Borítókép: Ezért lassítja a fogyás az anyagcserét + tippek, hogy felgyorsítsd

Ezért lassítja a fogyás az anyagcserét + tippek, hogy felgyorsítsd

Forrás: getty images
Ha sikerül megszabadulnod pár fölös kilótól, utána már kevesebb kalóriát égetsz - ezt biztos te is tudod.

Azt viszont nehéz megjósolni, hogy kinek, mennyire lassul az anyagcseréje, miután megszabadult a fölös kilóktól.

Egyes kutatások szerint a túlsúyos embereknek, akik elkezdenek fogyni, olyan anyagcsere-változásokkal kell számolniuk, amelyeknek hatására később nehezen tudják megakadályozni az elhízást. Ettől függetlenül nem szabad elfelejteni, hogy az anyagcsere részben genetikailag öröklődik, szóval könnyen lehet, hogy amíg neked nem okoz nagyobb erőfeszítést a további fogyás, a barátnődnek már keményebben kell küzdenie.

Vannak kutatók, akik szerint a fogyás tempójának mértéke is kihat az anyagcsere gyorsaságára (legalábbis arra, mennyi kalóriát égetsz nyugalmi állapotban). A feltevésükre van bizonyíték is, hiszen ha drámai kalóriadeficitet érsz el, a test elkezd harcolni és próbál minél több energiát megspórolni azzal, hogy mozgás közben kevesebb kalóriát éget.

A legjobb módszer annak érdekében, hogy mindig gyors maradjon az anyagcseréd az, ha fokozatosan, lassabb tempóban szabadulsz meg a fölös kilóktól akkor is, ha 3 kg-tól, akkor is, ha 30-tól szeretnél elköszönni. A lassabb, egyenletes fogyás ráadásul sokkal könnyebben is fenntartható, mint egy olyan étrend, ami például teljes ételcsoportokat zár ki. Emellett pedig az erősítő edzések mennyiségére is figyelj, hiszen a futás mellett ezek is sokat segíthetnek abban, hogy ne izomból fogyj és definiáltabb, tónusosabb legyen a tested - ha pedig megnöveled az izomtömegedet sokkal több kalóriát éget el nyugalmi állapotban a szervezeted!

Olvasnál még a témában?