futás,fogyás,fogyás futással

Ha azért futsz, hogy fogyj, ezeket a tanácsokat tartsd be

Forrás: Getty Images
Bár számos mozgásforma segít abban, hogy leadd a fölösleges kilókat, kétségtelen, hogy a futás az egyik legjobb. Nem kell igazodnod senkihez, saját magadra szabhatod az időtartamot, intenzitást és rendszerességet, ráadásul tényleg hatékonyan égetheted vele a kalóriákat.

Azonban, nem úgy működik, hogy elkezdesz futni, és lefogysz, van pár szabály, amiket érdemes betartani a siker érdekében!

 • Figyelj arra, mit eszel!
  Sokan elkövetik azt a hibát, hogy „ma futottam, akkor már benyomhatok egy tábla csokit!”, de sajnos, ez nem igaz! Kezdőként, átlagos tempóban fél óra futással nagyjából 300kcal-t égetsz el (természetesen ez egyénileg változó), egy tábla csoki pedig 500-600 kalória. A táplálkozás 70%-ban befolyásolja a súlyod, míg az edzés 30%-ban, így elengedhetetlen, hogy erre is nagy hangsúlyt fektess. Fogyassz sovány fehérjeforrásokat (hal, csirke, tofu, tojás...stb), teljes értékű szénhidrátokat (barna rizs, köles, hajdina, teljeskiőrlésű lisztből készült tésztafélék), zöldségeket, gyümölcsöket és egészséges zsírokat (avokádó, hal, magvak, olivaolaj).

 • Légy kitartó, de ne gondold túl!
  Hasznos az edzésterv, és ha váltakoznak az edzéstípusok a programodban, de ha nincs kedved hozzá, hogy ilyet kövess, nem baj, hiszen a te célod a fogyás, ahhoz pedig az kell, hogy mozgásban maradj, és legyen az életed része a sport!
 • Erősíts is!
  Az erősítő edzések nem csak abban segítenek, hogy ne legyen unalmas, hogy mindig csak futsz, és ne sérülj le, hanem abban is, hogy könnyebben leadd a fölös kilókat. Minél több az izomfelület a testeden, annál jobban égeted a kalóriákat. Azaz az izmosabb embereket jóval több energiát használnak fel ugyanazzal a tevékenységgel, mint azok, akiknek kisebb az izomzatuk.

 • Szeress sportolni!
  Alapvetően az a legfontosabb, hogy megszeresd a sportolást, és az életed részévé váljon. Mert csak akkor sikerül elérni a célodat, ha motiváltan és lelkesen teszel érte, és nem kényszerből. Ha ehhez az kell, hogy másokkal fuss együtt, tedd azt. Ha kell egy kis szünet, tarts (de ne hagyd abba). Ha kell egy kis változatosság, iktass be más sportokat is. A lényeg, hogy élvezd!