futás fáradtan, fáradtság, edzés fáradtan

Meddig futhatsz fáradtan és mikor tarts inkább szünetet?

Forrás: Getty Images
A fáradtság érzése egy felkészülési időszakban normálisnak tekinthető, legalább is egy bizonyos szintig. Vagyis eljöhet az a mérték, amikor már többet árt a futás és muszáj pihenni.

Íme néhány gyakori jelenség, ami okozhat fáradtságot és a javaslatunk arra, hogy mit tegyél ezekben a helyzetekben.

1. Azért vagy fáradt, mert egyszerűen rosszul aludtál? Menj futni nyugodtan!

Ám cseréld a nehéz, résztávos edzésedet egy könnyű kocogásra, esetleg egy hosszú sétára. Az, hogy rosszul aludtál éjjel, jele lehet annak, hogy túlvállaltad magad akár, mint futó, akár az életed egyéb helyzeteiben. A fizikai igénybevétel tovább ronthat ezen az állapoton, ezért tarts egy könnyebb napot és a következő reggel figyeld meg, hogyan érzed magad. Lehet, hogy csupán tényleg egyetlen balul sikerült éjszakád volt és minden rendben lesz másnapra.

2. Edzéstervet követsz és lényegében folyamatosan fáradtnak érzed maga? Vegyél vissza az edzésekből!

Ha túl sokat és túl keményen edzel az könnyen vezethet kiégéshez és sérüléshez. A fejlődésnek van egy optimális hossza, nem érdemes reszkírozni azt, hogy ezen időtartamon belül érd el a vágyott célt. Egy hobbifutó számára valójában rengeteg idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy megfussa álmai versenyét vagy távját. Ha idén nem jön össze, akkor majd összejön jövőre.

fáradtság, kimerültség
Forrás: Getty Images

3. Annak ellenére vagy gyakran fáradt, hogy adtál magadnak pihenőt? Menj orvoshoz!

A gyakori fáradtság mögött állhat valamilyen hiányállapot, lappangó betegség vagy akár ételérzékenység is. Kezdj laborvizsgálattal és beszéld át a tapasztalataidat orvosoddal.

4. Volt egy kimerítő napod az irodában? Indulj el, aztán meglátod!

Laza kocogással kezdj és fuss nagyjából 15 percet. Ha úgy érzed, jól esik, nem okoz extra erőfeszítést a mozgás, folytasd a futást. A mozgás arra szolgál, hogy felöltsön energiával, egy nehéz, stresszes nap végén ellazulj és elengedj minden benned rejlő feszültséget. Ha ebben a helyzetben nyomsz egy kemény intervallumos edzést, tovább fokozhatod a kellemetlen belső állapotot ahelyett, hogy levezetnél a futás által.

5. Úgy érzed, belehalsz, ha futnod kell? Végezz keresztedzést!

Leginkább akkor, ha ez az érzés egy ideje fennál, de érzed, hogy mozognál. Egyébként simán belefér még a legmotiváltabb futók életébe is, hogy olykor a hátuk közepére nem kívánják az edzéseket. Ilyenkor érdemes bevetni valami kis trükköt, ami segít átlendülni a futásundoron. Például fuss a kedvenc zenéidre, keress társaságot, de az is jó ötlet, ha motiváció gyanánt veszel egy új futópólót, vagy futócipőt.

6. Majd minden nap elálmosodsz délután és használhatatlanná válsz, ha csak le nem dőlsz? Vizsgáld meg a napi rutinodat!

Vajon miért van szükség a délutáni szunyókára ilyen gyakran? Keveset alszol éjszaka, ha igen, miért? Milyenek a táplálkozási szokásaid? Milyen az edzésrutinod? Mennyi a stressz az életedben? Ha teheted, könnyíts a napi teendők során (ehhez kérj segítséget a környezetedtől), egyél könnyű ételeket, dolgozz kevesebbet, lazíts az edzéseiden. Az alkalmankénti délutáni szunyókálás persze nagyon jó, főleg a hosszú futások után.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

fáradtság, kimerültség, futás fáradtan, stressz
Forrás: Getty Images

7. Futás után kimerült vagy? Tekintsd át a táplálkozási szokásaidat!

Ezt a jelenséget okozhatja az elégtelen tápanyagbevitel. Például alacsony szénhidráttartalmú vagy „keto” étrend mellett nem jut elegendő szénhidrát a szervezetbe, ami viszont borzalmasan fontos a minőségi edzésmunkához, de még egy könnyű kocogáshoz sem árt. Szénhidrátokra szükség van ahhoz, hogy az izomban glikogénraktárak épüljenek, amelyek aztán futás közben mobilizálódnak. Nem kell megenni egy egész pizzát minden ebédre, hogy a délutáni edzést követően, ne félholtan kóvályogj, de jó minőségű szénhidrátok nélkül nincs eredményes futóedzés.

8. Reggelente alig bírsz kikelni az ágyból? Monitorozd az alvási szokásaidat!

Ha egyébként megfelelő mennyiségű időt töltesz alvással, ám ennek ellenére fáradtan ébredsz reggel, akkor először is ellenőrizni kell, hogy milyen minőségű az alvásod. A fekhelyed és a helyiség hőmérséklete jó-e? Illetve az is fontos, hogyan alszol el (vibráló televízió mellett, okostelefonnal a kezedben, nagy zajban, vagy nyugodt, halk zenére, netán egy könnyű esti meditálásba alszol bele. Illetve vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek szintén okozhatnak elégtelen pihenést alvás közben, ilyenek a pajzsmirigyproblémák, az alacsony tesztoszteronszint és bizonyos fertőzések. Ezek kivizsgálásához kérd orvosod segítségét.