futás

Rendszeresen futsz? Szuper, mert egy újabb kutatás bizonyítja, hogy hosszabb életed lehet

Forrás: unsplash
Egy újabb kutatás igazolja, hogy a rendszeres sportolás akár meg is növelheti az élet hosszát.

A Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban megjelent kutatás szerint érdemes jó sokáig kitartani a futás mellett.

A kutatók több mint 6500 embert vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 75 év volt. Mindenkinek futópadon kellett kifulladásig futnia, utána pedig az anyagcseréjükkel vetették össze a futópados stressz teszt eredményeit a szakértők. Ezt követően 10 évig követték nyomon a résztvevőket a kutatók, és érdekes eredményekre jöttek rá. Az alanyok 10 évvel korábbi eredményei fényt derítettek arra, hogy kik azok, akiknek hosszú életük lesz: azok, akik fittek voltak - vagyis kb. 6 perc alatt tettek meg egy kilométert, kétszer akkora eséllyel éltek legalább 85 éves korukig, mint azok, akik rosszabb eredményeket értek el a futópados felmérésen.

Dr. Seamus Whelton, orvos szerint a fittség szintje szorosan összefügg a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyével, amik később akár korai halálozáshoz is vezethetnek. Minél fittebb valaki, annál kisebb esélye van a magas vérnyomás, szívbetegségek és elhízás kialakulására - ezek a tényezők pedig az agyvérzés kialakulásában is szerepet játszanak.

Érdemes tehát az idő előrehaladtával még jobban odafigyelned arra, hogy aktív életmódot folytass!

Ha futottál, ne feledkezz meg utána a megfelelő regenerációról, hogy a legközelebbi edzés is szuperül menjen!