült melltartót válassz, ez szintén védelmet nyújt a kidörzsölődés ellen.

Olvasnál még a témában?