rókás kör

Fusd le a Rókás kört!

Forrás: Rókás Kör Facebook
Izgalmas utazásra hív mindenkit a Rókás kör, ahol három hónapos próbaidőszakot követően élesre kapcsoltak április elsejével. Az instant túrák egyik legújabbika 28 kilométeres táv legyűrésére ösztönöz.

Azoknak ajánljuk a tíz ellenőrzőpontot érintő, a Pilis-hegység délnyugati részén, Csobánka és Budapest között elterülő futamot, akik nem riadnak meg a házak között vezető futástól, vagy a rétek mellett és azokon átvezető útvonalaktól. Éppen ezek miatt érdemesebb némileg hűvösebb időben a rajthoz állni, a nyári melegben csak a legelszántabbak induljanak el. Ha pedig marad egy kis szuflánk, a Nagy-Kevély bércére is felkaptathatunk, az onnan nyíló kilátás minden mélyen vett, levegőt a tüdőbe préselő lélegzetvételt megér. Mesébe illő erdős részek, módos házsorok közt kanyargó aszfaltos utak, vagy éppen lókarámokkal szegélyezett domboldali földutak váltják egymást fel-le tekeregve, amit bátran ajánlunk az instant túrák szerelmeseinek.

Hónapokkal ezelőtt, Karácsony környékén érkezett a hír, hogy Budapest határában újabb instant túra indul az egyre csak növekvő terepfutók csoportjának nagy örömére. Az útvonal nagy előnye, hogy Budapesthez közel helyezkedik el, de nem csak a fővárosban élőknek kedvez, hiszen a mintegy tíz ellenőrzőpont bármelyikén elindíthatjuk a túránkat vagy éppen futásunkat. Azért érdemes a budakalászi Kálvária parkból indulni, a környékre nyíló gyönyörű kilátás ugyanis a küzdelem minimum felét feledtetni fogja.

A túra kitalálói, két, a természetet szerető, elszánt házaspár a pontok közötti útvonalra is csak ajánlást tesz, tehát ha valaki gyorsabb útvonalat talál, bátran választhatja azt, ráadásul tehetünk kört vagy éppen nyolcast is. A létrehozott weboldalon három kategóriában nyílik lehetőség a nevezésre: futni, teljesítménytúrázni és kirándulni is elindulhatunk, ha pedig az előre meghatározott szintidőn belül teljesítünk, fizetség ellenében gyönyörű, rókás éremmel gazdagíthatjuk a gyűjteményünket.

Sajnos a Rókás kör esetében előre kell meghatároznunk, hogy milyen tempóban kívánjuk teljesíteni a távot, és ha futást állítottunk be, de nem tudjuk tartani a szintidőt, nem kerülünk át automatikusan a gyaloglással teljesítők közé. Pedig nem nehéz túllépni a megadott szintidőt, hiszen a 700 méteres pozitív szintemelkedés a terepfutásra jelentkező férfiaknak 3 óra 33 perc, míg a nőknek 4 óra 16 perc alatt kell teljesíteniük. Jó hír viszont, hogy a szintemelkedés mintegy felét az első kilenc kilométeren magunk mögött tudhatjuk. Míg azonban a távot a női kategóriában egy néhány félmaratont már a háta mögött hagyó futó viszonylag könnyedén teljesítheti, addig a férfiak esetében már összeszedett teljesítményre van szükség a célba éréshez.

Nem utolsó sorban pedig a pályaleírás ismeretére, a térkép használatára. Track letölthető egyébként a Rókás kör oldaláról, de a leírás alapján is célba érhetünk, habár igaz, a pályán többen eltévedtek már, ami sok esetben feladásra is késztette az egyes indulókat. Mi, négyen, március végén, a hivatalos indulás előtt tartott közösségi futáson viszont track nélkül is célba értük. Azért fontosnak tartom megjegyezni, hogy az instant, de még a vezetett terepfutások teljesítése sem az én tájékozódási képességeimnek voltak köszönhetően, aki tehát teheti, vigyen magával olyat, aki eligazodik az útvonalak és az ellenőrzőpontok rengetegében.

Nehezen indult egyébként útjára a Rókás kör, a futók áradata sokáig kerülte el az instant megméretést, holott igen izgalmas és szép úton indulhatnak neki azok, akik elszánják magukat a 28 kilométeres távra. Mára viszont felperzselte volna a lelkesedést a jó idő, úgyhogy talán csak a három hónapos próbaidőszaknak kellett letelnie ahhoz, hogy az emberek megszeressék a kört.