Borítókép: Futás közben nem csak a térdedre, a melleidre is vigyáznod kell!

Futás közben nem csak a térdedre, a melleidre is vigyáznod kell!

Forrás: pexels.com
A sport jó dolog, de csak addig a pontig, míg nem okoz egészségügyi problémát. Van sérülés, amit helyes edzésmódszerrel lehet elkerülni, de a női mellek esetében a sportmelltartó az egyetlen, ami megóvhat a kellemetlenségektől. Ha viszont már kész a baj, az is orvosolható, ráadásul most egy pályázat segítségével akár ingyen is!

Aki szeret futni, arról számol be, hogy ilyenkor nemcsak a testét edzi, de amíg sportol, az elméje megpihen, felfrissül. Sok nő először csak azért vág neki a kilométereknek, hogy lefogyjon, de aztán ez a fél óra, óra jelenti az igazi „énidőt”, mikor egyedül lehet a saját gondolataival és nem kell szétszakítania a figyelmét. Ilyenkor csak a futó van és az út, semmi sem férkőzhet közéjük. Sokak számára azonban kényelmetlenséget is jelent a testedzés, ami nem csoda, hiszen a mellek tartószalagjai a szövetek súlyánál fogva futás közben fokozott terhelésnek vannak kitéve, és ha nem tesszük meg a kellő óvintézkedéseket, a fájdalom mellett azt is megtapasztalhatjuk, hogy kebleink idővel megereszkednek. Akadnak, akik szerint a kisebb mellű nőknek könnyebb ebből a szempontból, de nincs igazuk. Hogy elkerülhető legyen a probléma, érdemes beruházni egy nagyon jó minőségű sportmelltartóba, amely kellően megtámasztja mozgás közben a melleket.

Persze az élettani változások ilyenkor sem kerülik el az ember lányát. A súlyingadozás, gyermekvállalás, öregedés, sőt egyes egészségügyi problémák is a mellek megváltozásához, megereszkedéséhez vezetnek, függetlenül a terhelésről, amit a futás jelent. Ahhoz, hogy az eredeti állapotot visszaállítsuk, sajnos nincs megfelelő edzésmódszer, csak és kizárólag a mellplasztika segíthet a kialakult helyzeten! Ez azonban nem kis tétel anyagilag, így a Budapest Plasztikai Intézetnél ezért egy olyan pályázatot indítottak útjára, ahol a jelentkezéseket egy szakmai – plasztikai sebészből és pszichológusból álló - csapat bírálja el, hogy a kiválasztott hölgynek ingyen megváltoztassák az életét.

Mindenre van megoldás!

Túl nagy – hátfájdalmat okozó - mellek esetén a mellkicsinyítő műtét hoz enyhülést, ilyenkor a szövetekből és bőrből is kimetszenek, hogy elérjék az ideális méretet. A mellfelvarrás, vagy mellnagyobbítás akkor javasolt, ha a keblek megereszkedtek és/vagy teltségükből is veszítettek. Néha elég a felvarrás is, de ha ez a módszer nem elegendő a megfelelő feszesség eléréséhez, az implantátum beültetése is szükséges lehet. Néha a két módszert egy operáción belül egyszerre végzik el ez az úgynevezett kombinált mellplasztika. Sőt, sajnos egyes betegségek miatt is szükség lehet mellrekonstrukcióra. Azt, hogy melyik típusú beavatkozásra van szükség, azt a plasztikai sebész dönti el a mellek állapotából kiindulva.

Nem megy a futás rovására

Sok aktívan sportoló nő azért tart a mellplasztikától, főleg az implantátumoktól, mert úgy gondolják, túl nagyok lesznek a melleik, és akadályozzák majd őket például a futásban. Ez azonban nem így van, manapság a plasztikai sebészek is a természetesség hívei, ezért olyan méretű implantátumokat javasolnak, amelyek tökéletese illeszkednek a testalkathoz és magassághoz, így azok nem túl nehezek és nem okoznak egyéb problémát sem. - Az, hogy az implantátum a mirigyállomány vagy az izom alá kerül, attól függ, hogy az orvos miként tudja legjobban elérni a kívánt eredményt. Mind az implantátum behelyezése, mind a mellfelvarrás során a plasztikai sebész a lehető legkisebb bemetszést ejti a bőrön, ha lehetséges, természetes redőkbe, a mell alá rejti a hegeket. Bármelyik beavatkozásról is beszéljünk, a műtét után 4-8 héten át speciális melltartót kell viselni azért, hogy a keblek stabil támasztást kapjanak és a gyógyulás folyamata megfelelően mehessen végbe. A modern implantátumokból - zselés állaguknak köszönhetően - nincs semmi, ami szivárogna, vagy akár a véráramba kerülhetne belőlük. – mondta el Dr. Molnár Béla Ákos, a Budapest Plasztikai Intézet plasztikai sebész szakorvosa. Mellplasztikai műtét esetén mindössze néhány hétig nem szabad csak megerőltető testmozgást végezni a beavatkozás után, így nem nagyon esik vissza az edzettségi szint sem.

Dr. Molnár Béla Ákos, a Budapest Plasztikai Intézet plasztikai sebésze

Most, hogy kiderült, a mellplasztika és a futás nem ellenségek, lássuk, mit a teendője annak, aki nemcsak a testét, de a kebleit is szeretné fiatalossá és teltté tenni. Írd meg a történetedet, a problémádat és a mellplasztikával kapcsolatos reményeidet 2019. április 30-ig a marketing@budapestplasztika.hu mailcímre. A Budapest Plasztikai Intézet szakértői minden beérkezett pályázatot elbírálnak és kiválasztják azt a jelentkezőt, akinek a legnagyobb szüksége van a segítségre, és aki megmutatja magát a műtét előtt és után is.

További információkat a pályázattal kapcsolatban itt találsz.