étkezés, tápanyag,

A 7 legfontosabb tápanyag, amire nagy szükséged lesz az idő múlásával

Forrás: Getty Images
Hiába a sok edzés és az átgondolt étkezés, egy idő után bizony érezhető az idő múlása a szervezeten. A tápanyagbevitelen rengeteg múlik: fontos az energia, a regeneráció, a teherbírás szempontjából is.

Kutatások szerint 19-50 éves kor között nagyjából ugyanazokra a tápanyagokra van szükségea szervezetnek. Míg a VO2 max, az izomtömeg és az anyagcsere minimálisan romlani kezd 25!! éves kor fölött, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) szerint csak 50 év felett érdemes extra figyelmet fordítani a makro- és mikrotápanyagok bevitelének növelésére.

Natalie Rizzo sportdietetikus szerint a kor előrehaladtával azért tapasztal a többség hízást, mert egyre kevesebb az izomtömegük, emiatt pedig lelassul az anyagcsere. Ha pedig egész életedben jól edzel és étkezel, akkor is számolni kell azzal a ténnyel, hogy évtizedenként 2-3%-ot lassul az anyagcsere, illetve a kor előrehaladtával a szervezet kevesebb gyomorsavat termel, így nem képes felszívni a tápanyagokat.

A szakemberek szerint alapvetően fontos a magas tápanyagbevitel, 50 felett azonban van 7 olyan, amik tényleg extrafontosak!