Borítókép: Hova tűnnek a leadott kilók? Meglepő, de ez történik a zsírral fogyókúra közben!

Hova tűnnek a leadott kilók? Meglepő, de ez történik a zsírral fogyókúra közben!

Forrás: getty images
Erre sokan egyáltalán nem gondoltak volna!

Ha te is elgondolkodtál azon, hogy vajon hova tűnnek a leadott kilók, a BMJ-ben megjelent kutatás eredményén biztos meglepődsz majd. Ennek alapján ugyanis a zsíratomok legnagyobb részét egyszerűen kilélegzed.

A 2014-es kutatást idén újra felkapták, pontosan a furcsa eredménye miatt. A kutatók azt vizsgálták, mi történik 10 kg zsíratommal a fogyás során. Az eredményeik szerint az anyag nagyjából 8 kg szén-dioxidként távozik a szervezetből a kilégzés során. A többi pedig vízzé válik, ami verejtékkel, vizelettel és egyéb testnedvekkel együtt hagyja el a szervezetet.

Sonya Angelone, táplálkozási szakértő szerint a folyamatot úgy kell elképzelni, hogy a zsír anyagcsere során fennmaradó melléktermékei szén-dioxiddá alakulnak - tehát nem a zsísejtekről van szó, hanem annak összetevőiről.

Fatima Cody Stanford, orvos szerint amikor valaki elkezd fogyni, a zsírsejtjeinek mérete csökken, de persze ezek nem tűnnek el teljesen, csupán összemennek. És a trükkös rész: fogyás közben a szervezet megpróbálja újra növelni a zsírsejtek méretét, ezért ingadozhat az éhséged például. A szakértők szerint viszont a rendszeres mozgás segítségével megakadályozható, hogy újra felszaladjanak a leadott kilók. Amiben pedig mindenki egyetért: a fogyás legjobb módja a lassú, fokozatos tempó betartása, mert így lesz ideje a testednek hozzászokni a változásokhoz, így könnyebb betartani a diétát és megtartani az eredményeket.

Olvasnál még a témában?