edzés,futás

Futás hóban-fagyban: vedd könnyedebben az akadályokat!

Forrás: Getty Images
Ha nem csak piszkosul hideg van, de a hó és a jég is nehezítik a kinti futásokat, akkor sem kell feltétlenül visszavonulót fújnod - inkább készülj fel a legrosszabb körülményekre!

Ha aszfalton futsz, akkor valószínűleg azt is szereted benne, hogy nem kell stresszelni a talaj minőségén, és különösebben figyelni, hová lépsz. Ám télen, plána havazás után nagyon más a helyzet, amikor pedig a hó elolvad, majd a víz elkezd lefagyni - na, az tényleg minden futó rémálma. Ilyenkor nagyon át kell gondolni, hogyan is indulsz neki a napi edzésnek.

Persze a kellemetlen útviszonyok nem azt jelentik, hogy csakis beltéri edzésben gondolkozz - kint is bátran futhatsz, de érdemes felkészülni a megváltozott útviszonyokra. A havon, a jeges úton is lehet biztonságosan futni, ám mindig emlékeztetned kell magad arra, hogy egy ilyen futás sokkal több energiát igényel, mint egy klasszikus aszfaltfutás. A rossz útviszonyok miatt módosítani kell a tempót, szinte biztos, hogy lassítanod kell, fontosabb lesz a koncentráció és az összpontosítás, több erőre és egyensúlyérzékre lesz szükséged - vallja Jenny Hadfield futóedző, a Running for Mortals írója.

A szakember szerint a következőkre érdemes komolyabban odafigyelni, ha igazi kemény, téli időjárás van csúszós, havas utakkal:

Tudd, milyen hóban edzel

Nem minden hó egyforma - vallja Hadfield. A szakember szerint a friss hó a legjobb választás, ez kevésbé csúszik, jobb a tapadás, mint a jégen vagy a régebbi porhóban.

,,A legjobb hó, amiben futni lehet, az a kissé nedves, nehéz hó - az a fajta, amiből a legjobb hóembert készíteni. A legrosszabb pedig a jég" - vallja Meghan Kennihan futóedző. Amire még különösen érdemes figyelni, az az, amikor a hóra eső esik, majd ismét hó esik rá. Ilyenkor ugyanis bár a friss hó tapad, alatta a jég miatt könnyű nagyon megcsúszni.

Steve Stonehouse futóedző szerint ha rosszak az útviszonyok, érdemes a terepfutás helyett az aszfaltot választani, sőt, fontos, hogy olyan úton fuss, amit tényleg jól ismersz. Így ugyanis hiába csúszik az út, nagyjából tudod, hol vannak a kátyúk, a járdaszegények - míg egy ismeretlen terep sokkal több veszélyforrást tartogat - amiket viszont a rossz útviszonyokon nem árt minimalizálni.

futás,hóesés
Forrás: GettyImages

Igazítsd a terephez a lépéseidet!

A csúszós felületen történő futás jelentősen befolyásolja a futás módját. Először is, ez a mozgás komoly kihívást jelent az egyensúlyérzékelésednek. Ha a klasszikus hosszabb lépésekkel próbálkozol, könnyebben megcsúszhatsz, így hóban érdemes a rövidebb, gyorsabb lépésekre koncentrálni - vallja Stonehouse. A szakember hozzáteszi, a súlypont a csípő alatt legyen, így jobb a tapadás mértéke is.

Fontos az is, hogy a talp egészen közel maradjon a talajhoz, ez segít csökkenteni az ugrásokat, és ha kevésbé vannak megfeszülve az izmok egy-egy nagyobb lépés, ugrás miatt, akkor kisebb az esés kockázata is.

Az is fontos, hogy ne félj lassítani, vagy ha a terep megkívánja, sétálni. A fő cél nem az, hogy most fussd életed legjobbját, hanem hogy sérülések nélkül megúszd az edzést!

Tiszteld az edzést!

Ne legyél magaddal elégedetlen, ha nem megy elsőre úgy a téli futás, ahogy szeretnéd, fogadd el, hiszen ez egy sokkal keményebb dolog egy klasszikus kinti edzésnél. Edzés után pedig eleinte szinte garantált az izomláz, hiszen a hóban futásnál sokkal aktívabbak a lábizmok, a láb külső és belső stabilizáló izmai, így okosan teszed, ha jóval többet nyújtasz ebben az időszakban. Hadfield szerint érdemes pár kinti futást futópados edzéssel helyettesíteni addig, amíg a test teljesen meg nem szokja az újfajta terhelést.

Milyen cipő kell a téli edzésekhez?

Semmiféle extra lábbeli nem kell ilyenkor, hiszen a fontos az, hogy figyelj arra, hová lépsz. Az viszont nem árt, ha a cipőd felső része vízálló. Ha mégis biztosra akarsz menni, ebben a cikkben részletesen elolvashatod, szerintünk milyen futócipő az ideális télen.