Borítókép: Fókuszban: dinamikus stretching

Fókuszban: dinamikus stretching

Amikor valaki elkezd bármilyen sportot űzni, a bemelegítés elsajátításával fogják traktálni. Nagyon fontos része az edzésnek. Lehet, hogy unalmasnak tűnik, szívesen lecsippentünk ezt-azt belőle, de hosszú távon megéri szöszmötölni vele, izmaid érdekében.

Hogyan melegítsünk? Én 20 perc laza futással szoktam indítani, aztán dinamikus streching következik. ezzel átmozgatom a testemet, felkészítem a nagyobb terhelésre. Ez egy előjáték tulajdonképpen. Ha az átmozgatás megvan, 6-8 db lendületes 100 métert futok. Az első 3 csak mozgásra, a többiben már a sebesség fokozására is figyelek.
Azonban mindenkinek ki kell tapasztalnia, mi az, ami neki a legjobb. Ezt nem úszhatjuk meg. Nehezebb edzések előtt célszerű 5-10 percet kocogni, majd ugyanennyit stretchingelni. A lendületesebb 100 métereket is ajánlom, pár darabot. Ez megnöveli a bemelegítésed időtartamát, de segít felkészülni a tempós edzésedre. Például, nem fog annyira rosszul esni az első 1000m. :)
Levezetés. Nem ismerek olyan futót, aki ezért lelkesedne a legjobban. Vége az edzésnek, fáradtak vagyunk és még futni kell pár percet, meg gimnasztikázni. Egy kis praktika azonban jól jöhet. A levezető illetve a könnyű futások után szoktunk lendületes 100 métereket futni. Nem szeretnék senkit becsapni, az első két darab rémes érzés, majd szépen, fokozatosan, a hatodik lendületes után kilazulnak a futóművek. Hálás dolog, a másnapi edzésen a lábak sokkal könnyebbek lesznek. Ráadásul, a gyorsaságod sem kopik el.
Nézzünk példákat, hogyan néz ki egy dinamikusabb bemelegítés. A gyakorlatok ismerősek lesznek, 10-15 éve szinte ugyanezeket csináltuk általános iskolában. Ideje feleleveníteni, nem igaz? :)
Az két videón Shalane Flanagan és Kara Goucher mutat be könnyed, laza gyakorlatokat, amit pár perc alatt megcsinálhatunk az edzéseink előtt. (akár könnyű hosszú előtt is érdemes egy két gyaksit megcsinálni)
[youtube QkA3Ea2YyGo nolink]
[youtube Te_LmONv6_Q nolink]
Sokunk egyik kedvenc hosszútávfutója, Galen Rupp videója is hasznos, ez kicsit intenzívebb, mint az előzőek.
[youtube GBPMx72PpAA nolink]
Ha még nem melegítettél így azelőtt, légy óvatos, ne csináld túl intenzíven. Hozzá kell szoktatni a testet minden új dologhoz.