Borítókép: Futással megmenteni a világot?

Futással megmenteni a világot?

Forrás: adidas
5 mód, hogy futóként felvedd a harcot a futókat érintő egyik legnagyobb környezeti problémával, a klímaváltozással.

Nekünk, futóknak kincset ér a szabadban eltöltött idő. Épp ezért nagyon fontos, hogy ne csak élvezzük és használjuk a természetet, hanem törekedjünk arra is, hogy megőrizzük annak állapotát és a lehető legkörnyezetbarátabb módon sportoljunk. Összeszedtünk pár példát, ami kis lépés lehet az emberiségnek, de hatalmas a környezetnek.

Ne szemetelj

Ez az egyik legfontosabb és egyben leguniverzálisabb szabály, amire nem csak akkor kell figyelned, ha futócipő van a lábadon. Ha városban futsz, igazán nem lehet gond, hogy keress egy kukát a szemeteddel, terepen pedig tervezz előre és számolj azzal, hogy a hulladékot magaddal kell vinned egy darabon.

Plogging

Kösd össze a kellemest a hasznossal! Ha természetben szeretsz futni, valószínűleg te is többször belebotlottál már olyan területbe, ahol a kirándulók nem tisztelték eléggé a természetet. Ne légy rest és vesd be magad! A Svédországból származó mozgalom lényege, hogy futás közben összegyűjtöd az útközben talált, szétdobált hulladékot, így nem csak a testednek, de a környezetnek is jót teszel.

Újrahasznosított cipők

A futáshoz kiválasztott ruhadarabokat nem árt alaposan megválogatni. Ne csak funkcionális és design szempontokat vegyél figyelembe, törekedj arra is, hogy a felhasznált anyagok tekintetében is jó döntést hozz. Ha igazán belelendülsz a futásba, cipőből jónéhány párat le fogsz darálni, így nem mindegy miből készültek.

Az adidas 2016-ban dobta piacra Parley kollekcióját, ami páronként 11, óceánokból kihalászott műanyagpalackból készül. A márka célja, hogy 2024-re kizárólag 100%-ban újrahasznosított poliésztert használjanak termékeikhez.

Hosszú életű kulacsok

Edzés közben is kifejezetten fontos a folyadék pótlása! Ne feledkezz meg erről akkor, amikor a pályára indulsz, próbáld meg elkerülni, hogy az utolsó pillanatban kellejen beugranod a boltba egy palackos vízért, inkább használj kulacsot, amit mindig magaddal tudsz vinni, így sokkal kevesebb szemetet termelsz majd.

Környezetbarát futóversenyek

Szerencsére a kihívások során sem kell lemondanod a környezetbarát hozzáállásról, hiszen manapság már egyre több versenyt próbálnak zöldebbé varázsolni például újrahasznosított műanyag poharakkal a hidratálópontokon.